• BIST 9142.4
  • Altın 2321.249
  • Dolar 32.3855
  • Euro 34.8742
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 8 °C

Blackseaforda komuta devir teslimi

Blackseaforda komuta devir teslimi
Türk Deniz Kuvvetleri, bir yıl süreyle yürüteceği Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu'nun (Blackseafor) komutanlığı ve harekat kontrolü görevini, Rusya Federasyonu'ndan devraldı.

Blackseaforda komuta devir teslimi
Türk Deniz Kuvvetleri, bir yıl süreyle yürüteceği Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu'nun (Blackseafor) komutanlığı ve harekat kontrolü görevini, Rusya Federasyonu'ndan devraldı.

Kocaeli'de Donanma Komutanlığı Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı'nda düzenlenen törende Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in İngilizce yaptığı konuşmanın ardından, Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Albay Yumy Zemsky, Blackseafor'un sembolü olan kılıcı bu yıl Blackseafor'u komuta edecek Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ahmet Hakan Güneş'e teslim etti.x

Rusya Federasyonu RFS Novocherkassk tank çıkarma gemisi ile TCG Heybeliada korveti arasında ''sancak toka'' yapılmasının ardından, Oramiral Güner ve Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım ile Blackseafor'a üye diğer ülkelerin komutanları arasında devir teslim defteri imzalandı.

-Faaliyetler-

Blackseafor kapsamında, 24 Ağustos'a kadar Türkiye'de Gölcük ve Trabzon, Rusya'da Novoroski limanlarında 13 gün, seyir halinde ise 6 gün görev yürütülecek.

Türkiye'nin TCG Heybeliada korveti ile katılacağı faaliyette, Bulgaristan BGS Shkval mayın gemisi, Romanya ROS Macellariu korveti, Rusya Federasyonu RFS Novocherkassk tank çıkarma gemisi, Ukrayna ise UPS Slavutych komuta kontrol gemisi ile yer alacak.

Faaliyet kapsamındaki seyir periyotlarında, deniz harekatına yönelik muhtelif eğitimler icra edilecek, liman periyotlarında yapılacak eğitimlere ek olarak mülki ve askeri makam ziyaretleri gerçekleştirilerek çeşitli sosyal etkinlikler düzenlenecek.

Blackseafor'a katılan gemilerin Karadeniz'de bulunan farklı limanlara gerçekleştirecekleri ziyaretlerle ülkeler arasındaki dostluğun pekiştirilmesine ve birlikler arasında karşılıklı bilgi alışverişi yoluyla eğitim seviyesinin geliştirilmesine olumlu katkıda bulunulması hedefleniyor.

Blackseafor'un yeni komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Ahmet Hakan Güneş, törenin ardından TCG Heybeliada korvetinde düzenlediği basın toplantısında, Blackseafor'un, Karadeniz'in barış ve istikrarının temennisi ile bölgesel iş birliği faaliyetlerinin arttırılmasına yönelik olduğunu belirterek, Türkiye'nin girişimleriyle Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna'nın katılımıyla 2 Nisan 2001'de kurulduğunu hatırlattı.

Blackseafor'un arama kurtarma, insani yardım, çevre koruma harekatlarıyla iyi niyet ziyaretleri yapacağını ifade eden Güneş, görev grubunun Nisan ve Ağustos aylarında olmak üzere yılda 2 kere 20 gün süreyle aktive edildiğini dile getirdi.

Güneş, Türk Deniz Kuvvetleri'ne geçen yılın Eylül ayında katılan ve ilk milli gemi olan TCG Heybeliada korvetinin ilk defa uluslararası bir faaliyete katılacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

''Görev grubunun komutası bugün yapılan törenle bir yıl süreyle Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri'nden Türk Deniz Kuvvetleri'ne devredilmiştir. Blackseafor'un bu ayki aktivasyonu 6 gün deniz, 13 gün liman eğitim faaliyetleri olmak üzere toplam 19 gündür. İlk safha olan devir teslim töreni faaliyetlerinin ardından ikinci safha 10-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında Gölcük-Trabzon intikalinde deniz eğitimleri yapılacak. Üçüncü safha, 13-16 Ağustos tarihleri arasında Trabzon liman ziyareti olacak. Dördüncü safha, 17-19 Ağustos tarihleri arasında Trabzon-Novoroski intikalinde deniz eğitimleri yapılacaktır.''

Güneş, son safhanın ise 20-13 Ağustos tarihleri arasında Novoroski liman ziyareti şeklinde gerçekleştirileceğini anlatarak, aktivasyon süresinde seyir periyotlarında deniz harekatına yönelik çeşitli eğitimlerin yapılacağını kaydetti.

Liman periyotlarında yapılacak eğitimlere ilave olarak mülki ve askeri makam ziyaretleriyle sosyal etkinlikler düzenleneceğini ifade eden Güneş, liman ziyaretlerinde ülkeler arası dostluğun pekiştirilmesinin sağlanacağını söyledi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1293 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim