• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

I-Torque,yakıt tüketimini azaltıyor

I-Torque,yakıt tüketimini azaltıyor
Yeni Volvo I-Torque, Euro 6 gerekliliklerini karşılıyor ve olağanüstü sürüş özellikleri sunuyor. I-See ile I-Torque aynı zamanda, yakıt tüketimini de yüzde 10′a varan bir oranda azaltıyor.

 

Yakıt tüketimini olumsuz etkilemeden zorlu Euro 6 standartlarını karşılayabilen motor özellikleri, üreticilerin büyük bir çaba sarf etmesini gerektiriyor. Bununla birlikte, Avrupa için üretimi 2013 sonbaharında başlayacak olan yeni Volvo I-Torque yürüyen aksam, Euro 6 gerekliliklerini karşılıyor ve yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltıyor.
 
Adından da anlaşılacağı gibi I-Torque, mükemmel özelliklerini yüksek torkla yeni bir otomatik powershift şanzımanın kombine edilmesine borçlu. I-Torque 2800 Nm tork gibi büyük bir güç sağlıyor ve düşük motor devirlerinde sessiz bir şekilde çalışıyor.
 
Volvo Kamyon Motor Stratejisi Başkanı Mats Franzén açıklamasında; “Daha düşük devirlerde çalışılması, yakıt enjeksiyonu ve yanma işleminin daha seyrek olması ve sürtünmenin azalması anlamına geliyor. I-Torque, D13 motorun en verimli olduğu devir aralığında, yani dakikada 900 ile 1200 devir arasında çalışıyor” diyor. Videoyu www.youtube.com/volvotrucks adresinden izleyebilirsiniz.
 
Güç ve rahat sürüş sağlayan iki bileşen
 
I-Torque sisteminin yüksek güç çıkışı, büyük öneme sahip iki bileşen sayesinde geliştirildi: 460 hp/2800 Nm güç üreten yeni D13 Euro 6 motor ve otomatik I-Shift şanzımanın yeni çift debriyajlı versiyonu.
Son derece etkili bir Bileşik Turbo sistemi, yeni yazılım, yüksek basınçlı yakıt enjeksiyonu teknolojisi (Common Rail) ve egzoz gazı geri dönüşümü (EGR) motorun daha verimli olmasını ve çevre üzerindeki etkisinin azalmasını sağlayan yeni özelliklerden sadece bazıları.
 
Çift debriyajlı şanzıman
 
Yeni şanzımanın adı I-Shift 2. Bu ünite sayesinde, Volvo Kamyon ağır tonajlı bir kamyonda çift debriyajlı otomatik şanzıman kullanan ilk üretici oldu.
 
I-Torque Ürün Müdürü Astrid Drewsen açıklamasında; “Çift debriyajlı sistemle, vites değişimleri sırasında bile torkta kesinti yaşanmıyor. Böylece, motor optimize olduğu dar aralıkta çalışarak, daha çabuk hızlanma ve olağanüstü sürüş özellikleri sunuyor. Üstelik, gürültü seviyesi ve yakıt tüketimi de düşüyor” diyor.
Astrid Drewsen, “İki şanzımanınız varmış gibi hissediyorsunuz. Aracınızı ilk şanzımanı kullanarak herhangi bir viteste sürerken, diğer şanzıman çoktan bir sonraki vitese geçmiş oluyor. Gerçek vites değişimi ışık hızıyla yapılıyor ve güç aktarımında hiçbir kesinti olmadan gerçekleşiyor” diyor.
 
I-See ile yüzde 10 yakıt tasarrufu
 
I-Torque, yakıt tüketiminin yüzde 4′e kadar azaltılmasını sağlıyor. Volvo Kamyon’un engebeli arazilerde sürüşü optimize eden I-See teknolojisi ise diğer daha küçük iyileştirmelerle kombine edildiğinde yakıt tüketimini yüzde 10′a kadar azaltıyor.
 
Mats Franzén konuyla ilgili olarak; “Bu durum, bir kamyon için yılda ortalama 4100 litre yakıt tasarrufu anlamına geliyor. Yakıt tüketimini azaltmak için sürekli çalışıyor ve her damlaya önem veriyoruz. Bu örnekte olduğu gibi yakıt tüketimini bir hamlede yüzde 10 azaltmak ise ancak bir devrim olarak nitelendirilebilir” diyor.
 
Verimli yürüyen aksamlar kullanıma hazır
 
Volvo I-Torque, Avrupa’da 2013 sonbaharında üretilmeye başlanacak ve Euro 6 için kullanılabilecek. Ancak öncesinde Volvo FH’a yönelik ilk D13 Euro 6 motor piyasaya sürülecek. Bu ilk Euro 6 motorda kullanılan teknoloji, I-Torque ünitesi için kullanılandan biraz daha farklılık gösteriyor. Ama emisyon seviyeleri aynı ve Euro 5′e kıyasla azot oksitte yüzde 77, partikül emisyonlarında yüzde 50 oranında düşüş sağlanıyor.
 
İlk Euro 6 motor, Volvo’nun denenip test edilmiş Euro 5 motoruna dayanıyor ve Volvo FH serisinde Euro 5 motor da kullanılabiliyor. Yeni motor da egzoz sisteminde seçici katalitik indirgeme (SCR) kullanılan birim enjektörlü ve sıralı altı silindirli bir motor. Volvo Kamyon’un ABD ve Japonya’da zaten birkaç yıldır kullanmakta olduğu çözümler olan egzoz gazı geri dönüşümü (EGR) ve dizel parçacık filtresi (DPF) de yeni emisyon gerekliliklerini karşılamak için bu motorla birlikte sunuluyor.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1089 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim