• BIST 9693.46
  • Altın 2507.371
  • Dolar 32.576
  • Euro 34.7718
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Mermerler Otomotiv'den açıklama

Mermerler Otomotiv'den açıklama
Mermerler Otomotiv 17 Ağustos 2012 tarihinde yayınlanan "Çinli otolara kanser şoku" başlıklı haberle ilgili olarak bir açıklama yaptı

 

Mermerler Otomotiv'den yapılan açıklamada; "Çinli otolara kanser şoku" başlığı ile yayınlanan haber yanlış bilgilere dayandığından tüketici nezdinde şirketimizin bilinirliği, maruf markası ve distribütörlüğünü yaptığımız Chery marka araçlar olumsuz etkilenmiş, şirketimiz maddi ve manevi zarara uğramıştır.

Avustralya'da Great Wall ve Chery'nin kanserli parça yüzünden  23 bin adet aracın geri çağrılmasına ilişkin yapılan haberde,  

'Avustralya'da modelleri kanser riski taşıyan markalardan Chery, Türkiye'de Mermer Otomotiv distribütörlüğünde 6 yıldır satılırken, Great Wall'un ise satışı yok. Bayraktar Otomotiv, Great Wall'un Türkiye distribütörlüğünü almasına rağmen satışa sunmadı. Chery'nin asberst madde içeren J11 isimli modeli Türkiye'de Tiggo, J3 ise Chance, Nich olarak satılıyor' denilerek Avustralya'da vuku bulan olay müvekkil ve distribütörlüğünü yaptığı araçlar ile bağdaştırılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki üretici firma Chery Automobile Co her ülke için o ülkenin standartlarına uygun otomobilleri üretmekte olup , otomobillerde farklı parça kullanmaktadır. Türkiye için üretimi yapılan araçların, %60 yedek parçası Avrupa menşeli olup, bahsi geçen ülke ile farklılıklar oluşturmaktadır. Öte yandan Avustralya'da değişen parçanın çok küçük bir motor contası olduğu ve bunun da direkt  olarak insan sağlığına aykırı olmadığı ancak Avustralya hükümetinin yeni yönetmeliğine göre değişimin yaptığı bizzat Chery Automobile Co tarafından müvekkil şirkete resmi olarak bildirmiştir. Chery otomobillleri, irili ufaklı 2200 kalem parçadan üretilmekte olup, Türkiye'ye gelen modellerin tüm parçalarının hem TSE hem de Avrupa standartlarına uygun olarak imal edildiğini, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri üretim bantlarında yaptıkları incelemelerde onaylanmıştır. İngiliz Hükümeti test kuruluşu VCA, Türkiye için imalatı yapılan araçların hepsi için ayrı ayrı Avrupa Standartlarına uygun olduğunu resmi belgeler ile onaylamıştır.

Türkiye'de satışa sunulan Chery marka araçlarda kansere sebebiyet veren parçalar bulunmamakta ise de haberin veriliş tarzı  ve müvekkil şirket ünvanının kullanılması okuyucuları ve tüketicileri yanlış yönlendirmekte sanki Türkiye'de satışa sunulan araçlarda da sorun varmış, bu araçlarda geri çağrılmış ya da çağrılacakmış izlenimi yaratmaktadır.

Haberin yayınlanması ile çok sayıda tüketici müvekkil şirkete başvurmuş gerekli bilgilendirmeler kendilerine yapılmış ise de kamuoyu nezdinde haber içeriği nedeni ile yanlış anlaşılmalara sebebiyet verilmiş 60 yıllık tecrübesi ile otomotiv sektöründe  başarıyla yer alan meşhur ve maruf bir marka olan müvekkil şirket maddi ve manevi olarak telafisi çok güç zararlara maruz kalmıştır. Türkiye pazarında Chery markası müvekkilin distribütörlüğü ile girmiş olup markanın tanıtımı için çok emek sarfedilmiş ve bugünlere kadar gelinmiştir. Fakat ihtarname konusu haberin veriliş tarzımüvekkilin ismini ve distribütörlüğünü yaptığı markayı olumsuz etkilemiş kamuoyu nezdinde panik havası yaşatmıştır. Söz konusu haberin verilişindeki yanlış yönlendirme nedeni ile müvekkil şirket zarar gördüğü gibi Chery marka araç sahipleri , yetkili satıcı ve servisleri de maddi ve manevi olarak zarara uğramaktadırlar.

Chery araçlarının Türkiye distribütörü olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı başta olmak üzere gerekli tüm mercilerden izinler alınmıştır. Tüm otomobiller ithalat öncesi TSE tarafından kontrol edişlmekte olup , tüm kontrollerden eksiksiz olarak geçmiştir. Sağlığa zararlı herhangi bir parça Türkiye'de satışa sunulan araçlarda kesinlikle bulunmamakta olup Avustralya'da yaşanan hadisenin müvekkil ile herhangi bir ilgisi yoktur. Ayrıca üretici firmanın Dünya'da 7 kıtada 15 fabrikası bulunmaktadır. Kamuoyununda bildiği, Türkiye'de yeni bir fabrika girişimi de bu haberle riske girmiş olup, bu fabrikada hisse alacak olan müvekkile de ciddi bir zarar verilmiştir.

 

İSTANBUL HABER AJANSI

www.istanbulhaber.com

www.aksiyonhaber.com

www.ulasimonline.com

www.denizhaber.com.tr

www.thyhaber.com

www.turkishmaritime.com.tr

www.turkishmax.com

www.golkartalgol.com

 
Bu haber toplam 1543 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim