• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

G. Kore'de feribotu 3. kaptan sürüyordu

G. Kore'de feribotu 3. kaptan sürüyordu
Güney Kore'nin güney kıyısı açıklarında meydana gelen feribot kazası sırasında dümende sadece bir yıllık iş deneyimine sahip 26 yaşındaki üçüncü kaptanın bulunduğu bildirildi.

Güney Kore'nin güney kıyısı açıklarında iki gün önce meydana gelen feribot kazasında ölenlerin sayısı 28'e yükseldi.

Yonhap Haber Ajansı, bölgede etkili olan şiddetli rüzgar, sağanak yağış ve büyük dalgalar nedeniyle güçlükle sürdürülen arama kurtarma çalışmaları sırasında denizde 19 kişinin daha cesedinin bulunduğunu, resmi ölü sayısının 28'e yükseldiğini duyurdu.

Kazanın ardından kaybolan ve feribotun batan kısmında sıkıştıkları sanılan 268 kişiyi bulmak için çalışmalar devam ediyor. Küçük bir kısmı su üzerinde kalan feribot, bugün tamamen suya gömüldü. Feribotun kaldırılması için gönderilen 3,200 tonluk kurtarma vincinin bölgeye ulaştığı bildirildi. Vinç, 35 metre derinliğe batan feribotu akıntının daha az olduğu bir bölgeye çekmeye çalışacak.

İki gündür feribotun su altındaki kısımlarına girmeye çalışan ancak güçlü akıntılar nedeniyle başarısız olan dalgıçlar, aracı kaldırmak ve olası kazazedelerin nefes almasına yardımcı olabilmek için feribota oksijen vermeye başladı. Feribot içinde kalanların bulunması için insansız robotlar da kaza yerine gönderildi.

Uzmanlar, hava cepleri oluşması durumunda feribotta sıkışanların 72 saat kadar hayatta kalabileceğini söylüyor. Ancak deniz suyunun aşırı derecede soğuk olması, donma tehlikesini artırıyor.

Kaptan dümeni deneyimsiz yardımcısına emanet etmiş

Kaza sırasında feribotun dümeninde üçüncü kaptanın bulunduğu belirlendi. Kaza ile ilgili soruşturma düzenleyen müfettişler, 26 yaşındaki üçüncü kaptanın sadece bir yıllık iş deneyimine sahip olduğunu kaydetti.

Feribotun 69 yaşındaki kaptanı Lee Jun-seok'un tüm denizcilik yasalarını hiçe sayarak gemiyi ilk terk edenler arasında yer aldığı iddiaları da araştırılıyor. Kaptan, sahil güvenlik yetkilileri tarafından sorgulanıyor.

Kaptan ile ilgili ortaya atılan yeni bir iddia da yakınlarından gelecek haberleri çaresizlik içinde bekleyen ailelerin isyan etmesine neden oldu. Feribotun yardım sinyali vermesinin ardından sahil güvenliğin yolculara cankurtaran yeleği giydirilip tahliye için hazırlanmaları uyarısına karşın kaptanın, herkese oldukları yerde kalmalarını söylediği ve yolcuların tahliyesinin yarım saatten uzun bir süre geciktirdiği iddia ediliyor.

Kaptan Lee için bugün tutuklama emri çıkarılması bekleniyor.

Ailelerden ortak açıklama

Jindo kentindeki bir spor salonu ve limanda dalgıçlardan gelecek haberleri bekleyen aileler, hükümeti eleştiren ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Kimse bize ne olduğu hakkında bilgi vermiyor. Yolcuların yakınlarına bilgi verilmesi için hiçbir girişim yapılmadı" denildi.

Yetkililerin arama kurtarma çalışmalarına 555 dalgıç, 69 gemi ve 121 helikopter gönderdiği konusunda yalan söylediklerini ileri süren aileler, kaza yerinde 200'den az dalgıç ile iki askeri geminin bulunduğunu ileri sürdü. 

Feribottaki kızından gelecek haberleri bekleyen bir baba ise tepkisini, "Çocuklarımız, dondurucu suyun içinde yardım çığlıkları atıyor. Biri çocuklarımızı kurtarmamıza yardım etsin" diye bağırarak dile getirdi.

Kurtarılan 179 kişiden 100'ünün hastanelerde tedavi gördüğü belirtildi. Bunlar arasında 69 lise öğrencisi de bulunuyor.

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6,325 ton ağırlığındaki "Sewol" adlı feribot, dün sabah erken saatlerde Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü.

325'i okul gezisine katılan lise öğrencisi olmak üzere 475 yolcu ve mürettebatın bulunduğu feribotun neden battığı henüz bilinmiyor. Feribotun, sualtındaki bir kayaya çarpmış olabileceği düşünülüyor.

Haftada iki kez Incheon-Jeju seferi yapan feribot, 1994'te Japonya'da üretilmişti. 146 metre uzunluğundaki ve 22 metre genişliğindeki feribot, 921 kişi, 180 araç ve 152 konteyner taşıma kapasitesine sahipti.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 815 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim