• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

365 bin kişi hergün denizi tercih ediyor

365 bin kişi hergün denizi tercih ediyor
İstanbul'da iki yaka arasında denizyolunu kullananlar için ek seferler devreye girerken, İstanbul’da bir günde vapur, motor ve deniz taksiyi kullanan yolcu sayısı 365 bine yükseldi.

İstanbul’da köprü trafiğinden kaçanlar, denizyoluna yöneldi. İki yaka arasında denizyolunu kullananlar için ek seferler devreye girerken, İstanbul’da bir günde vapur, motor ve deniz taksiyi kullanan yolcu sayısı 365 bine yükseldi. Köprü trafiği, havayoluna da talebi artırdı. Yüksek geliri olanlar helikopter kiralamaya olan talebi yüzde 30 artırdı.

İstanbul FSM köprüsünün bakıma alınması karayolunu kullananları çileden çıkartırken, deniz araçlarına talep patladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları, İDO, Turyol ve Dentur talebi karşılamak için ek seferlere yönelirken, Deniz Taksi de taleplere yetişemiyor. İstanbul’da bir günde vapur, motor ve deniz taksiyi kullanan yolcu sayısı 365 bine yükseldi. Böylece çalışmalar nedeniyle denizyolunu kullanan yolcu sayısı da 70 bin yükseldi. Şirketler personelinin taşınması için de deniz yolunu seçerken, yüksek gelirli kesim de helikopter kiralamayı tercih ediyor. Bu dönemde helikopter kiralama şirketlerinin iş hacminin de yüzde 30 arttığı belirtiliyor.

Boş deniz taksi kalmadı

Deniz Taksi hizmetini yürüten Teknomar Denizcilik Genel Müdürü Mustafa Aslan, köprülerin bakıma alınmasının ardından oluşan talebi 16 deniz taksi ile karşılamakta zorlandıklarını belirterek, “Hiç boş taksimiz olmuyor. Geceleri bile dolu oluyoruz. Bu dönemde yüzde 90 doluluğa ulaştık. Deniz taksileri kullanan kişi sayısı yüzde 65 yükseldi. Günlük ortalama 1500 ile 2 bin kişi taşıyoruz. Gelen talebin yalnızca yüzde 39’unu karşılayabiliyoruz. Marta kadar 25 deniz taksimiz olacak ancak bu talebi karşılayabilmek için 100 deniz taksimizin olması gerekirdi” diye konuştu.

Her an zam gelebilir

Deniz Taksi’nin UKOME’nin belirlediği ücretler üzerinden çalıştığını hatırlatan Mustafa Aslan, şunları söyledi: “Şu anda açılış fiyatı 35 lira, mil başına da 20 lira ücret alıyoruz. Her an yüzde 25’lik bir zam söz konusu olabilir. 16 Temmuz’da zam uygulanacaktı ancak bu yoğunluktan dolayı devreye girmedi. Zam uygulandığında açılışta 40 lira, mil başına da 25 lira alınacak.”

Ek seferler devrede

İDO Genel Müdürü Önder Sezgi, Sirkeci-Harem hattında faaliyet gösteren vapur sayısını iki katına çıkardıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Böylece taşıdığımız araç sayısı da günlük 8 bin - 8 bin 500 civarındayken, 14-15 bine kadar yükseldi. Bu hatta taşınan yolcu sayısı da 12-13 binden 23-24 bine kadar yükseldi. Bu hat kesintisiz 24 saat çalışıyor. Yalnızca yolcu taşıyan iç hatlar seferlerimiz ise, yüzde 100 doluluğa ulaşmaya başladı. Böyle olunca aynı saatlere bir seferi ekledik.” İDO’nun Sirkeci-Harem dışındaki iç hatlar seferlerinde ise ortalama 15 bin yolcu taşınıyor.

Banka personeli denizden taşınıyor

DENTUR Avrasya Grubu İdari İşler Müdürü Hayrettin Dayıoğlu, deniz yoluyla personel taşıma hizmetlerine talebin arttığını belirterek, “Köprülerin bakıma alınmasıyla birlikte 3 firmaya daha bu hizmeti vermeye başladık. Firmalara personel sayısına göre gemi tahsis ediyoruz. Ağırlıklı olarak banka ve sigorta şirketleri bu hizmetten yararlanıyor” dedi. Dayıoğlu, toplu ulaşım hattında günde 650 sefer düzenlediklerini ifade ederek, “Günlük taşıdığımız yolcu sayısı 60 binlerdeydi. Temmuz ayında 70-80 bini yakalar diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Şehir Hatları’nda günde 180 bin kişi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları’nın, FSM Köprüsü’ndeki bakım çalışması öncesinde, günlük yolcu sayısı 150 bin olurken, çalışmanın başlamasından bu yana yolcu sayısı yüzde 16-17 arttı. Bazı hatlarda ise bu oran yüzde 40’lara varan artış gösterdi. Böylece Şehir Hatları vapurlarında ortalama 30 binin üzerinde yolcu artışı oldu. İki yaka arasında, Eminönü-Kadıköy, Eminönü-Üsküdar, Karaköy-Kadıköy, Karaköy-Haydarpaşa, Beşiktaş-Kadıköy, Beşiktaş-Üsküdar, Boğaz, Haliç seferlerine ek olarak Karaköy-Üsküdar olmak üzere gün boyu karşılıklı 26 sefer düzenlenirken, Kabataş-Küçüksu-Beykoz, İstinye-Küçüksu’dan gün boyu karşılıklı 40 sefer şeklinde hizmet veriliyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 931 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim