• BIST 9524.59
  • Altın 2491.401
  • Dolar 32.5083
  • Euro 34.7144
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

İnsansız uzay aracı Dragon dünyaya döndü

İnsansız uzay aracı Dragon dünyaya döndü
İnsansız uzay aracı Dragon, ISSdeki astronotların kan ve idrarlarına ait yüzlerce numune yüklendikten sonra, dün TSİ 16.00da Dünyaya doğru yola çıktı.

 

Uzay aracı, bugün TSİ 10.30 sularında ABDnin California eyaleti açıklarında, Pasifik sularına iniş yaptı.
 
SpaceX,  Dragonun uzay istasyonundan ayrılmasının ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Biyolojik numuneler, ISSde yapılan deneyler ve donanım Dragona yüklend. Bir sonraki durak Dünya! ifadesini kullandı.
 
NASA, Dragonun ISSden yaklaşık 907 kilogram deney ve donanım getirdiğini ancak astronotlara ait kan ve idrar örneklerinin kendilerini daha da heyecanlandırdığını belirtti. Dragon, bazıları ISSde bir yıldan fazladır bekleyen 384 tüp kan ve 112 tüp idrar örneğini Dünyaya getirdi. NASA, uzun süreli uzay görevlerinin özellikle kemik erimesi gibi sağlığa zararlı etkenlerine karşı koyabilmek için düzenlenecek deneylerde bu numunelerin incelenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Yapılacak analizler, asronotların uzayda nasıl beslenmeleri gerektiğini belirlemek için kullanılacak. 
 
ALTIN DEĞERİNDE
 
NASAda gıda uzmanı olarak görev yapan Scott Smith, Space.coma yaptığı açıklamada, Bazılarına çok tuhaf gelebilir. Ama sizin için idrar olan şey bizim için altın değerinde... Bilim adına bu örneklerin birçok getirisi olacak dedi.
 
Smith, Temmuz 2011den bu yana ISSden Dünyaya kan ve idrar örneği getirilmediğine dikkat çekerek, o tarihten bu yana örneklerin uzay istasyonundaki dondurucularda saklandığını söyledi. ABDnin Uzay Mekiği Programı Temmuz 2011de sona ermiş ve NASA atronotlarının uzaya taşınmasıyla kargo görevleri için Ruslarla işbirliği yapmaya başlamıştı. NASA, Ruslarla çok pahalı olan uzay taşımacılığı işlemlerini hafifletmek için, California merkezli Space X ile kargo taşımacılığı üzerine 1.6 milyar dolarlık anlaşma yapmıştı. 
 
Dragon kapsülü, 7 Ekim tarihinde Cape Carnaval Hava Kuvvetleri Üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatılmıştı. Uzay aracı, bugün Dünya atmosferine girdikten sonra suya düşmesine 10 dakika kala üç ana paraşütünden ikisini açtı ve sağ salim suya indi. 30 metrelik bir gemi, kapsülü sulardan alarak kıyıya taşıdı. Biyolojik örneklerin, NASAnın Houstondaki tesisine götürüleceği ifade edildi.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1158 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim