• BIST 9524.59
  • Altın 2524.268
  • Dolar 32.5721
  • Euro 34.6338
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

'Kaptansız Gemi' için imzalar atıldı

'Kaptansız Gemi' için imzalar atıldı
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ile Okan Üniversitesi arasında sektörel işbirliğini geliştirmek için protokol imzalandı. İşbirliğinin ilk meyvesi ‘kaptansı gemi’ olacak

Sektörel işbirliklerine her geçen gün bir yenisini ekleyen Okan Üniversitesi ile Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Türkiye’nin ilk sürücüsüz otomobili OKANOM’u geliştiren Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay, “GİSBİR ile işbirliği yaparak elektrikli otonom (sürücüsüz) gemi üzerine çalışmalar yapabiliriz. OKANOM ile kazandığımız bilgi ve deneyimi bu projede kullanabiliriz. Limana kaptansız giriş-çıkış yapan gemiler geliştirebiliriz” dedi.

GİSBİR’in Tuzla’daki merkez binasında düzenlenen törende, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ve GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıranarasında iki kurum adına işbirliği protokolü imzalandı. Törende, üniversitede açılması planlanan denizcilik ve gemi inşa sanayi ile ilgili yeni sertifika ve programlar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Törende konuşan Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, “Üniversitemizdeki girişimcilik dersleriyle sektörün önde gelen isimlerini ve firmalarını öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizle buluşturuyoruz. Önemli bir kısmını lisans öğrencilerimizin oluşturduğu 12 bin öğrencimiz ve özellikle Fen Bilimleri ile Mühendislik alanındaki başarılarımızla dikkat çeken bir üniversiteyiz. Her alanda GİSBİR ile işbirliği yapacağımızı düşünüyorum. Sektörün ihtiyaçlarına yönelik araştırmalar yapıp GİSBİR’in de önerilerini dikkate alarak yeni sertifika ve yüksek lisans programları açmayı planlıyoruz” dedi.

“15-20 bin dolar maaşla çalışabilecek zabitan açığı var”

GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran da, “Sektördeki mühendis sayımızın yeterli olduğunu düşünüyoruz. Fakat önemli miktarda zabitan açığımız var. Dünyada armatörlük çok hızlı gelişiyor ve büyüyor fakat kalifiye zabitan bulunamıyor. Her ülkede çalışabilecek zabitanlar 4-5 bin dolardan 15-20 bin dolara kadar değişen miktarlarda maaş alabiliyor” dedi. Gemi inşa sektörünün son yıllarda Uzakdoğu’ya kaydığını belirten Kıran, “Uzakdoğu ile rekabet etmeye çalışıyoruz. Bunun için özellikle yeni projeler geliştirmeliyiz. Geleceğin gemileri daha tasarruflu, belki de elektrikle çalışan gemiler olacak” diye konuştu.

Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nejat Tuncay ise, “Türkiye’nin ilk sürücüsüz otomobili OKANOM’un ardından birbirleriyle haberleşen otomobiller üzerinde çalışıyoruz. GİSBİR ile işbirliği yaparak elektrikli otonom (sürücüsüz) gemi üzerine çalışmalar yapabiliriz. OKANOM ile kazandığımız bilgi ve deneyimi bu projede kullanabiliriz. Limana kaptansız giriş-çıkış yapan gemiler geliştirebiliriz” dedi.

okan__gisbir.jpg

okan_gisbir1.jpg

nejat_tuncay_prof.jpg

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1314 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim