• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Yunanistan'ın tedbirleri kıyılarımızı vuracak

Yunanistan'ın tedbirleri kıyılarımızı vuracak
Yunanistan Maliye Bakanlığı'nın Devlet Laboratuvarları Genel Müdürlüğü'nden Sakız ve Sisam adalarındaki kimya laboratuvarlarının kapatılmasını istemesi, bu adalara ihracat yapan Egeli firmaları da etkileyecek.

 

Komşu ülkede yaşanan ekonomik dar boğaz nedeniyle, ithal edilen ürünlerin analizlerinin yapıldığı Sakız ve Sisam adalarındaki kimya laboratuvarlarının kapatılması ve Kuzey Ege adaları için sadece Midilli'de bir kimya laboratuvarının kalması hem sıkışıklığa hem de büyük zaman kaybına neden olacak.
 
Türkiye'nin Atina Ticaret Müşavirliği ile irtibata geçen Sakız Gümrük Müdürlüğü, Sakız ve Sisam adalarına doğrudan ihracatı engelleyen bu kararın uygulanmaması için İzmir Ticaret Odası'nın (İTO) devreye girmesini istedi.
 
DHA'nin haberine göre, İTO Meclis Üyesi Metin Akdurak, Çeşme'den Sakız Adası'na feribot seferinin olduğunu, gemileriyle ağırlıklı olarak ihraç malı inşaat malzemeleri ve otel ekipmanları taşıdıklarını belirtti. Akdurak, "Sakız ve Sisam Adası'ndaki laboratuvarların kapanması adalara hızla artan ihracata darbe vurur.
Adaların seramik, alüminyum doğrama, klozet taşı, lavabo gibi inşaat malzemeleri ile havlu, çarşaf, nevresim gibi tekstil otel ekipmanları başta olmak üzere her türlü çeyiz eşyası ve daha nice kalem ürün gereksinimleri Ege Bölgemizden gidiyordu. Bu ürünlerin kimya laboratuvar onayı gerekiyor.
 
Bu karar Kuzey Ege Yunan adaları ile Türk Ege sahillerinin bağlarını keser. İthalatı sadece Midilli üzerinden yapmak, sol kulağımızı sağ elimizle kafamızın üzerinden göstermek gibi dolambaçlı bir yoldur" dedi.
 
Ekonomik kriz nedeniyle Yunan hükümetinin giderleri azaltmak için tedbirler aldığını hatırlatan Akdurak, "Maliye Bakanlığı da 2 bin memurun işten çıkarılması kararını almış. Bu noktada diğer kurumlarla birlikte Sakız ve Sisam Adası'ndaki kimya analiz laboratuvarını kapatarak memurların işine son verme kararı alındı deniliyor.
 
Ama bildiğim kadarıyla bu laboratuvarlar zaten özel, devlet memuru çalışmıyor. Demek ki kararın altında başka sebepler var. Gerçi henüz uygulama başlamadı ve Sakız ile Sisam Adası'ndaki gümrük müdürlükleri çözüm için birlikte hareket etmemizi istediler" diye konuştu.
 
İYİ BİR İVME YAKALAMIŞTIK
 
Akdurak, İTO'nun sorunun çözümü için harekete geçtiğini, laboratuvarların kapanmaması için Yunanistan Dışişleri ve Maliye Bakanlığı'na bir mektup gönderileceğini ifade etti. Metin Akdurak, "1998 yılından bu yana İTO olarak yaptığımız zirvelerle iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 234 milyon dolardan şu anda yıllık 4 milyar doları buldu.
 
Bu yükselmenin dahi yeterli olmadığı kanaatini taşıyoruz. Bunun 10 milyar dolara çıkmaması için hiçbir sebep yok. Son yıl özellikle bu ticarette Yunan tarafı Türkiye'ye daha fazla ihracat yapıyor.
 
Büyük miktarda gemi geliyor. İyi bir ivme yakalanan böyle bir dönemde bu laboratuvarların kapanması iki ülke arasındaki ticarete darbe vurur. Bu konuda umarım Türk hükümeti de devreye girer ve laboratuvarların kapanmaması sağlanır" dedi.
 
SAKIZ VE SİSAM'DA FİYATLAR ARTACAK
 
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da adalardaki laboratuvarların kapatılma kararının gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, iki ülke arasındaki ihracatın bu karardan yara alacağını vurguladı. Yunan hükümetinin tasarruf tedbiri olarak bu kararı aldığının görüldüğünü belirten Türkmenoğlu, şunları kaydetti:
 
"Laboratuvarların kapanması, Sakız ve Sisam'a gelecek ürünlerin fiyatının artmasına neden olacak. Yunanistan hükümeti sadece bu noktayı göz önünde bulundursa bile kararından vazgeçmesi gerektiğini görecektir. Bu konuda bizim hükümetimiz de üzerine düşeni yapmalı."
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1027 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim