• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

Lisa Şener ve Hikmet Aral neden uçtu?

Lisa Şener ve Hikmet Aral neden uçtu?
Marmara semalarında ani fırtınaya yakalanıp denize çakılan tek motorlu uçakta can veren pilotlar Lisa Şener ve uçuş hocası Hikmet Aral, ‘gelen fırtınayı’ bilerek uçmuşlar.

Lisa Şener ve Hikmet Aral neden uçtu?

Marmara semalarında ani fırtınaya yakalanıp denize çakılan tek motorlu uçakta can veren pilotlar Lisa Şener ve uçuş hocası Hikmet Aral, ‘gelen fırtınayı’ bilerek uçmuşlar. Uçağın kalktığı Hezarfen Havaalanı yetkilileri, “Biz onları uyardık. Ama uçmayı kendileri tercih etti” dediler...

İş kadını Lisa Şener’in, uçuş hocası Hikmet Aral gözetiminde uçtuğu tek motorlu Cirrus marka uçağın, pazar günü aniden patlayan şiddetli fırtınada düşüp iki pilota mezar olması, “Bu havada neden havalandılar? Kimse dur demedi mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Özel uçak kullananlar ne şartlarla uçuyorlar? İşte Şener’in uçağının havalandığı Hezarfen Havaalanı işletmecisi ve Genel Müdürü Ahmet Tezman’a sorular ve yanıtları:

Bu tür hava şartlarında uçmaya kim karar veriyor?

Bir pilot, uçmadan önce, uluslararası kurallar gereği, nereye gidecekse onunla ilgili uçuş planı doldurmak zorundadır. Bu planda uçuşun tüm detayları yazılıdır.  Uçağın nereden hangi saatte kalkıp nereye gideceği, pilotun kimliği, uçakta kaç kişi olduğu, yakıt miktarı, yolda acil bir durumda hangi meydana ineceği, uçağın rengine kadar herşey bu evrakta yazar. En altında da, gideceği yolla ilgili meteoroloji bilgisi yer alır. Bir hata yok ise, uçuş izni verilir.

Pilota ‘Uçamazsın’ denebilir mi?

Pilot, gideceği yolun meteorolojik raporunu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alır ve uçuş planına yazar. Uygunsa gider. Bu pilot sorumluluğundadır. Bu durumda havalimanı yetkililerinin “Hayır uçamazsınız” deme yetkisi yoktur. Bütün inisiyatif pilottadır. Şöyle yapabiliriz, kalkışa müsait değilse, ben meydanı kapatabilirim. O gün bizim meydan açıktı, aksi olsaydı kalkışa izin vermezdik.

Pilot hava şartları için uyarıldı mı?

Bu uçuş öncesi de pilota hava şartlarıyla ilgili bir uyarı yapılmış. Ses kayıtlarında mevcut ama kendisi uçmayı tercih etmiş. O gün bizim havaalanımızın kontrol sahası açıktı, bir problem yoktu ancak onların gittiği yol üzerinde vardı. Pilotlar, meteoroloji alırken, bu tip bulutlar olduğu zaman ona girmez etrafından dolaşırlar. Dolaşamıyorsa gitmezler. Bu tür bir bulutun içine hiçbiri girmez. Çünkü bu bulutları radarlarında görürler.

Babasıyla aynı gün öldü

Sinema ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Prestige şirketinin sahibi Lisa Şener, uçuşunu bitirebilse, çok sevdiği babasının hayatını kaybettiği haberini alacaktı. Ancak elim kazada, babasının öldüğünü öğrenemeden aynı gün can verdi. Lisa Şener’in Balıkesir’de oturan ablası Sema Karahan, sabaha karşı saat 01.00’de babaları Sait Ayhan’ın Almanya’da kalp krizi geçirerek öldüğünü belirterek, “Lisa, babamıza çok düşkündü. Hem üzülmesin diye hem de uçuş yapacağı için söyleyemedim. İnince söyleyecektim” dedi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 6681 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim