• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

NATO'nun savaş oyunları başladı

NATO'nun savaş oyunları başladı
NATO’nun Dynamic Mongoose 2015 adlı tatbikatı başladı.14 Mayıs tarihine kadar devam edecek manevralara Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün üyesi olan on ülke ve İsveç katılacak.

ABD dahil 10 NATO ülkesi Kuzey Denizi'nde iki hafta sürecek bir askeri tatbikata başladı. İlk kez İsveç'in de davet edildiği tatbikatın denizaltılarla savaşmaya yönelik olacağı belirtildi.

'Dinamik Firavun Faresi' (Dynamic Mongoose) adı verilen tatbikata İsveç ve 10 NATO üyesi ülkeden 5000 asker katılıyor

Bir düzine kadar savaş gemisinin de katılacağı belirtilen tatbikatın, Kuzey Avrupa ve Baltık ülkelerinin komşu Rusya ile ilişkilerinin askeri anlamda gerildiği döneme denk gelmesi dikkat çekiyor.

Finlandiya donanma güçleri önceki hafta, başkent Helsinki açıklarındaki sularda şüpheli bir denizaltı tespit ettiklerini belirtirken, Letonya da geçen ay sularında bir Rus denizaltısı görüldüğünü öne sürmüştü.

‘RUSYA'YA BİR CEVAP DEĞİL AMA İLGİSİZ DE DEĞİL'

Kuzey Denizi'nde gerçekleşen tatbikatın başındaki Tuğamiral Brad Williamson, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, ''Rusya'nın da bizim gibi denizde olmaya hakkı var. Ancak gördüğümüz olaylar uluslararası mevzuat dışına çıkıldığını gösteriyor. Endişemizin nedeni de bu'' dedi.

Williamson ayrıca, 'Dinamik Firavun Faresi' tatbikatının Rusya'ya verilmiş bir cevap olmadığını ancak 'tatbikatın son görülen olaylarla ilgisiz olduğunun da söylenemeyeceğini' ifade etti.

Norveç sularında gerçekleşen 'Dinamik Firavun Faresi' tatbikatı devam ederken, Estonya da 'Kirpi' (Siil) NATO bir tatbikatına ev sahipliği yapıyor. Mayıs ortasına kadar süreceği belirtilen tatbikata ABD, İngiltere, Almanya, Letonya, Litvanya, Belçika, Polonya ve Hollanda'da 13000 asker katılıyor.

Diğer taraftan Litvanya'da da 'Yıldırım Çarpması' (Zaibo Kirtis) adı verilen geniş bir tatbikat başladı. Litvanyalı General Jonas Vytautas Zukas, 3000 askerin katıldığı tatbikatın hibrid tehditlere yönelik olduğunu belirtti.

Bu haber toplam 1114 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim