• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9437
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

AB, pilotların azami uçuş saatleri mercek altında

AB, pilotların azami uçuş saatleri mercek altında
Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) uçuş güvenliğini sağlamaya yönelik 30 yeni düzenleme teklifinde bulundu, ancak tekliflerin havayolu şirketlerini de, sendikaları da memnun etmeyeceğini itiraf etti.

 

2008 tarihli AB düzenlemesine getirilen teklifler, büyük ölçüde pilot ve uçuş ekiplerinin çalışabileceği saatleri ilgilendiriyor. EASA, çalışma saatleri konusunda zor durumdaki havayolu şirketlerinin 'esneklik' için, sendikaların ise daha katı limitler için baskısı altında.
 
EASA Uçuş Güvenliği Standartları Müdürü Jean-Marc Cluzeau, 'Eğer tekliflerimizin herkesi memnun edeceğini söylersem yalan olur' dedi.
 
EASA'nın başlıca önerileri arasında pilotların vardiya sınırlarının gece uçuşu içeriyorsa 11 saat 45 dakikadan 11 saate indirilmesi, gece boyunca birden fazla kalkış-iniş yapılacaksa 9 saat olarak belirlenmesi yer alıyor.
 
Bir Avrupa Komisyonu yetkilisi, teklifleri memnuniyetle karşıladıklarını ve önümüzdeki haftalarda gözden geçireceklerini söyledi.
 
Komisyon'un Ulaştırma Genel Müdürlüğü'nün hava taşımacılığı biriminin başındaki isim Matthew Baldwin, 'EASA'nın tekliflerinin uygulanması, AB çapında güvenliği büyük ölçüde artıracaktır' dedi, ancak tekliflerin yeterince iddialı olmadıkları gerekçesiyle eleştirildiğini doğruladı.
 
Baldwin, 'Bazı taraflar EASA'nın tekliflerinden tam olarak tatmin olmadıklarını şimdiden belirtiyorlar ve elbette görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaklar. Şu aşamada söyleyebileceğim tek şey, Komisyon'un bizimle paylaşılan tüm görüşleri dikkatle inceleyeceği' dedi.
 
Havayolu şirketleri için zorlu bir yıl
 
Avrupalı havayolu şirketlerinin bu yılı zararda kapatması bekleniyor. Şirketler, personel giderlerini kontrol altında tutabilmek için çalışma kurallarında daha fazla esneklik istiyor. Şimdiki düzenlemeler çerçevesinde AB'de çalışan pilotlar gündüz saatlerinde 13, gece saatlerinde ise 11 saat 45 dakika uçabiliyor. Ancak havayolu şirketleri fazla mesai isteyebiliyor ve uzun rötarlar bekleniyorsa kaptan pilot, ekibin vardiyasını uzatabiliyor.
 
Pilot ve kabin ekiplerini temsil eden sendikalar, yorgunluktan doğan güvenlik açıklarını gerekçe göstererek EASA'nın çalışma saatlerine daha katı sınırlamalar getirmesini istiyordu.
 
Avrupa Kokpit Birliği Genel Sekreteri Philip von Schöppenthau, gece uçuşları için 10 saatlik limit konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.
 
EASA akşam 5 ile sabah 4:59 arası için 11 saat standardı öneriyor ve bir saatlik fazla mesai seçeneğini de ortadan kaldırıyor. Ancak pek çok havayolu şirketi halihazırda, EASA standartlarından çok daha katı olan sendika kontratları çerçevesinde faaliyet gösteriyor. 
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim