• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Topçu, uçak filosunu 350'ye çıkaracak

Topçu, uçak filosunu 350'ye çıkaracak
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, yaptığı açıklamada, 2020 yılında uçak filosunu 350’ye çıkaracaklarını söyledi...

THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu, şirketin 2012 yılını değerlendirirken, şirketin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. THY’nin yıl sonu itibariyle filosunun 200 uçak olacağının altını çizen Topçu, "2013 yılında da uçaklar gelecek. 2014–2015 yıllarındaki uçak siparişlerini tamamladık, geniş gövdede uçak filosunu tamamlamaya çalışıyoruz. Airbus’la bir anlaşma yaptık. Yaptığımız anlaşmada filomuza Airbus 330-300 tipi uçaklar gelecek. Airbus’un tek katlıda en büyük ve en modern uçakları bunlar. Filomuzda bunlardan 10 tane var ve Airbus’a 15 tane bu uçaktan daha sipariş verdik. 91 uçaklık siparişimizin büyük bir bölümü geldi. 2013–2014 yılları arasında da gelmeye devam edecek" dedi.

 
52 UÇAKLA DEVİR ALDIK 200 UÇAĞA ULAŞTIK
 
THY’yi 2003’te 52 uçakla aldıklarını ifade eden Topçu, şunları söyledi:"Şimdi 200 uçağa yaklaştık. Destinasyonda 5’inci, ülke sayısı bakımından birinci sıraya çıkardık, 10 yıl üst üste kar ettik. 2003’te 1,5 milyar dolar ciroyla THY’yi aldık. Şu anda iştirakleriyle birlikte 11 milyar dolar cirosu var. Artık THY bir dev oldu. Bu ülkenin değeri, hepimiz gurur duymamız lazım.
 
Önümüzdeki yıl sonu itibariyle kaçıncı olacağımızı göreceğiz, henüz sonuçlar açıklanmadı. Ama uçtuğumuz şu andaki destinasyonları göz önüne aldığımız zaman, uçtuğumuz destinasyonların derinliği yakalamamız için 2020’de uçak filomuzun en az 350 uçak olması gerekiyor. Bu kapsamda bütün şartları her yıl revize ediyoruz. Son 8 yıldır yaptığımız tüm revizeler olumlu yönde oldu. 2008 yılının son çeyreğinde başlayan krizi 2010 yılında fırsata çevirerek aldığımız 24 tane geniş gövdeli uçak bizi 2015 hedeflerimize 2011 yılında yakalattı. Gerçekten Boeing 777 ve Airbus 330-300 tipi uçakların filomuza girmesi THY’nin uzun uçuşlarında büyük bir avantaj sağladı. Bu uçak filomuzu 2020 yılında 350’ye uçağa çıkaracağız."
 
KARGODA 600 MİLYON DOLAR HASILAT BEKLİYORUZ
 
Kargo taşımacılığında İstanbul’un önemli bir dağıtım merkezi olacağını sözlerine ekleyen Topçu, şöyle devam etti:
 
"Havacılıkta havayolu şirketlerinde kargoyla yolcuyla ikisinde ihmal edemezsiniz. İkisi beraber gitmesi gerekiyor. Bu altı uçağımız sadece kargo taşıyor ve önümüzdeki günlerde kargo uçak filomuzu genişleteceğiz. İstanbul önemli bir kargo dağıtım merkezi olacak, kargo transitinde de büyüyeceğiz. Biz Türkiye’deki kargoya değil transitteki kargoya talibiz. Çünkü büyük kargo uçaklarımızla götürüp uçak altı kargoyla destinasyona dağıtma networkumuz var. Bu network avantajımızı kullanacağız. Kargo kapasitemizin büyük bir kısmı uçak altı kargoda. 66 tonluk kargo uçaklarımız var. Kargoda büyümeyi hedefliyoruz. Yolcu uçakları arttığında kargo kapasitesi de artıyor. Şu andaki kargoda beklediğimiz hasılat 600 milyon dolar, bu da toplam cironun yüzde 9’nu gösteriyor. Dünyada dolaşan ve taşınan kargo var. Bunlar bir hubta toplanıyor ve dağıtılıyor. Bu dağıtım merkezinin en önemli yeri Hollanda. Çok kısa zamanda İstanbul’un kargo dağıtım merkezi olmasını hedefliyoruz. Avrupa’da 0,8 civarında kargo taşıma kapasitesi düşmesine rağmen, Türk Hava Yolları 2012’de yüzde 25’in üzerinde bir büyümeyi yakaladı. Kargoda İstanbul’un ve Türkiye’nin potansiyelinden yararlanıyoruz. Biz zaten yolcuyu arttırıyoruz kargo taşımacılığı da artacak. Kargoda yüzde 20’ye ulaşmayı hedefliyoruz."
 
ATATÜRK HAVALİMANI’NDA ASKERİ ALANIN BİR KISMI DEVREDİLDİ
 
Atatürk Havalimanı’ndaki rötarlar ve park pozisyonlarındaki sıkıntıları olduğunu belirten Topçu, şöyle devam etti:
 
"Şu anda DHMİ ve Bakanlığımız şartları iyileştirmek için olağanüstü performans gösteriyoruz. Biliyorsunuz son 5–6 aydır fazla rötar olmuyor. Uçuş konfigürasyonları değişti. Atatürk Havalimanı pist olarak bir rahatlığa kavuştu. Ama pistteki park sayısı değişmedi. Şu an 98 park sayısı var. Park sorunu ile ilgili en son Başbakanımızın talimatıyla Ulaştırma Bakanlığımızın özel bir toplantısı neticesinde askeri alanın bir kısmını park olarak kullanılması için şu an DHMİ’ye devir edildi. DHMİ de süratle bu alanı Atatürk Havalimanı’ndaki park sorununu gidermek için, buraları hızlı bir şekilde Atatürk Havalimanı’nın kullanımına sunacak. Şu anda bekliyoruz. Aynı şekilde DHMİ’nin projeleri arasında bulunan ve bizim çok istediğimiz ve şuanda geciken bir proje olarak algıladığımız teneke mahallesi olarak adlandırılan yerin derhal kaldırılarak bir önce oranın park sahasına ilave edilmesi gerekir. Oranın da ilavesinden sonra Atatürk Havalimanı’na kısmi bir rahatlama yada normalleşme gelecek."
 
SABİHA GÖKÇEN’DEN DE UÇACAĞIZ
 
Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 5 uçaklık mini bir hub kurmak için çalışmalara başladıklarını belirten Hamdi Topçu, orada kuracakları mini hubla hem yurt içi hem de yurt dışı uçuşları yapmaya çalışacaklarını ifade etti.
 
YIL SONUNA KADAR 40 MİLYON YOLCUYU BULACAĞIZ
 
2012 yılı başında yolcu hedeflerinin 37 milyon 800 olduğunu fakat hedefi aşarak yıl sonuna kadar 40 milyonu bulacaklarına söyleyen Topçu konuşmasına şöyle konuştu:
 
"Önümüzdeki yıl da 46 milyon yolcuyu geçmeyi düşünüyoruz. Sayısı şu an 23 olan bu uçtuğumuz yeni hatların yıl sonunda 32 olmasını planlıyoruz. Yani bir sene içinde 32 yeni hat açmış olacağız. 2003’ten bu güne kadar hiçbir hattı kapatmadık hatta bazı hatlara da çok agresif girdik. Mesela İtalya’nın Bolonya şehrine her gün 7 sefer uçuşla girdik, ertesi hafta yok satmaya başladı. Afrika’da 31 hatta uçuyoruz, Rusya’da 8 hatta uçuyoruz. Uçmak isteyip de uçamadığımız hatlar var. Çünkü 91 ülkeye uçuyoruz ama 91 ülkenin hukukuyla bu şirketi yönetiyoruz. Her ülkenin farklı kanunları var. Bazılarının liberal kanunları var, bazılarının kapalı kanunları var, bazılarının alışkanlıkları var bazılarının hiç acele etmeyen vurdumduymaz tavırları var. Latin Amerika ülkelerinde bir kararı çıkarmak için bir bakanlıktan bir bakanlığa yazışmaları 3-5 ay sürebiliyor."
 
UÇUŞLARI ARTTIRACAĞIZ
 
Yunanistan uçuşlarında azaltma olmadığını tam tersine sefer sayısını artırabileceklerini aktaran Topçu, uçak durumuna göre Selanik ve Atina uçuşlarını artırmak istediklerini ifade etti. Topçu, yeni uçuş noktası hakkındaki bir soru üzerine 1 Nisan’da ABD’de de Houston hattını açacaklarını kaydetti.
 
YENİ HANGARI AÇACAĞIZ
 
THY Teknik A.Ş’nin kar eden bir şirket olduğunu söyleyen Topçu, şirketin yüzde 74 THY’ye hizmet verdiğini, diğer kısmında yurt dışından gelen uçaklara hizmet verdiğinin altını çizdi.
 
Topçu, "THY 300 milyon doların üzerinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir yatırım yapıyor. Yılbaşında bu yatırımın bir bölümü olan dar gövde hangarını açacağız. 2013 Mayıs ayında tamamı bitmiş olacak. Dar gövde hangarda aynı anda 11 uçağın bakımı yapılabilecek. Büyük gövde uçaklarda da 3 tane aynı anda bakım yapılabilecek. THY Teknik’in bir diğer misyonu da Türk Uçak Sanayi’ne katkı yapmaktır. THY Teknik’te sertifikalı uçak parçaları yapılması konusunda yatırımcılara yardımcı oluyoruz. Bazı yabancı ve Türk firmalarıyla ortak çalışmalarımız var. Kurduğumuz bir şirket THY’nin 25 uçağının koltuk ihalesini kazandı. Sadece Türkiye için koltuk yapmıyoruz, rekabetçi bir koltuk yapıyoruz" dedi. 
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1262 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim