• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Kalkavan 'Gemi inşada sipariş alamıyoruz'

Kalkavan 'Gemi inşada sipariş alamıyoruz'
Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Olağan Meclis toplantısında konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ilk defa denizcilik sektörünün kendisine ait olmayan kriz bir yaşadığını söyledi.

Deniz Ticaret Odası  Ekim ayı Olağan Meclis toplantısında konuşan DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ilk defa denizcilik sektörünün kendisine ait olmayan kriz bir yaşadığını  söyledi.

Deniz Ticaret Odası Ekim ayı Olağan Meclis toplantısı dün yapıldı. Sektörel görüşmelerin ele alındığı toplantıya, BDDK eski Başkanı Tevfik Bilgin de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu yaptı. Türkiye’nin son 10 yılda denizcilik alanında çok önemli gelişmeler kaydettiğini ve Türkiye’nin dünyada denizcilik sektöründe ilk 10 arasına  girdiğini söyledi. Kaptanoğlu son yıllarda da balıkçılığın, deniz turizminin ve gemi inşanın adından söz ettirdiğini belirterek “Türkiye’de gemi inşa sanayi yüzde 15’den yüzde 100’e çıkmıştır” dedi.
 
Türkiye’nin yaşadığı bu gelişmelere karşın denizcilik sektörüne karşı ilgisiz kalınmasına çok şaşıran Kaptanoğlu, “Türkiye denizci ülke hedefinden vazgeçmemeli. Hükümetin tedbirler alması gerekiyor. Güçlü hükümete bu yakışır. Bugüne kadar dayanabildiğimiz kadar dayandık. Kendi yağımızda kavrulduk. Ancak üzücü duruma düşen arkadaşlarımız var” diyerek sektörde iflasa düşenlerin bulunduğuna dikkat çekti.

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu konuşmasında, tersanelerde gelecekte yaşanabilecek tehlikelere karşı şimdiden önlem alınmasını isteyerek  bir tehlikeye de dikkat çekti. Tüm dünyayı etkisi altına alan kriz döneminde tersanelerde kalifiye işgücünün kaybolduğunu açıklayan Kaptanoğlu, “Tersaneler çalışmaya devam etmediği sürece yaşanacak bir sıkıntı var. Tamir-bakım işi alan arkadaşlar artık çalışacak taşeron firma bulamıyor. İşler açıldığı zaman bir de bu sorunumuz olacak. Elimizdeki kalifiye elamanları kaybediyoruz” dedi ve hükümetin 2013 bütçesinde tersanelerle ilgili teşviklere yeterince yer vermesi gerektiğini söyledi.

ÖNCE GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

Cengiz Kaptanoğlu’ndan sonra kürsüye gelen Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan konuşmasına Türkiye gündemini değerlendirerek başladı ve son günlerde ülkemizde yaşanan terör saldırılarında şehit düşenler için çok üzüldüklerini söyledi.  Konuşmasında Suriye ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe de değinen Kalkavan, ayrıca Fenerbahçe futbolcusu, Alex’in böyle bir uğurlamayı hak etmediğini söyledi.

BULKERLER ZORDA

Türkiye gündeminin değerlendirmesinin ardından sözü denizcilik sektörüne getiren DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, ilk defa denizcilik sektörünün kendisine ait olmayan kriz bir yaşadığını  söyledi. “Denizcilik sektörü kendi krize girmeden bir kriz yaşamaya başladı. Ben kriz hayırlı oldu diyenlerdenim. Ekonomik kriz olmasaydı denizcilik sektörünün kendi yaşadığı daha büyük bir kriz olacaktı. Sektörde en çok gemi inşa, konteyner ve kimyasal tankerler zarar gördü” diyen Kalkavan bulkerlerin  ise diğerleri kadar krizden etkilenmediğini, ancak onlar için krizin daha yeni başladığını söyledi. Kalkavan  Fakat “Gelecek sene anormal bir şey olmazsa bulkerlerin geri dönmesi çok zor olacak. Büyük gemiler hurdaya gidiyor. Ancak gelen gemi, giden geminin 3 katı”diye konuştu.
 

“Daha dibe gelmedik” diyerek sözlerine devam eden Kalkavan açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “İnşallah daha kötüye gider. Dibi görelim. Sipariş gelmesin, bankalar kredi vermesin, hurdaya gidiş hızlansın. Sonrası güzel olur. 1997 yapımı konteyner gemisi hurdaya gidiyor. Hurdaya gidiş yaşı 25-30’dan 15'lere kadar düştü. Bu yakın zamanda daha da yukarı çıkacak. Hedef 2014’e varabilmek.”

SİPARİŞ ALAMIYORUZ

Gemi inşa sanayisinde sipariş  alınmadığını da belirten Kalkavan “Ancak diğer taraftan devletler gemi inşa sanayisine destek veriyor. Artık yüzde 10 oranında verilecek bir teşvik bile bizi kurtarmaz. Dünyada şu anda inşa kapasitesi ihtiyacının 2 katı var. Bankalarla daha iyi durumdayken konuşun”açıklamasını yaptı.

Konuşmasında geçtiğimiz hafta 2012-2013 eğitim yılına başlayan Piri Reis Üniversitesi’ne de değinen  DTO Başkanı Metin Kalkavan yeşil sertifikalı ilk meslek üniversitesi olan Piri Reis Üniversitesinin dünyada en iyi denizcilik üniversiteleri arasında yer alacağını söyledi. İleride buradan yetişen genç nüfusun denizcilik sektörünü  temsil edeceğini söyleyen Kalkavan, DTO’nun bütün kazancının eğitime harcandığını belirtti.

AYDIN: ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Deniz Ticaret Odası  Ekim ayı Olağan Meclis toplantısında söz alanlardan biri de DTO Meclis Üyesi Mahmut Aydın oldu. Konuşmasında eğitimi ön plana çıkaran Mahmut Aydın “Milli Eğitim bakanlığı 40 bin öğretmen aldı, ama bu öğretmenlerden sadece 19’u denizcilik alanında. Bunlardan 13’ü güverte, 4’ü makine öğretmeni, 1’i elektrik, 1’i ise su ürünleri öğretmeni” dedi. Aydın, denizcilik eğitimi veren eğitim kurumlarında öğretmen sıkıntısı yaşandığını, bu konuyla ilgili YÖK ile diyaloğa geçilmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak kürsüye BDDK eski Başkanı Tevfik Bilgin çıktı. Bilgin konuşmasında, çalışma hayatından ve yaptığı işlerden bahsetti.

dto_metin_kalkavan.jpg

dto_kaptanoglu.jpg

dto_mahmut_aydin.jpg

dto_tevfik_bilgin.jpg

dto.jpg

dto1.jpg

dto2.jpg

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1394 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim