• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da silahlı saldırıya uğradı

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da silahlı saldırıya uğradı
Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da silahlı saldırıya uğradı. Andrey Karlov'un saldırıda ağır şekilde yaralandığı ifade edildi.

​Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov'a Çankaya'da katıldığı sergide silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda yaralıların olduğu belirtildi. Saldırgan ve polis arasında çatışma yaşandığı bildirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, haberi duyar duymaz olay yerine geldi.

Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Ankara'da katıldığı bir resim sergisinde saldırıya uğradı. Karlov'un sağlık durumunun ciddi olduğu ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı kaydedildi. Büyükelçi Karlov ile birlikte üç kişinin de yaralı olarak Ankara Güven Hastanesi'ne kaldırıldığı belirtildi.

buyuk_elci_1.jpg

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Saldırganın uzun namlulu silahla içeri girdikten sonra rastgele ateş açtığı ardından da Rus Büyükelçi Karlov'u hedef aldığı öğrenildi. İki el havaya ateş açtıktan sonra saldırganın Rus Büyükelçi Karlov'a çaprazdan hedef aldığı ve 4-5 el ateş açtığı belirtildi.

SALDIRI SONRASI ÇATIŞMA ÇIKTI

Suikasti düzenleyen kişinin salonda Halep için tekbir getirdiği ve sivillerin öldürüldüğünü söyleyerek saldırıyı düzenlediği belirtildi. Bu arada saldırının hemen sonrası, saldırgan ile polis arasında çatışma çıktı. Yaklaşık 15 dakika süren operasyon sonrası saldırganın etkisiz hale getirildiği açıklandı.

buyuk_elci_2_saldiri.jpg

Rusya'nın Ankara Büyükelçisini öldürdüğü iddia edilen saldırganın görgü tanıkları tarafından çekilen fotoğrafı

SÜLEYMAN SOYLU OLAY YERİNDE

Saldırının hemen sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'da olay yerine gelerek saldırıyla ilgili yetkililerden bilgi aldı. Teröristin etkisiz hale getirilmesinin ardından Soylu, saldırının gerçekleştiği Çağdaş Sanatlar Sergi Merkezi'ne giriş yaptı. Soylu'nun açıklama yapması bekleniyor.

HALEP SLOGANLARI ATARAK SALDIRDI

Olayın yaşandığı yerde bulunan Habertürk muhabiri Bahar Bakır, şu bilgileri verdi; "Büyükelçi bir sergiye katılıyordu bugün Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği Kendisi 15 dakika önce geldi ve program başladı. Kürsüde konuşmasına başladığı sırada siyah giyinmiş bir adam "Ya Allah bismillah' diye bağırarak, 'Bu yaptıklarınıza izin vermeyeceğiz' diyerek Halep'i kastediyordu sanırım. Cebinden çıkardığı silahla insanlara sıkmaya başladı. Silahlı göremedim tam. Büyükelçinin önündeydim. Silah sesi duyunca yere yattım fakat o şahıs bağırmaya başladı ve silahı yukarı doğru sıkmaya başladı. Can havliyle çıkmaya çalıştım. Ama büyükelçinin yere düştüğünü gördüm. Herkesi tahliye ettiler. İçeride hala saldırganın olduğunu söylüyorlar. Yaralılar olabilir. Yaklaşık 70 kişilik gruptuk." 

DENİZ ZEYREK: POLİS KİMLİĞİ İLE GİRDİĞİ SÖYLENİYOR

Hürriyet Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek olayla ilgili şunları söyledi: Bizim Ankara büromuzdan muhabirimiz Haşim Kılıç olayla ilgili fotoğrafı çeken muhabirimiz. Çamkatça fotoğrafları sergisi vardı. Büyükelçi konuşurken saldırgan önce havaya ateş ediyor. Sonra büyükelçiyi sırtından vurmuş. Daha sonra salonu boşaltmış. İçeride bir kez daha büyükelçiyi tekrar vurmuş. İçeri polis kimliği göstererek girdiği öne sürüldü. Takım elbiseli kravatlı ve silahlı bir şekilde içeri giriyor. Büyükelçi ve saldırgan halen içeride. Polis operasyon hazırlığında.

İŞTE RUS ELÇİSİNİ VURAN SUİKASTÇI!

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki resim sergisinin açılışında kürsüye geldiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Rus Büyükelçi Karlov'un ağır yaralı olduğu, saldırıda 3 kişinin daha yaralandığı bildirildi. Saldırganın 20-25 yaşlarında olduğu ve Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki sergiye polis kimliği gösterek girdiği iddia edildi.

BÜYÜKELÇİ KARLOV HAYATINI KAYBETTİ

Rus Haber Ajansı'nda gelen bilgilere göre,  Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde silahlı saldırıya uğrayan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov hayatını kaybetti. Görgü tanıkları, takım elbise giymiş olan saldırganın, Suriye'ye dair sloganlar atarak ateş ettiğini belirtiyor. Saldırganla, güvenlik güçleri arasındaki çatışmanın sürdüğü belirtiliyor. Bir rehine krizi olup olmadığı konusunda ise net bir bilgi yok. Saldırının ardından içeriden art arda silah sesleri geliyordu; yaklaşık 10 dakikadır her hangi bir çatışma sesi gelmiyor.

SALDIRGAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Saldırganın suikast sonrasında "ben buradan ölmeden çıkmayacağım" dediği öne sürüldü. Polis özel harekatın düzenlediği oeprasyon ile saldırganın etkisiz hale getirildiği ifade edildi. Rehine krizlerini çözmek üzere eğitim almış özel harekat polisleri olay yerine geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soyluve Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan saldırı sonrası olay yerine geldi.

SALDIRI, DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU MOSKOVA YOLUNDAYKEN OLDU

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ne yönelik silahlı saldırı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’ya gitmek üzere uçaktayken gerçekleşti. Moskova’da yarın Türk, Rus ve İran Dışişleri Bakanları biraraya gelerek, Suriye’deki son durumu ele alacaklardı.

İŞTE RUS ELÇİSİNİ VURAN SUİKASTÇI:

rusya_buyukelcisini_vuran_saldirgan_3.jpg

rusya_buyukelcisini_vuran_saldirgan_1.jpgrusya_buyukelcisini_vuran_saldirgan_2.jpgbuyuk_elci_1-001.jpg

 

rusya_aciklama_670.jpg

Rusya'dan büyükelçiyle ilgili ilk açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ankara'da Rus Büyükelçiye düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili bakanlığın kısa süre içinde açıklama yapacağını bildirdi. 

Zaharova, "Dışişleri Bakanlığı Rus Büyükelçiye yapılan saldırı sebebiyle açıklamada bulunacaktır. Sadece resmi bilgilerin dikkate alınmasını rica ediyoruz" dedi.

PUTİN BİLGİLENDİRİLDİ

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e saldırıyla ilgili bilgi verildiğini ve Rus liderin kısa süre içerisinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve diğer üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir araya geleceğini açıkladı. 

rusya_ankara_buyukelci_denizhaberajansi_1.jpgANDREY KARLOV KİMDİR?

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıya uğradı ve ağır yaralandı. Andrey Karlov kimdir? Yüksek eğitimini Moskova Devlet Ulsulararası İlişkiler Entistütüsünde gerçekleştiren Karlov, 1992 yılında Diplomasi Akademisinden mezun olmuş ve eğitim hayatını tamamlamıştır. Uzun yıllardır diplomat olan Andrey Karlov SSCB döneminde de hizmet vermiştir. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatı ve yurtdışında yer alan temsilciliklerde görev almış, 1976-1981, 1984-1990 yıllarında SSCB Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında Rusya Federasyonu Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde görev almıştır. Temmuz 2013'de Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine atandı. Büyükelçi diplomatik ünvanına sahiptir.

İSTANBUL HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim