• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Uçak 12 saat sonra gitti, yük kaldı

Uçak 12 saat sonra gitti, yük kaldı
Türkiye, askeri kargo taşıdığı şüphesiyle Moskova’dan Şam’a giden Suriye’ye ait A 320 tipi sivil bir uçağı dün akşam saatlerinde askeri jetler eşliğinde Esenboğa Havalimanı’na mecburi inişe zorladı.

 

Uçakta Rusya vattandaşlarının da aralarında bulunduğu 35 sivil vardı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, olayın Türkiye-Rusya ilişkilerini etkilemeyeceğini vurguladı. Rusya olayla ilgili açıklama talep etti. Rus resmi medyasında  haber genellikle yorum yapılmadan ve Türkiye-Suriye ilişkilerinin daha da gerildiği öne çıkarılarak verildi.
 
Uçak 12 saat kadar  Ankara'da alıkonulduktan sonra sıkıca arandı,  Rus diplomatların yolcularla  görüşmelerine izin verilmedi, bazı koliler "askeri içerikli" olduğu kuşkusuyla el konduktan sonra sabaha karşı Şam'a gitmesine izin verildi.
 
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'ya indirilen Suriye uçağındaki bazı malzemelere el konulduğunu belirterek, "Bizim için mahsur telakki edilebilecek unsurlar var" dedi.
 
Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TGRT Haber Televizyonu Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın hazırlayıp sunduğu Ankara'nın Gündemi programına katıldı. Programın çekildiği İHA Atina Stüdyosu'ndan ayrılırken açıklamalarda bulunan Davutoğlu, “Biraz önce elimizde net veriler söz konusu olduğu için Sayın Başbakanımızla da istişare ettim. Uçağın yolcularıyla birlikte gitmesine izin veriyoruz ancak uçaktaki malzemeleri hem incelemelerin sürmesi hem daha sonraki işlemler için elimizde tutuyoruz. Aldığımız karar bu. 
 
Yolcuların mağdur olmaması açısından yolcuların yolculuklarına devam etmesine izin vereceğiz ancak malzemeye el koyuyoruz. Yani malzemeyi Türkiye’de tutacağız. İncelemelerimiz sürüyor. Bazı bulgular da söz konusu. Bu yönde bildirilmesi gereken, yapılması gereken bildirimin unsuru olmayan bazı malzemelerin varlığı söz konusu olduğu için biz bu işlemin incelemenin ve işlemin devamı için malzemeleri elimizde tutuyoruz" diye konuştu.
 
Davutoğlu, el konulan malzemelere ilgili, "Bunu incelemelerin neticesinde daha net olarak duyuracağız ancak demin söylediğim gibi sivil uçuşlarda bildirim yapılması gerekip de olması meşru olan unsurlar dışında unsurlar var diyeyim. Biraz diplomatik bir ifade gibi gelebilir ama herkes tarafından anlaşılacak bir ifade olduğunu zannediyorum. Bizim bu konudaki ilkesel tutumumuz belli, bu çerçevede malzemeler üzerinde incelemelerimiz devam ediyor. Dediğim gibi uçak yoluna devam edebilir ancak malzemeleri elimizde tutarak bu incelemelerin neticesini göreceğiz. 
 
Özellikle dediğim tarz, bizim için mahsur telakki edilebilecek unsurlar var. Bu uygulamalar zaten daha önceki askeri uçuşlarla ilgili biliyorsunuz getirdiğimiz kısıtlamalar vardı ama sivil bir uçuşta bizim için mahsurlu ve bildirimde bulunması gereken nitelikteki malzemelerin bildirilmemiş olması, dediğim gibi böyle bir durum olması durumunda tekrar aynı işlem yapılır” dedi.
 
Dünkü olay şöyle gelişti:   
 
Güvenilir diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk istihbarat birimleri Moskova-Şam seferini yapacak olan Suriye’ye ait sivil uçağın askeri kargo taşıyacağı bilgisine ulaştı. Dışişleri ve Genelkurmay’la irtibata geçildi.
 
Silah istihbaratı
 
Uçağın Türkiye hava sahasına girdikten sonra Esenboğa Havaalanı’na indirilmesi kararı alındı. Uçak, hava sahasına girince Bandırma’daki 162’nci Filo’ya önleme görevi verildi. Çağrı adı “Zıpkın” olan filodan iki F-16, telsizden irtibata geçerek pilota uçağın şüpheli olduğu ve bu nedenle arama yapılacağı için Esenboğa’ya inmesi gerektiği bildirildi. F-16’lar uçağa yaklaşıp kanat oynatarak da pilota Esenboğa’ya mecburi inişi gösterdi. Türk jetlerinin eşliğinde Esenboğa’ya inen uçak, özel hangar bölümüne çekildi. Uçak içinde arama yapılırken, içinde 35 sivilin bulunduğu anlaşıldı. Üst düzey bir diplomatik kaynak Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “Türkiye daha önce Suriye’ye askeri kargo taşınmasına ve Suriye askeri uçaklarına hava sahasını kapatmıştı. Eğer bir sivil uçak askeri kargo taşıyorsa, bu karar sivil uçak için de geçerlidir. Suriye’ye ait sivil uçakları da titizlikle denetimden geçirmeye başladık. Bu Türkiye’nin egemenliğini ilgilendiren bir karardır. Bunun için bir BM kararı gerekmez. Daha önce aldığımız kararımızı uyguluyoruz. Ancak bunu Suriye’ye karşı topyekün savaş ilanı olarak algılamak, yanlış olur.”
 
Diplomatik 6 koli
 
Uçaktan diplomatik mühürlü 6 koli indirildi. Koliler açıldıkça içinden 4 koli daha çıktı. MİT, Emniyet, Dışişleri ve Genelkurmay yetkilileri incelemeye eşlik etti. Rusların taşıma belgesi olan konşimentoya yükün “askeri iletişim cihazı” olduğunu yazdıkları bilgisi alındı. Rus ve Türk yetkililer arasında gerginlik yaşandı. Rus diplomatlar, ilk önce “kolilerimizi açamazsınız” diyerek incelemeye karşı çıktı. Bu gerginliğin ardından kolilerin açılmasına karar verilirken, Rus yetkililerin daha önceden uçakta olup olmadıklarına dair bilgi verilmedi.  Hürriyet’in güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, kargoda jammer ve haberleşme cihazları ile elektronik parçalar bulundu. Bazı parçaların füze yapımında da kullanılabileceği iddiaları var.  Malzemelere el konulurken  uçağın havalanmasına izin verildi. 
 
Davutoğlu: "Rusya ile ilişkileri etkilemez"
 
Uçağın Moskova'dan kalkmış olması, bu gelişmeyle birlikte akıllara Türkiye-Rusya ilişkilerini getirdi.
 
İncelemeler devam ettiği sırada yaptığı açıklamada bu konuya değinen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, gelişmenin Türkiye-Rusya ilişkilerini etkileyecek boyutta olmadığını vurguladı.
 
Rusya bilgi istedi 
 
Rus İnterfaks ajansının bildirdiğine göre Rusya'nın Ankara Büyükeliçiliği, meydana gelen olayla ilgili Ankara'dan açıklama istedi. Ajansa bilgi veren kaynak, “Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği hemen Ankara ile temasa geçerek olayın açıklamasını istedi ve uçaktaki Rus vatandaşlarına ulaşılmasını talep etti” dedi.
 
Aynı kaynak, edinilen ilk bilgilere göre uçakta çocuklar da dahil 17 Rusya vatandaşının bulunduğunu ve Rus diplomatların yolcuların güvenliğini sağlamak ve haklarını korumak için havaalanına gittiğini açıkladı.
 
Önleme görevi 162. Filo’da
 
 Ankara’ya indirilen Suriye uçağının telsiz konuşmaları ortaya çıktı:
- Kontrol Merkezi: Suriye 4-4-2, 8 bin feet’e (2 bin 600 metre) alçalınız. 
- Suriye uçağı: Alçalıyoruz, Suriye 4-4-2.
- Kontrol Merkezi: ILS hattında olun. 
- Uçak: ILS’e oturuş ikaz ediyoruz.
- Kontrol Merkezi: Zıpkın 6-5-4, trafik 8 bin feet’e alçalıyor. 
- Zıpkın (F-16 uçağı): Anlaşıldı. 
- Suriye uçağı: Suriye 4-4-2 ILS hattında. 
- Kontrol Merkezi: 2-1 sol pisti serbest.
- Uçak: 2-1 pisti için yaklaşıyoruz.  
- Ankara Kule: Anlaşıldı. İniş serbest.
 
Bandırma’dan kalktı
 
Suriye uçağını önleme görevi Bandırma’daki 162’nci Filo’ya verildi. Çağrı adı “Zıpkın” olan filo, av/av önleme uçuşları yapıyor. Filoda F-16 Block 40 tipi uçaklar bulunuyor, 24 saat nöbet tutuluyor.
 
THY uçağı Adana’ya indi
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, dün Türk havayolu şirketlerini Suriye hava sahasını kullanmama konusunda uyardı. Bursa’dan kalkan ve hacıları taşıyan THY uçağı, bu çerçevede  Adana’ya inmek zorunda kaldı. 
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 921 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim