• BIST 9645.02
  • Altın 2410.746
  • Dolar 32.6001
  • Euro 34.7717
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Okalin:“Kârlar eridi, yatırım yapmak zorlaştı”

Okalin:“Kârlar eridi, yatırım yapmak zorlaştı”
Dürüst bayilerin rekabet etmesinin artık mümkün olmayan bir sürece girildiğine dikkat çeken Okalin, bu konuda, EPDK’nın daha aktif bir şekilde sistemde etkinliğini artırarak sorunun çözülmesine katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.

 

Türkiye akaryakıt sektöründeki rekabet şartlarını Lojistik Ekipmanlar için değerlendiren Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, son Rekabet Kurulu kararlarının, akaryakıt dağıtım firmalarının sisteme girerken karlılıkların eridiğini söyledi. Dürüst bayilerin rekabet etmesinin artık mümkün olmayan bir sürece girildiğine dikkat çeken Okalin, bu konuda, EPDK’nın daha aktif bir şekilde sistemde etkinliğini artırarak sorunun çözülmesine katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.
 
“DÜRÜST BAYİLERİN REKABET ETMESİ ARTIK MÜMKÜN DEĞİL”
 
Son Rekabet Kurulu kararlarının,  sektördeki tüm oyuncuların sistem içine girmelerini kısmen de olsa sağladığını söyleyen Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, bu durumun bazı dezavantajları olduğunu da dile getirdi. Akaryakıt dağıtım firmalarının sisteme girerken karlılıkların eridiğini dile getiren Okalin, anlaşmaların 5 yılla sınırlandırılması nedeniyle eriyen karlar ile birlikte yatırım yapılması güçlüğünün ortaya çıktığına işaret etti. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak birçok firmanın kendi perakende pazarlarını, kurdukları şirketler ile sürdürme kararı aldığını kaydeden Okalin, “Özellikle büyük şehirlerde, istasyon fiyatlarındaki yükselme ve istasyon kiraları inanılmaz boyutlara geldi. Bayi rekabet edemediği pazarda istasyonu satmaya veya kiraya vermeye yöneldi. Rekabeti engelleyen bir diğer konu da,  pazarda hala var olan ve motorin olarak tüketiciye sunulan 10 numara madeni yağ ve ÖTV’siz ürünün piyasaya sürülmesidir. Bu bağlamda dürüst bayinin bu uygulamalar ile rekabet etmesi mümkün değildir. Bu konuda, EPDK’nın daha aktif bir şekilde sistemde etkinliğini artırarak sorunun çözülmesine katkı sağlaması gerekir. Artan akaryakıt fiyatları nedeniyle promosyon uygulamasının sonlandırılması ise pompaya indirim olarak yansıdı. Burada kazanan tüketici olmuştur” diye konuştu.
 
“ÖTV YEREL SEÇİMLER SONRASINA KADAR DEĞİŞMEZ”
 
Türkiye’de akaryakıt fiyatlarındaki artışı da değerlendiren Murat Okalin, “Dünyanın en pahalı akaryakıtı olma yolundaki gidişat en son ÖTV zammı ile perçinlendi. Bütçe açıklarına endeksli ÖTV’nin önümüzdeki yıl yerel seçimler sonrasına kadar değişmeyeceğini düşünmekteyiz. Fiyatı etkileyen bir diğer faktör de döviz kuru ve dış piyasalar, yani Ortadoğu sorunu. Burada yaşanması muhtemel gelişmelere bağlı olarak kısa süreli yükselme görmek mümkündür” ifadelerini kullandı.
 
VERİMSİZ BAYİLER GİTTİ, YÜZDE 6 BÜYÜME GELDİ
 
Hızlı büyüme sonucu bayi profilinde yaşanan sorunlar nedeniyle bu yıl özellikle “network”ün yeniden yapılandırılması yönünde önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Okalin, yeni anlaşma yapılan 25 adet bayi ile verimsiz 50 bayinin iptali sonucunda bayi sayılarını 337’ye indirdiklerini söyledi. Buna rağmen ilk 8 ayda satışlarda beyaz ürünlerde yüzde 6 büyüme sağladıklarını açıklayan Okalin, “Pazar payımız yüzde 0,9 olarak gerçekleşti. 2013 yılında özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana illerinde istasyon yatırımlarımız ile pazar payımızı yüzde 1,5 çıkarmayı hedeflemekteyiz. Şirket olarak tüketiciye en uygun fiyatla satış yapmanın mutluğunu yaşıyoruz” dedi.
 
STARPET, İSTASYONLARINA HİBRİD SİSTEMLERİ KURACAK
 
Hibrid ve elektrikli araç teknolojilerinin 2020’li yıllarda sektörün yapısını kökten değiştireceğini söyleyen Starpet Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Okalin, şirket olarak bu yönde çalışmalara başladıklarırın belirterek, araç sayısının artması ile birlikte Starpet istasyonlarında hibrid şarj sistemleri kuracaklarını söyledi. Hiçbir kaynağın sınırsız olmadığını hatırlaran Okalin, “Şirketimiz değişen şartlara göre gerekli güncellemeleri kendi bünyesinde gerçekleştiriyor ve ileriye dönük projelerimiz de bu politikayla şekilleniyor. Örneğin, şirketler grubumuzun bir parçası olan Starfilo ekibi geleceğe yönelik yatırımlarını ve araç alımlarını elektrikli araçlara ağırlık verecek şekilde şekillendiriyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, kullanım oranı arttıkça bizler de istasyonlarımızda bu ihtiyaca yönelik sistemleri aktif hale getireceğiz. Gelişen dünyamızda artan enerji ihtiyacı, gelişen teknoloji sınırlı kaynakların daha etkin kullanımına yönelik çalışmaları zorunlu kılmaktadır. Özellikle son yıllarda gelişen dizel motor teknolojisi hiç yakıt almadan araçların 1.000-1.500 km varan yol yapmasını sağlıyor. Nerede ise benzinin yerini alan otogaz, gelişen teknolojisi ile daha ucuz ve çevreci yakıt sunuyor. Starpet’in, enerji tasarrufunu ve geri dönüşümü desteklemek adına yürüttüğü bir sosyal sorumluluk projesi şu an uygulanıyor. Verimli Tüketim Hareketi olarak adlandırdığımız bu proje kapsamında Starpet’in tüm çalışanlarını, bayilerini, kullanıcılarını kapsayan bilgilendirici eğitimler veriliyor. Projenin en önemli ayağı enerji kaynaklarının bilinçli tüketimi ile ilgili. İlköğretim öğrencileri de projenin bir parçası olarak çeşitli eğitim programları ile geri dönüşümün ve enerjiyi tasarruflu kullanmanın önemini eğlenerek öğreniyorlar” diye konuştu.
 
“STARPET, MOTOR YAĞI PAZARINDAKİ PAYINI ARTIRIYOR”
 
Binek ve hafif ticari araç gruplarına ait motor yağlarında yakıt ekonomisi sağlayan yeni formüller üzerinde çalıştıklarını söyleyen Murat Okalin, 2013’ün başında bu gruba ait ürünlerde yeni ambalajımızla piyasaya girmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Okalin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fabrikalarımızın potansiyelini daha aktif kullanabilmek için bazı firmalarla fason anlaşmalar yapmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Bir diğer projemiz de Mardin’de kurmak üzere olduğumuz Adblue tesisimiz. Çok yakın bir tarihte bu projemizden de sonuç alacağız. 2012 bizim için çok verimli bir yıl oldu. Bu sene gerçekleştirdiğimiz satışlarımızla uluslararası markalar arasında bizim de adımız anılmaya başlandı. Sektör artık bizi ulusal bir marka olarak görebilmektedir. Otomotiv motor yağları pazar payımız yüzde 3.5 olarak rapor edilmektedir.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1279 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim