• BIST 9043.44
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Kıyı Emniyeti kazası TBMM'ye taşınıyor

Kıyı Emniyeti kazası TBMM'ye taşınıyor
Şile'de arama çalışmalarına katılırken kayalıklara çarparak batan Kıyı Emniyeti botunda hayatını kaybeden denizcilerin ailelerini ziyaret eden CHP'li vekiller, konuyu Meclis'e getirecek

SORUMLULAR GÖREVDEN ALINMALIDIR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Şile'de batan kömür yüklü geminin personelini arama çalışmalarına katılırken kaybolan Cemil Özden'in ailesine taziyede bulundu. Tekin, olayın CHP tarafından Meclis'e taşınacağını söyleyerek "Bundan sonra da yakın takipçisi olacağız " dedi.

" KİMLER BASKI YAPTI ? "

Tekin yaptığı açıkamada şunları söyledi: " Öncelikle büyük bir dramın yaşandığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Cemil Kaptan uzun süredir, iki çocuğunun sağlık sorunlarıyla boğuşmuş, bütün çabalarına rağmen büyük oğlunu kurtaramamış. İkinci çocuğunun da en son iki ay önce ameliyatını yaptırabilmiş, yani ciddi bir dramla karşı karşıya olduğunu gördük. Bütün mücadelesi iki çocuğunu da sağlığına nasıl kavuşturabilirim, olmuş. Gelmeden önce bir kaptan arkadaşı beni arayınca bütün kimyam bozuldu. Nerede yaşıyoruz nasıl bir ülkede yaşıyoruz ? Çocuğunun ameliyatlarını yaptırmak için çalışmaya devam ettiğini, önümüzdeki süreçte, bir iki ay sonra emekli olacağını ifade etmiş. Bu, işin insani tarafı. Ama öbür tarafına baktığınızda Cemil kaptan aynı zamanda izinli. Bir gece yarısı kendisi aranıyor. Israrla gelmesi gerektiği söyleniyor. Gittiğinde Şile'deki arkadaşları 'Kaptan biz bu havada çıkamayız. Meteoroloji de izin vermiyor ' deniliyor. Bütün buna rağmen kimler baskı yaptı ? Soruşturma başladı mı başlamadı mı kamuoyuyla birşey paylaşılmış değildir."

Talimatı verenlerin görevden alınması gerektiğini söyleyen Tekin, sözkonusu kişilerin hala görevde olduğunu belirtti.

" MECLİS'E DE TAŞINACAKTIR "

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın olay sonrası yaptığı açıklamanın bir akıl tutulması olduğunu da sözlerine ekleyen Tekin, " Kim Sayın Bakana bu demeçleri söyle, dedi anlamakta zorluk çekiyorum. Aile bütün süreci biliyor. Helikopter var aynı zamanda. Bizim yeri geldiğinde herşeyimiz var. Nerede bizim helikopterlerimiz ? Kurtarma helikopterleri olmaz mıydı ? Maalesef tam bir ihmal zinciri devam ediyor" diye konuştu.

Buna benzer bir olayın Erzurum'da da yaşandığını söyleyen Tekin, " Yani bir benzeri de Erzurum'da yaşandı. Beş kişi donarak öldü. Yine buna benzer bir talimat üzerine gitmişlerdi. Bir yıldır soruşturması devam ediyor. Ben buradan sesleniyorum. Ey savcılar ey hakimler bu bir yıldır süren ne soruşturması olabilir ? Bana verin. Benim uzmanlık alanım değil ama, size bir gün içerisinde soruşturmayı getireyim. Halen Erzurum'daki soruşturma devam ediyor. 24 saatte sonuçlanacak soruşturma 1 yıldır devam ediyorsa, bunu kamuoyunun takdirine sunmak istiyorum " dedi.

Mecliste konuyla ilgili bir adım atılıp atılmayacağı sorusuna da yanıt veren Tekin Meclis'in sorunlara kayıtsızlığından yakınarak, " Her sorunu Meclis'e taşıyoruz. Ama işini gücünü bırakıp da ' Kaptan Cemil' e nasıl haksızlıklar yapıldı ? ' diye soracak bir Meclis'te değiliz. Ben de o Meclis'in üyesiyim. Atıyorsunuz çöp tenekesine gidiyor. Biz Erzurum ile ilgili de vermiştik. Bir yıl geçti üzerinden. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı diye düşünüyorum " diye konuştu.

Konunun Meclis'e taşınacağını söyleyen Tekin, " Umut ediyorum ki bu son olur diye düşünüyorum. Hem Cemil kaptanın dramatik süreci hem de aynı zamanda biliyorsunuz iki kardeşimiz de kayıp. Türkiye manzaraları bu. Muhteşem Türkiye bu " şeklinde konuştu. Özden ailesine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun taziye mesajını ilettiğini de belirten Tekin, " Sayın Genel Başkanımız olayın ilk gününden itibaren talimat verdi. Gereken hukuki yardım neyse yapılacaktır. Meclis'e de taşınacaktır. Bundan sonra da yakın takipçisi olacağız " dedi.

Ailelerle görüştüler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'de, Şile'da kaybolan denizcileri arama çalışmalarını yerinde inceledi. Olayın yaşandığı Şile Limanı’na gelerek yetkililerden bilgi alan CHP heyeti, kayıp aileleri ile görüştü. Görüşmenin sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da telefonla kayıp denizcilerin yakınlarını arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Kayıp denizcilerin aileleriyle görüştükten sonra basın mensuplarına açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, olayın üzerinden 6 gün geçtiğini ancak Mümin Akgün isimli balıkçı ve Kıyı Emniyeti Personeli Mehmet Genç’in hala kayıp olduğunu hatırlattı. Yetkililerden, Şile halkından ve kayıpların yakınlarından bilgi aldıklarını belirten Hamzaçebi, “Ortada hiç kimsenin içine sinmeyen bir tablo var. Kurtarma amacıyla denize açılan Kıyı Emniyeti botunun batması sonucu 2 vatandaşımız hayatını kaybetti, 2 vatandaşımız şu anda kayıp. Ayrıca 7 Rus ya da Ukraynalı vatandaş kayıptır.” dedi.

'KURTARMA FAALİYETİ KİMSENİN İÇİNE SİNMEDİ'

Ortaya konan kurtarma faaliyetinin vatandaşların ve kayıp yakınlarının içine sinmediğini vurgulayan Hamzaçebi, ortada bir çok soru işareti olduğunu ileri sürdü. Hamzaçebi, “Öyle bir havada kurtarma faaliyeti için teknenin denize açılmasının yanlış olduğu yönünde bir kanaat ifade ediliyor. Yine kurtarma faaliyetine yönelik var olan ekiplerin ve sistemin son derece yetersiz olduğu ortaya konuyor.” diye konuştu. Van depremini ve sonrasındaki kurtarma çalışmalarını hatırlatan Hamzaçebi, Türkiye’nin tüm kurtarma çalışmalarında sınıfta kaldığını savundu.

Konunun günlük siyasi tartışmalara kurban edilmeyecek kadar önemli olduğunu belirten Hamzaçebi, “Türkiye’nin konuyu ciddi bir şekilde ele almasında yarar vardır. Ölen öldüğüyle kalmamalı. Maalesef Türkiye’de hep ölenler öldüğüyle kalmıştır ve devlet yetkilileri de ölüme bir kader gözüyle bakmışlardır. Bu gün de ortaya konan davranış budur.” dedi.

'BAKAN ŞİLE’YE GELMEYECEK DE NE ZAMAN GELECEK'

Olayın üzerinden 6 gün geçmesine rağmen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Şile’ye gelmediğini aktaran Hamzaçebi, “Böyle bir günde, böyle acılı bir olayda buraya gelmeyecek de ne zaman gelecektir. Hiçbir bakan buraya gelip, bu olay nedir diye yerinde inceleme yapmamıştır. Ailelerin acısını, endişesini paylaşmamıştır. Bunu üzüntü verici buluyorum.” ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının 'Kıyı Emniyeti personelinin denize açılmak için zorlandığı' yönündeki iddiayı sorması üzerine Hamzaçebi şunları söyledi: “Bu iddiaları aileler, balıkçılar, onların yakınları ortaya koyuyorlar. Yapılması gereken bir bilirkişi incelemesidir. Üniversitelerin ilgili fakültelerinin, uzman personelinin, akademisyenlerden oluşan bir grubun bu işi incelemesidir. Bütün kamuoyunu tatmin edecek bir raporun ortaya konmasıdır. Varsa, sorumlular hakkında işlem yapılmasıdır.”

KILIÇDAROĞLU KAYIP DENİZCİLERİN AİLELERİNE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİNİ İLETTİ

Hamzaçebi’den sonra konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da, 2008 yılında yapılan değişiklikle basın mensupları ve deniz adamlarının yıpranma payının kaldırıldığını söyledi. Van’da yaşanan ikinci depremde 2 gazetecinin enkaz altında hayatını kaybettiğini hatırlatan Akkaya, “Biz o zaman şunu söyledik; gazetecilerin, denizcilerin yıprandığını anlamak için ölmelerini mi beklemek gerekiyor? AKP’nin emeğe, işçiye bakış açısının tipik bir göstergesidir bu. Sadece onlara kar-zarar hesabıyla değerlendiriyorlar.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Akif Hamzaçebi’yi arayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kayıp denizcilerin ailesine geçmiş olsun dileklerini iletti. Kılıçdaroğlu, kayıp denizci Mehmet Genç’in babası Osman Genç’e ile telefonla görüştü.

'6 GÜNDÜR KİMSE ARAYIP GEÇMİŞ OLSUN DEMEDİ'

Kılıçdaroğlu’nun kendisine telefonda ‘geçmiş olsun’ dediğini belirten Osman Genç, arama çalışmalarının yeterli olduğunu söyledi ancak bu süre boyunca hiçbir yetkilinin kendilerini aramamasından şikayet etti. Genç, “6 gündür ‘geçmiş olsun’ diyen olmadı. Daha zaten beklemiyoruz ama bu kadar da olmaz. Oğlumuzun öldüğüne hiç üzülmüyoruz. Çünkü Allah’ın takdiridir ona inanıyoruz ama hatırlanmak isterdik. Bekliyoruz.” şeklinde yakındı.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1124 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim