• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

Oruçlu araç kullanmak kazaları artırıyor

Oruçlu araç kullanmak kazaları artırıyor
Türkiye'nin dünyada trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların en yoğun olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Güvenli Trafik Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Akbulut, "Ramazan ayında sadece aç kalmaya sabretmenin yanında, yoldaki diğer sürücü ve yayalara karşı daha sabırlı, saygılı davranmak hem gereksiz gerilimlerin hem de oluşacak kazaların önünü kesecektir" dedi.
Bu kazaların en yoğun olduğu dönemlerin başında Ramazan Bayramı'nın geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Akbulut, bu dönemde birçok olumsuzluğun bir araya gelmesi dolayısıyla ölümlü ve yaralanmalı kazaların birçok ailenin bayramını yasa çevirdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Akbulut, trafik kazalarının meydana geliş nedenlerini şunları bildirdi:
"Oruç tutan sürücülerimizin sıcak havalarda uzun süreli araç kullanmalarında dikkatlerinin dağılmaları, uzun yol tecrübesi olmayan birçok sürücünün trafiğe çıkmış olması, uygun mekanik bakımlarının yapılmadan yola çıkılması, yolları yarış pistine dönüştürme eğilimi, her koşulda araç kullanabilme kabiliyeti olduğunu düşünen aşırı özgüven sahibi genç sürücülerin yollarda olması, aşırı bir otobüs trafiğinin olması, kapasitesinin üzerine çıkmış yollardaki aşırı yoğun trafikte sürücülerin stresli, gergin bir ortamda yolculuk yapmak zorunda olması, bütün bu olumsuzlukların bir araya gelmesiyle maalesef bayram süresince meydana gelen kazalardan dolayı birçok insanımız hayatını kaybetmekte ve sakat kalmakta."
Türkiye'de trafik kazaları dolayısıyla her yıl yaklaşık 10 bin kişinin öldüğünü, 200 bin kişinin de yaralandığı ifade eden Prof. Dr. Akbulut, "Trafik kazlarının birçoğu Ramazan ve Kurban Bayramı döneminde meydana gelmekte. Bu kazalardaki ölüm ve yaralanma oranları Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyaslandığında neredeyse 4 katına yakın" diye konuştu.

"Meydana gelen kazaların yüzde 87'si insan kaynaklı"

Trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların olmaması için bayramda çok daha dikkat edilmesi uyarısında bulunan Prof. Dr. Akbulut, bu süreçte bütün yol kullanıcılarının, denetleme ekipleri ve acil müdahale ekiplerinin çok daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Meydana gelen kazaların yüzde 87'sinin insan kaynaklı olduğunu, en büyük kaza nedenlerinin de yüzde 90 oranında hız kaynaklı, uyarı ve işaretlemelerin dikkate alınmaması nedeniyle yaşandığını anlatan Prof. Dr. Akbulut, şöyle devam etti:
"Kaza anında yüzde 50-60 oranında ölüm ve yaralanmaları önlediğini bildiğimiz emniyet kemeri kullanımındaki düşük oran, bu sayıyı en az yüzde 50 oranında artırmakta. Sadece sürücünün kemer taktığı, araçtaki diğer yolcuların özellikle çocukların bir güvenlik tertibatı alınmadan seyahat etmelerine izin verilmesi ölüm ve yaralanmaların temel sebeplerinden.
Avrupa ülkelerinde kazalarda meydana gelen çocuk ölümleri yüzde 3'ken bu oran bizde yüzde 40'dan daha fazla olması çocuk koltuklarının ne denli önemli olduğunu göstermekte. Yapılan bir araştırmada, ramazan ayında, trafik kazalarının yüzde 10 artış gösterdiği tespit edilmiş, oruçlu insanların, özellikle iftar saatine yakın zamanlarda daha aceleci, sinirli, dikkatsiz ve karamsar olduklarının ortaya çıktığını, bunun sonucu olarak trafik kazalarında belirli bir artış yaşandığı beyan edilmekte.
Sabır ayı olarak bilinen ramazan ayında sadece aç kalmaya sabretmenin yanında, yoldaki diğer sürücü ve yayalara karşı daha sabırlı, saygılı davranmak hem gereksiz gerilimlerin hem de oluşacak kazaların önünü kesecektir."

Hız kuralına uymakla uymama arasındaki fark 15 dakika

Prof. Dr. Akbulut, sürücülerin, mecbur kalmadıkça sıcak periyotlarda trafikten uzak kalmaları, oruç tutanların ise normal şartlardan daha kısa sürelerde araç kullanmaları ve dinlenme sürelerini uzun tutmalarını tavsiye etti.
Ramazan dolayısıyla sürücülerin reflekslerinde azalma olacağından, hız kurallarına normalden daha fazla dikkat edilmesinin kazaların önüne geçeceğini aktaran Prof. Dr. Akbulut, "Hız kurallarına uyanlarla uymayanların 500 kilometrelik bir yolda zaman kazancı 15 dakikayı geçmiyor. 15 dakikalık kazanç için hem kendinizi hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmanın rasyonel bir davranış olmadığını bilerek hız kurallarına azami ölçüde uyulması doğru bir sürücü davranışı olacaktır" dedi.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim