• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Okyanuslar çöp mezarlığına döndü

Okyanuslar çöp mezarlığına döndü
Her yıl dünyadaki okyanuslara ulaşan plastik atık miktarının yaklaşık 8 milyon tonu bulduğu hesaplandı. Bu da İstanbul'un yaklaşık yarısı kadar bir alanı tamamen kaplayabilecek bir miktar.

Denizlere dökülen, sürüklenen veya uçan atıkların miktarı hakkındaki araştırmanın sonuçları, Amerikan Bilimin İlerlemesi Derneği'nin yıllık toplantısında açıklandı. 

Aynı zamanda Science dergisinde de yayınlanan yeni araştırmanın özelliği, sadece kıyılara vuran veya su üzerinde yüzen değil, okyanuslarda biriken tüm plastik atıkları hesaplamış olması. Buna göre dip akıntılarına takılarak, suyun içinde sürekli hareket halinde olduğu bildirilen plastik çöp miktarı daha önce sanılandan en az 20 kat fazla. Balık yerine plastik Araştırmacılar nüfus, üretilen çöp miktarı, atıkların yönetimi gibi konulardaki uluslararası verilerden yola çıkarak, okyanus ortamına girme olasılığı yüksek olan plastik miktarını hesapladı.

2010 yılı için yapılan tahminler, bu miktarın 4,8 ile 12,7 milyon ton arasında olduğunu gösterdi. 8 milyon ton ise ortalama bir rakam. O yıl içinde üretilen plastiğin sadece ufak bir bölümü.
Alt sınır olarak belirlenen 4,8 milyon ton ise kabaca, dünyada bir yıl içinde tutulan ton balığı miktarına eşit. Araştırmacılardan Kara Lavender Law, "Denizden çıkardığımız ton balığının yerine, plastik dolduruyormuşuz gibi." diyor.
Araştırmada, okyanusa girmesi olası plastik atıklardan en çok hangi ülkelerin sorumlu olduğu da sıralandı.

Listede yer alan 20 ülke, okyanusa giren plastik atıkların yüzde 83'ünden sorumlu.
Bunların başında Çin geliyor. Ancak araştırmacılar, Çin'in büyük nüfusu dolayısıyla başta geldiğini belirtiyor. Deniz kıyısında hatırı sayılır bir nüfusu yaşayan ABD ise, daha iyi geri dönüşüm uyguladığı için 20. sırada. AB ülkeleri bir bütün olarak 18. sırada yer alıyor.
Okyanusların plastik çöplüğüne dönmesini önlemek için atılması gereken farklı adımlar bulunduğu söyleniyor.

Örneğin zengin ülkelerin alışveriş poşetleri gibi tek kullanımlık plastik malzeme tüketimini azaltması, gelişmekte olan ülkelerin de atık yönetimini daha iyi hale getirmeleri gerekiyor araştırmacılara göre. Eğer kontrol edilmezse 2025 yılına kadar okyanuslara girebilecek plastik atık miktarı yılda 17,5 milyon tonu bulabilecek.

Bu haber toplam 1384 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim