• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Deniz ve enerji hukuku sempozyumu yapıldı

Deniz ve enerji hukuku sempozyumu yapıldı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Ankara Ünüversitesi (AÜ) Hukuk Fakülteleri işbirliğinde gerçekleşen olan “Deniz ve Enerji Hukuku Sempozyumu” GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü'nde gerçekleşti.

GAÜ ve AÜ Hukuk Fakülteleri işbirliğinde gerçekleşen “Deniz ve Enerji Hukuku Sempozyumu”, iki oturumda gerçekleşti. Sempozyuma, KKTC Milletvekili Doç. Dr. Tufan Erhürman, GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker, AÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz, Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği Başkanı Alparslan Bayraktar, KKTC Anayasa Eski Başkanı Taner Enginel, Prof. Dr. Hakan Karan, Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Turhan, Doç. Dr. Cavid Abdullahzate, Doç Dr. İsmail Demir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumun açılış konuşmalarını GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker ve AÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz gerçekleştirdi.

GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker açılış konuşmasında, GAÜ’nün 1985 yılında kurulup, KKTC’nin ilk üniversitesi olduğunu belirterek bugün 8 fakülte, 5 yüksek okul ve 2 enstitüsü bulunduğunu ve 96 ülkeden 13 bin öğrencisi olduğunu söyledi. Ülker, GAÜ’nün bugün 30’uncu akademik yılını kutladığını belirterek yapmış olduğu çalışmalar ile sadece Kıbrıs’ın değil, tüm bölgenin dikkatini üzerine çektiğini belirtti.

2014-2015 akademik yılında GAÜ’nün birçok sempozyuma ve kongreye ev sahipliği yaptığını bildiren Ülker, “Deniz ve Enerji Hukuku Sempozyumu”nu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliğinde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca bu hafta bir başka uluslararası sempozyuma daha ev sahipliği yapacaklarını vurgulayan Ülker, 6 Mart Cuma günü “I.Uluslararası Denizcilik ve Ulaştırma Sempozyumu”na ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz gerçekleştirmiş olduğu açılış konuşmasında, gerçekleştirdikleri “Deniz ve Enerji Hukuku Sempozyumu”nda iki temel unsur üzerinde duracaklarını belirterek, bu iki konunun da hayati önem taşıdığını ifade etti. Oğuz, bu konularda hukuki sorunların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirterek, ilk kez sorunların 15’inci yüzyılda enerji kaynaklarının denizden sağlanabileceğinin anlaşılması ile birlikte başlayan arayış sonucunda ortaya çıktığını bildirdi. Oğuz, bu doğrultuda deniz hukukunun ilk olarak deniz taşımacılığı ve ticareti üzerine ortaya çıkarak, 2’inci olarak ise denizlerdeki doğal kaynakların kullanılması ve işletilmesi konusunda başladığını söyledi.

Oğuz ayrıca, Girne Amerikan Üniversitesi’ne işbirliği ve göstermiş olduğu evsahipliğine teşekkürlerini sunarak, konularında uzman akademisyenlere ve konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü  Millenium  Senato Kongre salonunda gerçekleşen sempozyum,”Uluslararası Hukuk Bağlamında Kıbrıs’ta Münhasır Ekonomik Bölge ve Yeraltı Zenginlikleri Sorunu, Dünya Enerji Görünümünde Türkiye ve Doğu Akdeniz’in Rolü, 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasa’sı ile 1985 KKTC Anayasa’sı ışığında Kıbrıs’ta Hidrokarbon Konusunun İrdelenmesi, Doğalgaz Ekseninde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Mısır İlişkileri, Özele Duyarlı Deniz Alanları, Doğu Akdeniz’de Enerji Stratejileri ve Deniz Alanlarının Sınırlandırılması, Milletlerarası Hukukta Kıyı Ötesi Tesislerince Yürütülen Petrol Araştırma ve İşletme Faaliyetlerinden Kaynaklanan Sınır Ötesi Kirlenme Zararlarına İlişkin Sorumluluk ve Tazminat Sorunları” konu başlıklarında iki oturum halinde devam etti.

Bu haber toplam 1141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim