• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

THY yönetimi konuyu masaya yatıracak

THY yönetimi konuyu masaya yatıracak
THY ile Lufthansa’nın ortak işletmeciliğe hazırlandığını açıklamasıyla gözler THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya çevrildi. Topçu, “Lufthansa ile var olan işbirliğini ileri taşıyacağız. İki şirket de işe kazan - kazan ilkesi doğrultusunda bakıyor” d

 

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türk Hava Yolları (THY) ve Alman Lufthansa’nın ortak işletmeciliğe başlayacağını duyurması, gözleri THY yönetimine çevirdi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Milliyet’e, “Lufthansa ile 1989’dan beri yarı yarıya ortak olduğumuz SunExpress Havayolu nedeniyle yakın işbirliği içindeyiz. Aynı zamanda 2008’den beri en büyük uluslararası havayolu ittifakı olan Star Alliance’da bir aradayız. Şimdi bu işbirliğini biraz daha ileri taşımamız söz konusu. Ancak en önemlisi, işbirliğinin iki şirket açısından da kazan - kazan ilkesi doğrultusunda olmasına bakıyoruz” dedi.
 
Başbakan Erdoğan, önceki gün Kızılcahamam’da düzenlenen 19. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in kendisine önemli bir ortaklık teklifinde bulunduğunu açıklayarak, “Almanya seyahatimizde Merkel bana şunu teklif etti: ‘Lufthansa ile Türk Hava Yolları’nı ortak işletmeciliğe sokalım’. ‘Tamam’ dedim. Zaten bizim de şu anda projelerimizin içinde var ve THY ile Lufthansa böyle bir müşterek adım inşallah atabiliriz, atacağız” demişti. 
 
Hamdi Topçu da dün işbirliği hikâyesini şöyle anlattı:
 
“Lufthansa tarafıyla bir iletişim içinde bu konuyu konuştuk. Lufthansa yönetimi bu iletişimi Almanya Başbakanı Angela Merkel’e anlattı. Konuya olumlu yaklaşan Merkel de teklifi Başbakanımız Tayyip Erdoğan’a iletti. Sayın Erdoğan da olumlu baktığını açıkladı. Pazartesi (bugün) THY yönetimi olarak konuyu masaya yatıracağız. Ancak henüz işbirliğinin boyutu belli olmadı.”
Rekor THY’de...
 
İngiliz British Airways’in İspanyol Iberia ile Fransız Air France’ın da Hollandalı KLM ile yaptığı benzeri işbirliği hamlelerinin bu havayollarına büyük avantaj sağladığı biliniyor. Lufthansa’nın piyasa değerinin 7.2 milyar dolar, THY’nin değerinin de 2.8 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, ortaklık 10 milyar dolarlık bir büyüklük yaratacak.
 
Bu arada THY’nin 87 ülkeyle dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu unvanını alması ortaklığı Lufthansa açısından daha çekici kılıyor.  
 
Neden ortaklığa gidiliyor?
 
Lufthansa, iştiraki olan havayolları da dahil 696 uçaklık filosuyla Avrupa’nın en büyüğü konumunda. Filosunu her geçen gün büyüten THY’nin ise bu yıl sonu itibariyle uçak sayısı 189’dan 202’ye çıkacak. Ancak THY filosunun 2020 yılı itibariyle 350 uçağı geçmesi planlanıyor.
 
Havacılık çevreleri Lufthansa ve THY’nin ortak işletmeciliğe girmesi durumunda, henüz şartlar belli olmasa da büyük bir sinerji oluşacağı görüşünde. Uçak alımlarında özel fiyat, doluluk oranlarında artış ve özellikle kıtalararası uçuşlarda masrafların azalması bir ortaklığın getireceği en büyük avantajlar arasında. Ekonomik krizin ve petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların gölgesinde, iki dev havayolu şirketinin bir işbirliğine gitmesi operasyon maliyetlerini azaltarak çok önemli stratejik bir avantaj yaratacak.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1239 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim