• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

ABD'nin insansız uçağı endişeleri artırdı

ABD'nin insansız uçağı endişeleri artırdı
X-47B adlı, 2 bin kilo silah taşıma özelliğine sahip insansız uçak endişeleri artırdı.Dünya çapında çatışma bölgelerinde insansız hava araçlarının sivil ölümlerine yol açması uzun süredir tartışılıyor.

 Dünya çapında çatışma bölgelerinde insansız hava araçlarının sivil ölümlerine yol açması uzun süredir tartışılıyor. ABD’nin 2013 başında kullanmaya başlayacağı X-47B adlı, 2 bin kilo silah taşıma özelliğine sahip insansız uçak da endişeleri en üst seviyeye çıkardı...

Amerikan uzay ve havacılık şirketi Northrop Grumman tarafından üretilen X-47B, ABD’de 2013 başında kullanmaya başlanacak. İnsansız hava araçlarına yeni bir boyut getiren uçak tek başına hareket ederken yerden bile kontrol edilmiyor. Uçak ‘yapay zeka’yla birçok kararı kendi başına alma kapasitesine sahip.

İnsanlar tarafından programlanan bir uçuş planına göre hareket edecek olan uçak bu süre zarfında kontrol edilmeyeceği için endişe uyandırıyor. İngiltere’de bulunan Sheffield Üniversitesi’nden bilgisayar profesörü Noel Sharkey, “Öldürücü hareketlerin sorumluluğu alınmalı ancak robot bir silahla bu çok zor. Sorumlusu emri veren komutan mı yoksa izni veren politikacı mı olacak” diyor.

Uçarken taşıdığı silahın cinsini bilen, tehdit altında olup olmadığına tek başına karar verebilen ve kendi yakıtını doldurabilen bu uçağın gelecekte saldırması emri verilen bölgedeki sivilleri ayırıp ayıramayacağı tartışma konusu oluyor.

İngiltere’de bulunan Sheffield Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan bilgisayar mühendisi Noel Sharkey insansız hava araçlarının 2004 yılından bu yana 200’den fazla çocuğun ölümüne neden olduğunu hatırlatıyor. Sharkey, “Gelecekte tamamen kendi kendini yönetebilen uçaklar çok güçlü ve etkili ölüm makineleri olabilir. Ancak sivilleri düşmanlardan ayıracak zekaya sahip değiller” diyerek bu teknolojiyi eleştiriyor.

İNSAN KONTROLÜNE İHTİYACI YOK

ABD’de yayımlanan Popular Science dergisi de hakkında birçok soru işareti bulunan X-47B’nin çalışma sistemini masaya yatırdı. Uçak kalkıştan inişe kadar biraz veya hiç insan kontrolü olmadan uçabiliyor. 2011 başında ilk kez semalarda görülen uçak gelecek yılın başında tüm denemeleri tamamladığında uçak gemisine tek başına inebilen ilk uçak olacak. Ordu gelecekte uçak gemilerinden insansız uçakları havalandırabilecek. Uçak robot uçuşlar için de önemli bir gelişme sağladı. ABD ordusunun 10 bin insansız hava aracı mühendisler tarafından kontrol edilerek yönetilse de X-47B birçok kararı kendi alabiliyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 946 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim