• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

İş Sağlığı Güvenliği masaya yatırıldı

İş Sağlığı Güvenliği masaya yatırıldı
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu’nun organize ettiği ve Milletvekili Mehmet Domaç’ın katıldığı toplantıda İş Sağlığı Kanunu’nu tartışıldı.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO  İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu’nun organize ettiği ve Milletvekili Mehmet Domaç’ın katıldığı toplantıda İş Sağlığı Kanunu’nu tartışıldı.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odası (GMO) İş Sağlığı ve  Güvenliği  (İSG)  Komisyonu 20 Temmuz Cuma günü Türk Loydu Prof. Dr. Teoman Özalp Konferans Salonu'nda yeni iş kanunu hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.Toplantıya, kanun hakkında bilgi vermek amacıyla Oda tarafından davet edilen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve  Sosyal İşler Komisyonu üyesi, yeni İSG  Kanunu Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç da katıldı. Gerek gemi mühendisleri gerekse tersanelerde çalışan İSG uzmanlarının katıldığı toplantıya ilgi oldukça fazlaydı. 2008 yılındaki denizcilik sektörü araştırma komisyonunda da görev yapmış olan Mehmet Domaç, bu kanunun amacının çalışanları korumak, üretimin güvenliğini sağlamak olduğunu söyledi. Domaç; işyerlerinin tasarım, inşa, yerleşim düzeni ve üretimin tüm süreçlerinde iş sağlığı ve güvenliği gözetilerek dizayn edilmesi gerektiğini belirterek; işyerlerindeki İSG  elemanlarının denetçi değil, sistemi kuran ve yönetenler olduğunun altını çizdi.

Soru cevap bölümünde A ve B tipi uzman sayısındaki yetersizlik ve bunun kanunen doğurduğu boşluğa dikkat çekilirken, bazı katılımcılar üniversitelerde İSG uzmanı eğitimi alanların kanunda uzman yetkisi alamamasını eleştirdi. Bu konularda geçici maddelere dikkat edilmesini isteyen Domaç, geçici maddelerdeki düzenlemenin açığı kapatacağına inandığını söyledi.

Bir diğer çok soru alan kısım ise İSG elemanının iş yerindeki uygunsuzlukları bakanlığa şikayetini zorunlu kılan kanun maddesi idi. Bu konuda katılımcılar İSG elemanlarının farklı bir düzenleme ile işverene karşı bağımsızlığının korunması gerekliliğine ilişkin görüşlerini dile getirdiler. 

Toplantı sonrası GMO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kolay, Mehmet Domaç'a katkılarından dolayı çok teşekkür etti. Yönetim kurulu olarak çalışmalara devam edeceklerini uygulamalı İSG eğitim merkezi kurulması konusunda değerlendirme yaptıklarını belirtti.İSG komisyonu başkanı E.Koray Gençsoy ise, GMO İSG komisyonu olarak iki büyük toplantı ve iki panel düzenlediklerini, komisyonun kendi içinde İSG'nin iyileştirilmesine yönelik farklı konular için alt çalışma grupları oluşturarak çalışmalara başladığını ve amaçlarının her halükarda kaza oranlarını aşağıya çekmek olduğunu belirtti. Tersaneler için uygulanabilir güvenlik standartları oluşturmak ve bunları denetlemek için çalışmalar yapmaya başlayacaklarını belirten Gençsoy, bunun uzun ve zorlu bir süreç olduğunu ancak sektördeki tüm aktörlerle bir arada çalışarak engellerin aşılacağını umduğunu söyledi.  GMO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nurettin Çalışkan ise GMO olarak önümüzdeki dönemde sektörün bu ülke için hem ekonomik hem de sosyal açıdan ne kadar önemli olduğunu, Türk tersanelerinde üretilen gemilerin ve yatların dünyada ne büyük itibar sahibi olduğunu kamuoyuna iyi anlatabilmek, ayrıca “Tuzla tersanelerinin medyada ki kötü imajını düzeltebilmek ve her kaza sonrası günah keçisi olarak tersanede görevli Gemi Mühendis’lerinin tutuklanmalarının önüne geçebilmek” amacıyla ulusal kanallarda yayınlanmak üzere bir dizi TV programları hazırlamayı düşündüklerinden bahsetti.

gmo.jpg

gmo1.jpg

gmo2.jpg

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 906 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim