• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Erciş'in yeni yüzü böyle olacak

Erciş'in yeni yüzü böyle olacak
Van'ın Erciş ilçesi geçen yıl yaşadığı yıkıcı depremin ardından Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile birlikte modern bir şehir yapısına kavuşuyor

 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Erciş Belediyesi arasında 24 Nisan 2012 tarihinde imzalanan ön protokol ile birlikte Beyazıt, Kışla, Salihiye mahallelerinin bir kısmını içeren kent merkezine yönelik tespit, değerleme ve projelendirme çalışmaları, belediyenin müşavir firması BNR Kentsel Dönüşüm tarafından hazırlanarak animasyon eşliğinde halka tanıtıldı.
 
Kışla Konteynır Kent alanındaki kültür çadırında gerçekleşen tanıtım programına Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu, müşavir firma BNR Kentsel Dönüşüm Yetkilisi Bener Karagedikli, Erciş'te faaliyet veren sivil toplum örgüt başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Programda bir konuşma yapan Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, ilçenin geçen yıl yaşamış olduğu yıkıcı deprem sonrasında yeniden ayağa kalkması için çeşitli projeler gerçekleştirildiğini söyledi. 170 bin nüfus potansiyeliyle birlikte Erciş'in Van'ın ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ilçesi olduğuna dikkat çeken Arapoğlu, gelişmişlik potansiyeline bakıldığında ise ilçenin 15 bin nüfuslu bir ilçeyi anımsattığını söyledi. Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte Erciş'in modern bir çizgi yakalayacağını anlatan Arapoğlu, "Bugün çok önemli bir projeye imza attık. Kentsel dönüşüm, ilçemiz için çok önem arz ediyor. 
 
İlçemiz Van'ın ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ilçesi. 80 bin merkez, 90 bin de köy nüfusu ile birlikte toplamda 170 bin nüfusa sahibiz. Bundan 15 yıl önce nüfusumuz 20 bin civarındaydı. Ama bugün gelişmişlik oranımıza baktığımız zaman 15 bin nüfuslu bir ilçeyi anımsatıyoruz. Yaklaşık 44 hektarlık bir alan üzerinde uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte, Erciş modern bir yapıya kavuşacağı gibi, çağ atlayacak. 
 
İlçemizi seviyorsak, bu memleketi seviyorsak Allah rızası için hepimizin elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Erciş'i hep birlikte layık olduğu gere getirelim" dedi.
 
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu ise, TOKİ olarak bugüne kadar Türkiye'nin birçok yerinde Kentsel Dönüşüm Projesi'ni uygulayarak depreme dayanıklı ve modern şehirler kurduklarını söyledi. Konyalıoğlu, "Bu acıları yaşamamak ve yaşatmamak adına TOKİ olarak yeni projeler geliştiriyoruz. Sizlerle bugün bir araya gelme amacımız, Erciş Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığımızın anlaşmaları doğrultusunda gerçekleştirmeyi düşündüğümüz projelerin sizlere tanıtımını sağlamaktır. Bu proje gerçekleştiğinde yaklaşık 750 Milyar TL'ye mal olacaktır. Bu arada bizimle anlaşmayı sağladığı tarihten itibaren konut ve iş yeri karşılığı anlaşan hak sahiplerine konut ve işyerini boşalttığı tarihten itibaren kira yardımı yapacağız. Hiç bir hak sahibini mağdur etmeyeceğiz" diye konuştu.
 
PROJEYİ SUNUM YAPARAK ANLATTI
 
BNR Kentsel Dönüşüm Yetkilisi Bener Karagedikli, sunum yaparak, 23 Ekim 2011 ile 09 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından Erciş'teki kentsel dönüşüm ve gelişim alanı içerisinde halen varlığını sürdüren konut ve ticari yapıların birçoğunun hasar gördüğünü bildirdi. Yapıların yüzde 2.26'sının enkaz halinde olduğunu belirten Karagedikli, Erciş kent merkezinde cami, belediye hizmet binası, kültür merkezi, meydan, otopark, trafiğe kapalı alanlar, spor alanları gibi tesislerin eksikliğini de tespit ettiklerini söyledi. 
 
Yaklaşık 44 hektar kentsel dönüşüm ve gelişim yeri olarak belirlenen alanda depremden sonra kalan yapılardan yüzde 51.92'sinin ticari, yüzde 11.08'inin konut, yüzde 5.03'ünde de konut ve ticaretin beraber olduğunu anlatan Karagedikli, "Proje alanında T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından 105 ila 150 metre karelik konut tiplerinden oluşan 871 adet konut uygulaması yapılması planlanmıştır. Konut alanlarında 4 farklı tipte çözümler sunulmakta olup, konut blokları yaklaşık 3 bin metre kare spor ve oyun alanları, toplamda yaklaşık 7 bin metre kare konut içi yeşil alanlar ile bir bütün olarak planlanmıştır. Ek olarak mevcut derenin iyileştirilerek gölete dönüştürüldüğü bölgede su yüzeyi ve çevresindeki rekreasyon alanına hakim konumda bulunan özel konutlar ve zemin katlarında ticari kullanımları olan konut blokları olmak üzere proje alanında toplamda 7 ayrı tip konut yapısı tasarlanmıştır.
 
Bunun yanında dükkan kullanımına karşılık proje bütününde ise yoğunluk Atatürk Caddesi çevresi ve Emniyet Caddesi cephelerinde olmak üzere 459 adet dükkana ilaveten, alışveriş merkezi içinde yaklaşık 150 adet dükkan planlanmakta ve 108 adet ofis üretilecektir. Dükkan sahipleri için 40 metre kare ile 185 metre kare arasında farklı büyüklüklerde dükkanlar tasarlanmıştır. Mevcutta hasarlı durumda bulunan Kara Yusuf Paşa Camii'nin yeni projesi ile inşa edilmesi, cami meydanının yoğun ticaret merkezi ve ilçe bütününe hitap eder şekilde planlanmıştır. Erciş ilçesinin en önemli ticaret bölgesi olan Atatürk Caddesi üzerindeki zarar görmüş ticari kullanımların yerine de zeminde dükkan, üstte büro kullanımlarının yer aldığı yeni ticari kullanımları bulunduran yenilenmiş bir Atatürk Caddesi tasarlanmış olup, yaklaşık 20 metre genişlikte uzanan ve Kara Yusuf Paşa Camii meydanına ulaşan Atatürk Caddesi önemli bir yaya bölgesi olacak şekilde planlanmıştır. 
 
Van-Ağrı yolu üzerinde inşa edilmesi düşünülen 7 bin 500 metre kare inşaat alanına sahip Erciş Belediye Hizmet Binası da proje kapsamında değerlendirilmektedir. Erciş-Van karayolu cephesinde 12 bin metre kare alanda özel hastane ile 15 bin metre kare alanda alışveriş merkezi planlanmıştır. Ayrıca, Kara Yusuf Paşa Camii'ne ek olarak da konut alanlarının tam ortasında, erişilebilirliği oldukça yüksek yaklaşık bin 600 metre kare alanda konut alanlarına hizmet edecek bir cami daha tasarlanmıştır" ifadelerini kullandı.
 
Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'ni animasyon sunum şeklinde ayrıntılarıyla izleyen vatandaşlar ise, projeye tam destek verdiklerini belirttiler.
 
1.20121006170256.jpg
 
2.20121006170304.jpg
 
3.20121006170312.jpg
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 2001 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim