• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye, TRACECA başkanlığını yarın devralıyor

Türkiye, TRACECA başkanlığını yarın devralıyor
Türkiye, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaştırma Koridoru (TRACECA) Hükümetlerarası Komisyon Başkanlığını, yarın Tacikistan'dan devralacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yarın İstanbul'da yapılacak 11. TRACECA Hükümetlerarası Komisyon toplantısında görevi, Tacikistan Ulaştırma Bakanı'ndan devralacak ve bu görevi bir yıl sürdürecek.

11. TRACECA Hükümetlerarası Komisyon toplantısı, üye ülkelerin ilgili bakanları ve TRACECA ulusal sekreterleri, gözlemci ülke statüsündeki Litvanya, Avrupa Komisyonu temsilcileri, TRACECA proje liderleri ve TRACECA'nın işbirliği içinde olduğu uluslararası örgütlerin yetkililerinin katılımıyla yarın İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Toplantıda, TRACECA Hükümetlerarası Komisyon Başkanlığı dönem faaliyetleri, 2013-2015 yılı TRACECA Stratejisi'nin uygulanması hakkında son durum, Uluslararası Karayolu Trafiğinin Gelişiminin uygulanması konuları ele alınacak. Karadeniz ve Hazar Denizi Demiryolu-Feri Terminal İşletmecileri ortak kararları üzerine Temel Anlaşmaya Teknik Ek, Uluslararası Tahkim Mahkemesi ve Türkiye'nin girişimi olan TRACECA Çok Taraflı Geçiş Sistemi teknik dokümanları da toplantıda imzaya sunulacak.

- TRACECA nedir?

TRACECA, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin Kafkasya veya Karadeniz üzerinden Avrupa'ya bağlanmasını sağlamak amacıyla Avrupa Birliği tarafından oluşturulan bir doğu-batı koridorudur. TRACECA, Azerbaycan'ın önceki Devlet Başkanı Haydar Aliyev'in girişimiyle 1998'de Bakü'de yapılan "Tarihi İpek Yolu'nun Restorasyonu" konulu konferansta Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Romanya, Tacikistan, Türkiye, Ukrayna ve Özbekistan devlet başkanlarının imzaladığı "TRACECA Çok Taraflı Temel Anlaşma"nın imzalanmasıyla kuruldu.

TRACECA, demiryolu, denizyolu ve karayolu taşımacılığını kapsayan çok modlu ulaşım koridorunu öngören bir programdır. Bölgede ticaretin ve ulaştırmanın iyileştirilmesini, geliştirilmesini, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinin bu alternatif ulaşım koridoru üzerinden Avrupa ve dünya pazarlarına ulaşma imkanını artırmayı amaçlıyor.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 2289 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim