• BIST 9728.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

İhracatta Ro-Ro seferleri çözüm olmadı

İhracatta Ro-Ro seferleri çözüm olmadı
Türkiye'den Suriye'ye yapılan ihracat 363 milyon dolara geriledi. Suriye olayları nedeniyle Gümrük kapılarının kapanması üzerine hükümetin iyi bir alternatif olarak uygulamaya koyduğu Ro-Ro seferleri de sorunu çözmeye yetmedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, geçen yılın ilk 8 ayında Türkiye'den Suriye'ye 1.5 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, bu yılın aynı döneminde ise bu rakamın 363 milyon dolara gerilediğini vurguladı.

Habur Sınır Kapısı'nda geçtiğimiz günlerde inceleme yapan işadamı heyeti içinde yer alan Armağan Öner, Suriye'deki iç karışıklıkların Türkiye'nin ihracatına olumsuz yansıdığını söyledi. Armağan Öner, sınır illeri başta olmak üzere Suriye ile yoğun ticari bulunan illerin kaybının telafi edilemez boyutta olduğunu belirtti. Öner, "Mersin'den Gaziantep'e kadar geniş coğrafyadaki tüm illerimizin bu krizden gördüğü zarar yalnızca bölge ekonomisini değil, ülke ekonomisini de derinden etkilemektedir. Üstelik bu zararın ağır faturasını uzun yıllar ödemek zorunda kalacağız" dedi.

Öner, Türkiye'nin Suriye sınırından yalnızca bu ülkeye değil, Ortadoğu'daki çok sayıda ülkeye ihracat yaptığını da hatırlattı. Öner, "Suriye'deki iç çatışmalar ve iki ülke arasındaki gerilen ilişkiler nedeniyle gümrük kapılarının kapatılmış olması sadece Suriye pazarında sorun yaşamamıza yol açmamaktadır. Aynı zamanda Suriye üzerinden ihracat yaptığımız diğer ülkelerle de sıkıntı yaşatmaktadır. Bölgemiz ihracatçısı bugün Ortadoğu pazarına zor koşullarda mal göndermekte, bu pazarı kaybetme riskiyle karşı karşıya bulunmaktadır. Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı ihracat geçen yılın ilk 8 ayında 1.5 milyar dolar iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 363 milyon dolara gerilemiştir. Yine aynı dönemde Suriye'ye ihracat yapan sınır veya sınıra yakın illerimizin toplam ihracatı da geçen senenin aynı dönemine göre 168.3 milyon dolar gerilemiştir" diye konuştu.

RO-RO DA ÇÖZÜM OLMAMIŞTIR

Suriye olayları nedeniyle Gümrük kapılarının kapanması üzerine hükümetin iyi bir alternatif olarak uygulamaya koyduğu Ro-Ro seferlerinin sorunu çözmeye yetmediğini anlatan Öner, şöyle devam etti:

"Mersin Limanı'ndan Ro-Ro gemileri ile Mısır'a mal göndermek hem maliyeti arttırmakta hem de zaman kaybı nedeniyle ihracatçının zarar etmesine yol açmaktadır. İhracatçının mal sevkiyatı konusunda yaşadığı bu sorunlar, bir yandan ekonomik zarara yol açarken, diğer yandan da özellikle Ortadoğu pazarımızın başka ülkelerin eline geçmesine zemin hazırlamaktadır. Suriye'yle ticaretin geldiği bu noktanın yalnızca büyük işletmeleri değil, esnafından tüccarına her kesimi, her sektörü olumsuz etkilemiştir. Malını satamayan yaş sebze meyve ihracatçıları zorda, sınırlar kapandığı için mal taşıyamayan nakliyeciler zorda, Suriye'den alışveriş için gelenlerin sayısı olağanüstü düştüğü için küçük esnaflar, turizmciler zordadır. Yatırımların yarım kaldığı, üretimin durma noktasına geldiği ve pek yakında ciddi biçimde istihdam sorununun da yaşanacağı bölgemizde kalıcı çözüm için acele edilmeli, hükümetimizin, bölgedeki işletmeleri rahatlatacak adımlar atması gerekmektedir."

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1405 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim