• BIST 9530.47
  • Altın 2485.456
  • Dolar 32.5061
  • Euro 34.8527
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Temel Kotil: Havada duble yol yapıyoruz

Temel Kotil: Havada duble yol yapıyoruz
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin çalışmalarına ve havacılık sektörüne ilişkin soruları açıklamalarda bulundu...

Türkiye'nin global oynaması için çok global bir hava yoluna ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Kotil, global havacılık pazarının 500 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirtti.  Kotil, şunları söyledi:

 
''Dünyada yaklaşık olarak 2,5 milyar taşınan yolcu var. Yalnızca 10 milyon yolcu taşıyan yalnızca 1,6 milyar dolar ciro yapan Türk Hava Yolları'nın globalliğinden bahsedilemez. Şimdi ne kadar globaliz bugün onu söyleyeyim 38 milyon yolcu hedefliyoruz. İnşallah biraz daha fazla olacaktır. Bu yıl yurt dışı yolcuda yüzde 28 büyüyoruz. Bu da demek ki bayağı bir çok duble yollar yapıyoruz demektir bu havadan. Ciro olarak da 7,8 milyar dolar hedefliyoruz. Bütçe hedefiydi bu da tutacak gözüküyor. Belki biraz daha artısı olabilir. Bununla o 500 milyar dolardan çok da olmasa bile 1,6 milyara göre 500 fazla değişmiyor. Dünya havacılığının büyüme oranı yüzde 3, yüzde 4. Gittikçe daha fazla pay alıyoruz. Globale çıkıyoruz."
 
Krizin havayoluna etkisi
 
Krizin havayolunu nasıl etkilediğine değinen Kotil, "Kriz krizdir. Ülkelere ve şirketlere etkisi o ülkenin kendinin oluşturduğunun talep fazlası olup olmadığından kaynaklanıyor. Türk Hava Yolları bu krizden hiçbir zaman negatif etkilenmedi bugüne kadar. 2003'ten sonrasında etkilenmedi. 2008'de dünyada toplam karda, yani kar yüzdesinden bahsetmiyorum, dünya altıncısıydık operasyonel karda. 2009'da dünya altıncısıydık. Şu anda, bu yılın birinci yarısında bizdeki rakamlarla dünya üçüncüsüyüz. Biz şu anda dünyadaki en büyük network'lerden birine sahibiz. 203 noktaya uçuyoruz."
 
Tenkit aldık
 
Ortadoğu'ya açıldıkları için çok tenkit aldıklarını ifade eden Kotil, "Ortadoğu'da çok para var. Avrupa İstanbul üzerinden Ortadoğu'ya bağlanınca, 14 milyar dolarlık gelirin Avrupa-Ortadoğu uçuşlarının oluşturduğu gelir havacılık sektöründe 14 milyar dolar bundan pay almaya başladık. Transfer yolcu arttı" dedi.
 
Fark açılacak
 
Temel Kotil, THY'nin en çok ülkeye uçan havayolu şirketi olduğunu ve Fransa'yı 2 ülke ile geride bıraktıklarını söyledi. Kotil, ''Ama yakında bu fark 3-4-5 olacak. Açılacak yeni ülkeler olacak" dedi.
 
Tehir
 
Kotil, Atatürk Havalimanı'ndaki tehirlerin birçok parametreden kaynaklandığını, ekonomik olarak da THY'ye zarar verdiğini belirtti. Uçakların geç kaldığında daha fazla yakıt harcadığını, bunların iki haneli milyonlarla ifade edildiğini, üç haneye çıkmadığına işaret eden Kotil, ''Bunun olması için bütün bileşenler çok çalışıyor. Günlük zamanında kalkış 'tehir demiyoruz, tehir demekten utanıyoruz' raporlarımız bize her gün geliyor. Bizim için zamanında kalkmak, gümüş tepsi içindeki kristal küre gibidir. Onu kırmak istemeyiz. THY'nin mutlaka bir B planı vardır. Onun için 15 uçak aldık, belki bunun devamı da gelecek. Günlük bin sefer yapıyoruz. Dünyanın en büyük netwoklerinden biriyiz. Bizim rakiplerimiz günde 2 bin sefer yapıyor" şeklinde konuştu.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1256 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim