• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Rize'deki balık ölümlerinin nedeni belli oldu

Rize'deki balık ölümlerinin nedeni belli oldu
Rize'de meydana gelen balık ölümleri ile ilgili inceleme başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toplu ölümlerin beton suyunun dereye aşırı derecede deşarj edilmesi sonucu yaşandığını belirledi.

Rize'nin Çayeli İlçesi Yeşilköy Köyü'ndeki derede meydana gelen balık ölümleri ile ilgili inceleme başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toplu ölümlerin beton suyunun dereye aşırı derecede deşarj edilmesi sonucu yaşandığını belirledi. Bakanlık, 37 bin 696 Lira para cezası kestiği işletme hakkında savcılığa da suç duyurusunda bulundu. Güneysu İlçesi'ndeki balık ölümlerinin sırrı ise henüz çözülemedi.

Olay, Yeşilköy Köyü'nde geçen 25 Temmuz tarihinde meydana geldi. Köylüler, Yeşilköy Deresi'nde balıkların öldüğünü görerek jandarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerine haber verdi. Su ve balıklardan alınan numuneler, inceleme altına alındı.

BETON SUYU DEREYE AŞIRI DERECEDE DEŞARJ EDİLMİŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yeşilköy Deresi'ndeki balık ölümlerine, beton suyunun dereye aşırı derecede deşarj edilmesinin neden olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ın Rize Büyükköy Vadisi'nde yaşanan balık ölümleri üzerine başlatmış olduğu inceleme sonuçlandı. Alınan numune örneklerinde söz konusu firmanın dereye deşarj ettiği atık suların yağ ve gres, askıda katı madde ve renk parametresinin su kirliliği ve kontrol yönetmeliğine uymadığı ve beton suyunun dereye aşırı derecede boşaltıldığı tespit edildi. 2872 sayılı çevre kanunu gereğince balık ölümlerine neden olan tesise, 37 bin 696 lira para cezası verildi. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Rize İl Müdürlüğü tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu."

GÜNEYSU'DAKİ BALIK ÖLÜMLERİNİN SIRRI ÇÖZÜLEMEDİ

Çayeli İlçesi'ndeki balık ölümlerinin ardından benzer bir olay da 27 Temmuz günü Güneysu İlçesi'nde meydana geldi. Güneysu Deresi ile derenin suyuyla beslenen bir alabalık çiftiğinde, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin deney balıklarının da arasında bulunduğu binlerce balık öldü. Olaydan sonra inceleme başlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin aldığı su numunelerinden bir sonuca varılamadı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Tahsin Kır, olayın gece meydana geldiğini söyledi. Kır, "Sabah saatlerinde haberimiz oldu, ancak aldığımız numunelerden bir tespite ulaşamadık. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri ölü balıkların incelemesini yaptırıyor. Bir tespite ulaşılması halinde gerekli işlemler yapılacak" dedi.

Güneysu Deresi'nde ıslah çalışmaları kapsamında sürdürülen duvar yapımında gece dökülen betonun balık ölümlerine neden olabileceği ileri sürülmüştü.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 712 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim