• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye İncirlik üssü'nün kullanımına onay vermedi

Türkiye İncirlik üssü'nün kullanımına onay vermedi
Türkiye, IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyon kapsamında İncirlik Üssü’nü operasyonel ve lojistik destek için kullanmak isteyen Hagel’e olumsuz yanıt verdi.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçen haftalarda Türkiye’yi art arda ziyaret etti. ABD’nin İncirlik Üssü ile ilgili talebi ilk olarak Hagel’in ziyaretinde gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyon kapsamında İncirlik Üssü’nü operasyonel ve lojistik destek için kullanmak isteyen Hagel’e Türkiye olumsuz yanıt verdi.
 
ABD Türkiye’den, Irak sınırındaki askeri grupların karadan ve havadan desteklenmesini de istedi. İncirlik Üssü’nün kullanımına operasyonel faaliyetler için izin vermeyeceklerini ABD’li heyete bildiren Türkiye, üslerin sadece insani faaliyetler için lojistik destek sağlamak amacıyla kullanılabileceğini ifade etti. Türkiye, IŞİD’in elinde bulunan 49 Türk vatandaşını gerekçe göstererek de Irak sınırındaki askeri grupların karadan ve havadan desteklenmesi konusundaki çekincelerini aktardı.
 
Öte yandan Türkiye’nin Cidde’deki toplantının IŞİD ile mücadele kararlılığının vurgulandığı sonuç bildirgesine imza koymamasının da ABD’yi rahatsız ettiği belirtildi. Türkiye; IŞİD’in rehini 49 personeli tehlikeye sokmamak için bildirgeyi imzalamamıştı.
 
‘REKLAMA GEREK YOK’
 
Kerry’nin, Türkiye ziyaretinde bildirgenin imzalanmamasından duydukları rahatsızlığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililere ilettiği dile getirildi. Kerry’nin “Güçlü koalisyon görüntüsü bozuluyor” sözleri üzerine Erdoğan’ın rehine hassasiyetine işaret ederek “Terörle mücadele konusunda sonuna kadar destek vermeye hazır olduğumuzu her platformda ifade ediyoruz. Bunu Sayın Obama’ya da NATO Zirvesi’nde söyledim. Öncelikli hassasiyetimiz 49 rehine. Reklama gerek yok. Önemli olan sorunun çözümü. Kimin çözdüğü ve hangi yollarla çözdüğü değil” dediği öğrenildi.
 
‘REHİNELERİ RİSKE ATAMAYIZ’
 
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD’nin imza rahatsızlığını ve İncirlik Üssü’nü istediğini doğruladı. Oluşturulan koalisyona ilişkin Türkiye’nin çekincelerine işaret eden aynı kaynaklar, yapılacak silah yardımının yanı sıra IŞİD’in elindeki Türk rehinelerin hayatının riske atılmamasının birinci öncelikleri olduğunu bildirdi. ABD’nin kendi kamuoyuna mesaj verme kaygısı içinde olduğunu belirten kaynaklar, bu durumun rehinelerin hayatını riske sokacağını, bu aşamada reklama dayalı girişimlerin içinde olmayacaklarını söyledi.
 
Türkiye’nin hassasiyetleri nedeniyle ABD’nin İncirlik Üssü’nün operasyonel amaçlı kullanımına izin vermemesinden sonra Amerikan basınında Türkiye’nin IŞİD’e yönelik dolaylı destek verdiğine ve Türkiye-Suriye sınırını IŞİD’in geçişleri sırasında kullandığına dair haberler arttı.
 
Bazı televizyonlarda “Türkiye teröre destek veriyor” şeklinde haberlerin yayınlanmasını, Cumhurbaşkanlığı kaynakları şöyle değerlendirdi: “Türkiye üzerinde bir algı operasyonu yapılmaya çalışılıyor. ‘Türkiye yabancı savaşçıların geçişine izin veriyor. Türkiye IŞİD’den petrol alıyor’ gibi haberler yapıldı.
 
New York Times’ın ‘Ankara Hacı Bayram Camii’nden IŞİD’e katılanlar’ haberleri de bu algıya yönelik haberlerdir. Özellikle son dönemdeki haberler, Türkiye’nin İncirlik Üssü’nün kullanımına izin vermemesi ve Cidde’deki bildiriye imza atmamasıyla birlikte arttı. Bu yayınlarla ilgili olarak ABD’li muhataplarımıza tepkimizi dile getirdik.”
Bu haber toplam 1037 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim