• BIST 9639.27
  • Altın 2477.673
  • Dolar 32.4931
  • Euro 34.6107
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C

Haliç'te tersane müzesi için ilk adım

Haliç'te tersane müzesi için ilk adım
557 yıl önce yapılan Haliç Tersanesi müze haline dönüşecek. Müzeyi ziyaret eden turistlere gemi bakım çalışması ve denizcilerin nasıl yol aldığı anlatılacak.

Fatih Sultan Mehmet'in 557 yıl önce kurduğu Haliç Tersanesi'ni Tersane-i Amire Denizcilik Müzesi'ne çevirecek çalışma için ilk adım atılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi yapının restorasyon projesinin yanı sıra, müze olarak kullanımı için proje ihalesine çıkıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tersaneyi restore ettirmek ve müze olarak kullanmak için düğmeye bastı. Haliç Tersanesi'nin restorasyon, yeni kullanım ve peyzaj projelerinin hazırlanması için ay sonunda ihale düzenlenecek. Proje çalışmalarının 1 yıl sürmesi planlanıyor. Proje hazırlandıktan sonra Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayına sunulacak. Kurulun onayının ardından restorasyon ve müzeye dönüştürme çalışması başlayacak.

ESKİ GEMİLERİN REPLİKALARI YAPILACAK

Şehir Hatları A.Ş.'ye ait vapurların bakımı ve idari bina olarak kullanılan alan projenin hayata geçirilmesi ile Tersane-i Amire Denizcilik Müzesi olarak düzenlenecek. Şehir Hatları şirketi de aynı yerde hizmet vermeye devam edecek. Şirket, tersane kapsamındaki havuzlarda vapurların bakımını sürdürecek. Tersane içinde belirlenecek gezi güzergahında, müzeyi ziyaret eden turistleri geminin bakım çalışması da anlatılacak. Müze kapsamında, denizcilerin nasıl yol bulduğunu, denizdeki tecrübelerini anlatan bir denizcilik plenatoryumu da planlanıyor. Ayrıca, geçmişte tersanede inşa edilen kadırga veya kalyonların replikalarının da yapılabileceği belirtildi. Haliç Tersanesi'nin yapımına Fatih Sultan Mehmet tarafından 11 Aralık 1455'te başlandı. Tersane-i Amire'nin yer aldığı Haliç'in kuzey kıyısı boyunca sırasıyla Haliç Tersanesi, Camialtı Tersanesi ve Taşkızak Tersanesi yer alıyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1094 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim