• BIST 9568.16
  • Altın 2479.016
  • Dolar 32.4892
  • Euro 34.5857
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C

AB ile Twinning Projesi hayata geçiyor

AB ile Twinning Projesi hayata geçiyor
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ortaklaşa yürütülecek “Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi”ne yönelik “Eleştirme Projesi” açılış toplantısı yapıldı

AB ile ortak proje: "Denizcilik Eğitimi"

Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılımı öncesinde mali işbirliği çerçevesinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ortaklaşa yürütülecek olan “Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi”ne yönelik “Eleştirme Projesi”nin açılış toplantısı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Anadolu Hisarı Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Toplantıya İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante,  Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdür Cemalettin Şevli, İstanbul Liman Başkanı H. Gani Aygün, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hasan Uşaklıoğlu, İtalyan Sahil Güvenlik Komutanı Pierluigi Cacioppo, İtalyan Sahil Güvenliği 6.Bölüm Başkanı Albay Nicola Carlone, Fransız ve Litvanya’lı temsilcilerin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Piri Reis Üniversitesi temsilcileri katıldı.

İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, toplantının açılış konuşmasını yaptı ve İtalya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek verdiğinin altını çizdi. Türkiye’nin potansiyeli ile AB’ye katkı yapacağına inandığı belirten Scarante, bu tür projelerin son önemli olduğunu vurguladı.

İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante’nin ardından söz alan İtalya Sahil Güvenlik Komutanı Pierluigi Cacioppo’da “Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi”ne yönelik “Eleştirme Projesi”nin önemine dikkat çekti ve dünya ticaretinin yüzde 90’ının gerçekleştirildiği deniz ticaretinde eğitimin son derece önemli olduğunu söyledi. “Denizcilik alanında kalifiye eleman yetiştirmek zorunluluktur” diyen Cacioppo, geçtiğimiz ocak ayında İtalya’da meydana gelen Costa Concordia kazasının insan eğitimine önem verilmesi gerektiğinin en güncel örneği olduğunu belirtti.

Toplantıya katılan diğer konuklar da İtalya Sahil Güvenlik Komutanı Pierluigi Cacioppo’yla aynı düşüncede olduklarını, deniz kazalarında ve çevre kirliğinde insan faktörünün etkisine dikkat çekerek, kalifiye eleman yetiştirmenin zorunluluğunu dile getirdiler.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ortaklaş yürütülecek olan “Türkiye’de Denizcilik Eğitim ve Öğretiminin Geliştirilmesi”ne yönelik “Eleştirme Projesi” toplantısında son olarak Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü ve aynı zamanda Proje Başkanı Cemalettin Şevlisöz aldı. Şevli bulunduğumuz yüzyılın bilgi ve teknoloji çağı olduğunu ifade ederek “Eğitim kurumlarının yetiştirdikleri elemanlar çağın gerekliliklerine uygun olarak yetiştirilmeli” dedi. Şevli konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Her alanda olduğu gibi denizcilik sektöründe de eğitimli elman son derece önem arz etmektedir. Bu sektörün daha ileriye gitmesi ve gelişmesinde eğitim birinci derece gerekliliktir. Dünya üzerinde yük ve insan taşımacılığının büyük bir bölümü gemiler aracılığı ile yapılmaktadır. Dünyada nitelikli gemi adamı ihtiyacı giderek artmakta ve küresel bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya deniz ticaret filosunun giderek büyümesi, gemi personelinin üzerindeki iş yükünün artıyor olması, kalifiye denizcilere olan ihtiyacın önümüzdeki 10 sene boyunca artmaya devam edeceğini göstermektedir. Dünya nüfusuna oranla genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz, bu alandaki boşluğu dolduracak potansiyele sahiptir. İnsan sermayesi, ülkelerin elinde bulunan ekonomik ve sosyal gelişimini sağlayacak en önemli unsurdur. Ülkemiz, insana yapılan yatırımın en verimli yatırım olduğu bilinci ile hareket etmektedir. 

İhtiyacı karşılamak için verilen denizcilik eğitimlerinin uluslararası standartlarda olması gerektiğini vurgulayan Şevli “ Gemi adamlarının eğitim, belgelendirme ve vardiya standartları hakkında uluslar arası sözleşmelere uygun eğitim alması son derece önemlidir. Çoğu ülkede gerekli eğitimi almadan gemilerde çalışmaya başlayan gemi adamlarının yetersizlikleri can ve mal kayıplarına neden olmaktadır” dedi. 

Proje Hakkında Genel Bilgiler

İnsan faktörü deniz taşımacılığı sektöründeki temel unsurdur. Bu faktör deniz güvenliğini, emniyetini, deniz çevre korumasını, aynı zamanda gemi mürettebatı tarafından yürütülen insan faaliyetlerinin tümünü, kıyı yönetimini ve düzenleyici kurumları etkiliyor. İyi bir eğitim emniyetli seyir, efektif operasyonlar, gemilerin düzenli bakımı, kaza sayısı ve deniz kirliliğinde azalmayı beraberinde getiriyor. Ayrıca, denizcilik sektöründe meydana gelen kazaların yüzde 80’inden fazlası insan hatasından kaynaklanıyor. 

Türkiye’de bu alandaki idari kapasite, gemi adamlarının eğitimi ve belgelendirilmesine yönelik mevzuatın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yeterli seviyede. Ancak gemi adamlarına eğitim veren bazı okullarda bir takım teknik eksiklikler bulunuyor. Bu eksiklikler özellikle nitelik ve nicelik bakımından yeterli eğitimcinin olmamasından kaynaklanıyor. 
Genç bir nüfusa sahip olan Türkiye’de, denizcilik eğitim ve öğretim sistemlerinin uluslar arası gereklilikleri karşılaması, Türk gemi adamlarının AB ticaret filolarında ve diğer ülkelere ait ticaret filolarında yer alabilmeleri açısından önem arz ediyor.

Projenin Amaçları

• Denizcilik sektöründe ulaşım verimliliğinin ve güvenliğinin artırılması, deniz kirlilik oranının azaltılması, gemi adamları ve yolcuların güvenliğinin sağlanması

• Denizcilik eğitim ve öğretim (MET) strateji belgesinin hazırlanması için temel olacak Türkiye’deki denizcilik eğitim ve öğretim kurumlarının genel bir değerlendirmesi yapılarak denizcilik eğitim ve öğretiminin AB mevzuatlarına ve uluslar arası standartlara uyumlu hale getirilmesi

• Uzun vadeli strateji (5 yıllık) tanımı dikkate alınarak denizcilik eğitim ve öğretimi ile ilgili kurumsal kapasitenin artırılması ve Türk denizcilik eğitim ve öğretiminin ilgili taraflarının uygulama sürecine dâhil edilmesi

• Avrupa ülkelerindeki staj ve çalışma ziyaretleriyle, özellikle de “Eğitimcilerin Eğitimi” konusu üzerinde durularak, teknik eğitim kapasitesinin geliştirilmesi

Projenin Bütçesi ve Sorumluluklar

Proje, gerek Avrupa Birliği-Türkiye gerekse İtalya, Fransa, Litvanya, Türkiye arasındaki işbirliği adına önemli bir adım oluşturuyor.

Avrupa Birliği bu proje için yaklaşık 1,3 milyon Euro tahsis etti.  Diğer taraftan projenin yürütücülerinden olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bankalığı ile İtalya, Fransa ve Litvanya, konsorsiyum lideri olan İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı da projenin amacına ulaşması için gereken katkıyı yapıyor. Ayrıca Yüksek Öğretim Kurulu, Türkiye’deki denizcilik fakülteleri ve liseler de bu projeye destek sağlıyor. Türk İhale Kurumu ve İtalyan kuruluşu IMSSEA da projeye idari destek vererek projenin geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor.

egitim1.jpg

egitim2.jpg

egitim3.jpg

egitim4.jpg

egitim5.jpg

egitim6.jpg

egitim7.jpg

egitim8.jpg

egitim9.jpg

egitim.jpg

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 977 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim