• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Armatörden Gümrük Bakanı Yazıcı'ya mektup

Armatörden Gümrük Bakanı Yazıcı'ya mektup
Hacıoğulları şirketler Grubu Genel Müdürü Nuri Sonay, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı’ya bir mektup göndererek ‘beyanname açma’ konusundaki mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Hacıoğulları şirketler Grubu Genel Müdürü Nuri Sonay, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı’ya bir mektup göndererek ‘beyanname açma’ konusundaki mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Gümrük Bakanlığı’nın son dönemlerde yaptığı düzenlemelerin ardından şirket yetkilisinin gemisine çıkmak için bir gün beklediğini dile getiren Hacıoğulları şirketler Grubu Genel Müdürü Nuri Sonay, son 5-6 aydır bu sıkıntıları daha sık yaşadıklarını ve ek maliyetle karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.  Gemi ikmallerinde beyanname açma mecburiyetinin zaman kaybı yarattığını söyleyen Sonay, “Yedek parça ve ikmallerimizi Türk limanlarında yapmak istediğimizde çok zaman kaybediyoruz. Bunları yurtdışında yapmak istediğimizde de çok daha fazla para ödüyoruz. Bu sistem Türkiye2nin döviz kaybetmesine neden oluyor” dedi.

“Döviz kaybediyoruz”

Nuri Sonay, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayatı Yazıcı’ya gönderdiği mektupta şunları söyledi: “Firmamız T.C bayraklı ve uluslararası sularda deniz taşımacılığı yapan yedi adet gemisi olan İstanbul’da yerleşik bir armatörlük firmasıdır. Yurtdışı deniz taşımacılığı dolayısıyla Türkiye’ye döviz getirisi sağlıyoruz. Gemilerimiz Türk limanlarına uğradığı zamanlar ortalama yurtdışı sefer süresi 3-4 ay sürdüğü için gemimize ana kumanya ve güverte, makine ve kamara teknik ve müstehlik malzeme vermemiz yedek parça ikmalleri yapmamız gerekiyor.

Ayrıca daha önce tamir ve bakımı yapılmış malzeme ve ekipmanların gemiye verilmesi ve tamiri ve bakımı gereken malzeme ve ekipmanların gemiden dışarı verilmesi tamir edilip gemiye getirilmesi veya bir sonraki sefer verilmek üzere dışarıda tamir ve bakımı gerekiyor. Daha önceleri bu işlemleri gümrük muhafaza müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirilip bütün ikmallerimizi kolaylıkla yapabiliyorduk. Fakat şimdi yeni uygulamayla bu ikmallerimiz için de beyanname açma mecburiyeti getirildi. Biz bu uygulamadan çok mağdur oluyoruz. Gemiler limanlarda çok kısa sureler kalıyor. Beyanname açma kapama gibi işlemler resmi ofis saatleri içinde yapılıyor zaman yetmiyor ayrıca bu işlemler de bizim için ek maliyet getiriyor. Dünya ekonomik krizi sebebiyle son bir kaç yıldır armatör ve tersanelerin içinde bulunduğu sıkıntılar malumlarınızdır. Türkiye’de hem çok daha uygun fiyatlarla ve bildiğimiz firmalara gönül rahatlığı ile yaptırabileceğimiz bu işleri beyanname mecburiyetinden çok zaman aldığı için zaman darlığından dolayı Türkiye’de Türk limanlarında yaptıramayıp yurtdışında hem de tanımadığımız firmalar ve çok daha pahalı fiyatlara yaptırmak zorunda kalıyoruz. Bu da sadece bizim cebimizden çıkan para değil aynı zamanda yurtdışına döviz kaçması anlamına da geliyor.”

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1083 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim