• BIST 9494.31
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C

Und Hatay temsilciliği hizmete açıldı

Und Hatay temsilciliği hizmete açıldı
Hatay bölgesinde, 400- 500 milyon dolarlık bir ticaret kaybının olduğunu belirterek; hem Hatay hem de bu olumsuz koşullardan zarar gören çevredeki nakliyecilere hükümetin bu dönemde destek vermesini beklediklerini söyledi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), Hatay Bölge Temsilciliği ve Eğitim Merkezi’ni açtı. UND Başkanı Ruhi Engin Özmen, “Rahmetli Saffet Ulusoy’dan sonra derneğimize ait ilk gayrimenkul alımı bizim dönemimizde gerçekleşti. Sektörümüze hayırlı-uğurlu olsun” dedi.

UND, Hatay’da faaliyet gösteren uluslararası nakliyecilere daha iyi hizmet sunabilmek için mülkiyeti kendisine ait bölge ofisini törenle hizmete soktu. Hatay Bölge Temsilciliği ve Eğitim Merkezi’nin açılışına Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ile il bürokratları, UND Başkanı Ruhi Engin Özmen, Başkan Yardımcısı Zahit Sağlık, Genel Sekreter Fevzi Çakmak, Mersin Temsilcisi Mustafa Açıkgöz, Hatay Temsilcisi Mustafa Yılmaz ve bölge nakliyecileri katıldı.

Ruhi Engin Özmen’den çarpıcı açıklamalar

Açılış öncesi basın mensupları ile bir araya gelen UND Başkanı Özmen düzenlediği basın toplantısında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Rekabet Kurulu’nun UN Ro-Ro’ya verdiği ceza kararının ardından yeniden tartışma konusu olan UND Deniz ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özmen, dönemin yöneticilerinin aldığı yanlış kararlar neticesinde UND Deniz’in 10 milyon Euro zarar ettiğini ve sonucunda ise derneğin 40 yıllık birikiminin gittiği gibi önümüzdeki 5 yılının da ipotek altına alındığı hatırlattı. UND Deniz sayfasını kapattıklarını ifade eden Özmen, o dönemin yöneticilerine de hesap soracak kişilerin sektör temsilcileri olduğunu söyledi. Özmen, “Elin parasıyla yapılan ticaret böyle olur, o arkadaşlarımız hala kendi ticaretlerini başarıyla yürütüyor ” dedi.

UND Deniz Taşımacılığı A.Ş.’nin, UN Ro-Ro İşletmeleri A.Ş. hakkında hakim durumun yıkıcı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullanılması ve bu yolla iştirakimizin zarara uğratılmasına neden olması iddiası ile Rekabet Kurumuna yapmış olduğu şikayete istinaden açılmış bulunan soruşturma tamamlandı. UN Ro-Ro aleyhine 841.199,70 TL idari para ceza verildi ve karar idari yargı neticesinde hukuki kesinlik kazanacak.

“UND Deniz’de yaşanan olaylar sonrası dönemin yöneticileri bu başarısızlığı kendi başarısızlıkları olarak değerlendirip istifa etmişlerdi. Ancak Rekabet Kurulu kararını açıkladı ve UN Ro-Ro’ya ceza verdi. Siz bu konuda nasıl bir adım atacaksınız. Konuyu yargıya taşımayı düşünüyor musunuz?” sorusuna UND Başkanı Ruhi Engin Özmen, şöyle cevap verdi:  UND Deniz’i yöneten arkadaşlarımızın başarısızlığı nedeniyle istifa ettiğini söylemene bir anlam veremedim. 20 milyon 500 bin TL’lik bir zarar (10 Milyon Euro) bir istifa ile halledilebileceği inancınızı da anlamış değilim. Eğer kendilerini kurtardı sayıyorsa bu arkadaşlarım, benim söyleyecek lafım yok.

UND Deniz ile ilgili yaptığım çalışmaları yakından takip ediyorsunuz. O konuda çok fazla bir şey söylemek istemiyorum ve söylemiyorum da. Sizler beni zorlamanıza rağmen geldiğim günden beri de söylemedim. Neticede ortada bir zarar vardır. Bu zarar UND’nin 40 yılda biriktirdiği birikimlerinin tamamını aldığı gibi önümüzdeki 5 yıllık dönemi de ipotek altına almış bir zarardır. Bu bir istifa ile kurtulacak olay değildir. Bunun hesabını bana vermek zorunda değiller ama bu paranın sahiplerine vermek zorundalar. Bunun hesabını soracak olanda bu sektör temsilcileri, sektörün üyeleridir. Dolayısıyla Rekabet Kurulu’nun verdiği karara geldiğiniz de, kararı aynı gün internet sitemizde yayımladık. Neticede orda yorum yapmadık, yoruma da gerek yok. 4 maddelik bir karar. Kararın ilk 3 maddesi oybirliği ile red edilmiş, son bir maddesi yani Un Ro-Ro’ya verilen 841 bin TL’lik ceza da oy çokluğu ile alınmış.

Dava’da UND’nin taraf olduğunu belirten Özmen yüzde 99 iştiraki olan bir şirketin bu davada taraf olmasının doğal olduğunu sözlerine ekledi. Özmen“UN Ro Ro dediğimiz şirkette UND’de UN Ro Ro’nun 1,2 hissedarı. Bugün 1 milyar Euro karşılığında Amerikalıların satın aldığı şirketin yüzde 1,2 ortağı da UND. Oradaki hisselerimiz üzerinde herhangi bir tasarruf hakkımız olmadığını bilmeniz lazım. O hisseleri bankaya veremezsiniz, bir başkasına satamazsınız, devredemezsiniz. Tamamen büyük ortağın inisiyatifine bırakılmış hisselerdir onlar. Biz o hisselerin 0,40’ını 5 milyon Euro’ya UN Ro Ro’ya sattık. Ve o ödemeleri kaldırdık, o ödemelerle de bu borcu yapan arkadaşlarımızın borçlarını ödedik” dedi.

Hisselerin satışından sonra elde edilen miktarında dağılımıyla ilgili bilgi veren Özmen “5 milyon Euro’nun 4 milyon Euro’suyla UND Deniz’in borçları ödendi. 3,5 milyon TL ile Gürbulak’ta yatırım yapıldı. Oradaki hisselerimizin de kalan 0,80’i de en iyi şartlarla bu yıl veya önümüzdeki yıl tekrar Ro Ro ile görüşüp satıp kurtulmamız lazım. O sıfır sekseni de satmalıyız ki, dediğim gibi derneğin 5 yıllık gelirinin ipotek edildiği bir durumla karşı karşıyayız. Bugün itibariyle derneğin 8 milyon TL.’ye yakın borcu var. Bu yine başka bir iştirakine ama Gürbulak AŞ.’nin de süresi 6 yıl sonra bitecek. Yani o paranın da kazanılması mümkün değil” diyerek UN Ro Ro ile olan ilişkilerin kavgasız gürültüsüz doğru bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirtti.

“Hayal Tüccarlığı yapmamak gerek”

“UN Ro Ro’yu mahkemeye vererek 30 milyon Euro’luk bir tazminat alabiliriz” düşüncesinin akla ve mantığa sığmadığını ifade eden Özmen hayal tüccarlığı yapmamak gerektiğini vurgulayarak milleti hayal dünyasında sürüklemenin doğru bir yöntem olmadığını söyledi.

“Kim ne derse desin, batırdığınız 10 milyon Euro’nun karşılığını bu devletin mahkemelerinde kimin karşısına giderseniz gidin zararınızı 3 katı ile karşılayabilecek bir durum söz konusu olmaz. Öyle bir ortamında olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla bizim buradaki duruşumuz UND’nin istikbalinin sağlanmasıdır. 40 yıllık bir derneğin bir 40 yıl daha bu sektöre hizmet etmesidir” diyen Özmen savaşla, kavgayla bir hayalin peşinde koşmaya vakitlerinin olmadığını ifade etti.

UND Genel Kurulu yapıldığı sırada konunun kimse tarafından gündeme gelmediğini söyleyen Özmen “UND’nin genel kurulu yapıldığında UND Deniz konusu hiç kimse tarafından gündeme taşınmadı. O günkü dernek yönetimi de aklandı. Hesap verme zamanı geçti. Dolayısıyla bugün hesaba çağırmak veya hesap sormanın çok anlamsız bir şey olduğunu düşünüyorum. Neticede hesap verme mercisine gelmişken, hesap sorulmuyorsa bunu benim sormam doğru değil” diyerek 1,5 ay boyunca UND Deniz’in tekrar hayata dönebilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Türkiye’de 3 Ro Ro şirketi battı

Türkiye’de geçmiş dönemde 3 tane Ro Ro şirketi kurulduğunu ve büyük paralarla battığını ifade eden Özmen” Burada şu önemli. Ro Ro şirketi kurmak için UND’nin öncülük ettiği operasyon başarısızlıkla sonuçlandı. Bunu isteyen arkadaşlarımız parasını kendi cebinden vererek finanse edecekler ve kuracaklar. Alternatif olarak İzmir’de Ulusoy Ro Ro var. Ulusoy gidip geliyor. Karadeniz’de, Taşucu’nda Ro Ro şirketi var gidip geliyor. İskenderun’dan Mısır’a Ro Ro hattı çalışıyor. Alcor ise desteklememize rağmen battı.

Nakliye sektöründeki her türlü zorluğa rağmen ayakta durmaya çalıştıklarını göstermek adına Hatay’da mülkiyeti kendilerine ait olan ofisi açıklarını ifade eden Başkan Ruhi Engin Özmen, İstanbul ofisinde ne tür faaliyetler gerçekleşiyorsa, aynısının buradaki ofiste yapılacağını açıkladı. Özmen, “Derneğimize ait gayrimenkuller rahmetli Saffet Ulusoy’un başkanlığı döneminde alınmıştır. Ondan sonra hiçbir gayrimenkul alınmamıştır. Gayrimenkul alımı bizim yönetimimiz dönemine nasip olmuştur. Amacımız sektörümüze daha faydalı projelere imza atmaktır. Açtığımız bu hizmet binasıyla sektördeki tüm paydaşların bir araya gelip toplantılar yapabilecekleri ve fikirlerini tartışabilecekleri bir ortam sunduk. Hatay için çok büyük bir öneme sahip olan Suriye ile olan ticari faaliyetlerin bir an evvel eski canlılığına kavuşmasını arzuluyoruz” dedi.

Açılış öncesi bir konuşmada Hatay Valisi Celalettin Lekesiz yaptı. UND yöneticilerinden Hatay’daki tarihi evlerin restorasyonu konusunda da bir adım atmasını isteyen Lekesiz, şöyle konuştu:

“Üretim sektörünün gelişmesiyle birlikte nakliye sektörünün de önemi arttı. Türkiye’de nakliyenin yüzde 80’ine yakını karayoluyla yapılıyor. Hatay, nakliye sektöründe İstanbul’dan sonra en büyük filoya sahip olan il konumunda. Suriye olayları nedeniyle bu sektörde bir yavaşlama oldu, fakat hükümet tarafından alınan tedbirler ve alternatif yollar bu alanda tekrar gelişmelerin yaşanmasına neden oldu. Ağustos ayının sonlarında İskenderun Limanı’ndan Mısır’ın Port Said Limanı’na ro ro seferleri başlattık. İskenderun Limanı’ndan ro ro seferlerinin başlamasıyla Eylül ayından itibaren kentin ihracat rakamları artmaya başladı. Hatta bu ayda, Türkiye’de ihracatını en fazla artıran 5. il Hatay oldu. Ben katılarından dolayı UND yöneticilerine ilim adına teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmalarından ardından Vali Celalettin Lekesiz ve UND Başkanı Ruhi Engin Özmen, kurdele kesip davetlilerle birlikte hizmet binasını gezdi. UND Başkanı Özmen, Vali Lekesiz’e desteklerinden dolayı plaket takdim etti.

 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1827 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim