• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Pencereden baktığımda Türk jetlerini gördüm

Pencereden baktığımda Türk jetlerini gördüm
Moskova-Şam seferini yaparken Türkiye tarafından Ankara’ya indirilen Suriye Havayolları'na ait uçaktaki yolculardan biri Hürriyet Dünyası’na konuştu. Adının açıklanmasını istemeyen yolcu, Moskova-Şam seferi yapan uçakta yaşadıklarını tüm ayrıntılarıyla an

 

Moskova-Şam seferini yaparken Türkiye tarafından Ankara’ya indirilen Suriye Havayolları'na ait uçaktaki yolculardan biri Hürriyet Dünyası’na konuştu. Adının açıklanmasını istemeyen yolcu, Moskova-Şam seferi yapan uçakta yaşadıklarını tüm ayrıntılarıyla anlattı.
 
İngilizce bildiği için aynı zamanda yolcularla mürettebat ve hatta Türk yetkililer arasında iletişim kurulmasına da yardımcı olan yolcu, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki pazarlıklar sırasında üç kişinin kısa süreli olarak gözaltına alındığını söyledi. Yolcu, Şam'a vardıklarında Suriyeli yetkililerin, neler yaşandığını kendilerinden dinlediğini dile getirdi.
 
İşte yolcunun, 10 Ekim tarihli uçuş sırasında yaşananlara dair anlattıkları:
 
 TATBİKAT VAR SANDIM, MEĞER BİZİ İNDİRİYORLARMIŞ
 
Türk hava sahasına girmiştik. Pencereden iki Türk savaş uçağının bize yakın bir mesafeden uçtuğunu gördüm (aslında sayıları beşmiş). Tatbikat yaptıklarını düşündüm. Ama birkaç dakika sonra uçağımızdaki yetkililer, 45 dakikalığına Ankara’ya iniş yapacağımızı, uçağın Türkiye tarafından kontrol edileceğini söyledi. Sonra uzmanların gelip uçağı incelemesini bekledik.
 
Arabayla gelip uçağın içine şöyle bir bakan birilerini gördüm. Bunlar arasından İngilizce bilenlerine olup bitenle ilgili konuşmak istediğimi söyledim. Bana, ne kadar süreyle bekleyeceğimizi bilmediklerini, uzmanların henüz gelmediğini söylediler.
 
Bizi havalimanında bir salona, dinlenip yemek yemeye davet ettiler. Bizi almak üzere bir otobüs geldi. Biz reddettik, uçağın içinde kalmak istediğimizi söyledik. Bunun üzerine yiyecek ve içecekler uçağa geldi.
 
RUS KONSOLOSU İÇERİ ALMADILAR
 
Uçaktaki bazı Rus yolcular, yardım istemek için Türkiye’deki Rusya Büyükelçiliği’ni aradı. Rus konsolos havalimanına geldi; ama Türk yetkililer kendisinin uçağa binip bizi görmesine izin vermedi.
Dokuz saat bekledikten sonra Türk yetkililerden bazılarıyla konuşup, ne zaman uçacağımızı sordum. Çünkü çok yorulmuştuk. Uçakta çocuk ve yaşlılar vardı. Bana, içinde askeri mühimmat bulunan kargoyu aldıkları zaman uçabileceğimizi söylediler.
 
Suriyeli yetkililerin işte bundan sonra kargoları verdiğini biliyoruz. Ama Türkiye’deki ilgili yönetmeliği okurken Suriyeli mürettebat, bizim uçağımızın indirilişiyle ilgili kısmına katılmadığını da söyledi. Buna gerekçe olarak da, uçağımızın Ankara’ya zorla indirilmiş olmasını gösterdiler; bunun da yönetmeliğe aykırı olduğunu belirttiler.
 
ÜÇ KİŞİYİ GÖZALTINA ALDILAR
 
Sonra pencereden Türk güvenlik güçlerinin (Asker ya da polis, bilmiyorum) gelip üç mürettebat üyesini gözaltına alıp zorla bir arabaya bindirdiklerini gördüm. Bir başka Türk güvenlik görevlisiyse uçağa bize döndü, “Kimse bir yere gitmeyecek. Size karşı silah kullanmayacağız” anlamına gelen jestlerle bizi rahatlattı.
 
Nihayet malum kargo uçaktan alınırken, Türk yetkililer bize pilotumuzu ve gözaltına aldıkları kişileri geri gönderdi. Bu kişilerin üzerinde hafif darp izleri vardı. 11 saatlik bir beklemenin ardından kalkışı yapabildik.
 
Türk yetkililerinin tutumu genel itibariyle, kötü ya da iyi diyemem, kabul edilebilir düzeydeydi. Bize telefonlarımızı kullanma hakkı tanıdılar.
 
Şam’a ulaştığımızda, Suriyeli yetkililer bize neler olduğunu sordular.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1223 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim