• BIST 9530.47
  • Altın 2479.258
  • Dolar 32.4266
  • Euro 34.7773
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

ABD'li astronotlar oyunu Rusya'da kullandı!

ABD'li astronotlar oyunu Rusya'da kullandı!
ABD’de başkanlık günü geldi. ABD tarihinin en çekişmeli seçimlerinden biri olması beklenen yarışta, ABD’li astronotlar Uzay’da oy kullanma imkanları bulunsa da ellerini çabuk tutarak bu işi Dünya’dan gerçekleştirdi.

 

ABD’deki seçim gündemi, Uzay’da görev yapan astronotların da oy kullanıp kullanamayacağı sorusunu gündeme getirdi. Yeryüzünden yüzlerce kilometre yükselikteki Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yerden gönderilen dijital oy pusulaları, astronotlara oy kullanma şansı sunuyor. Dijital pusulalar, doldurulduktan sonra Dünya’ya gönderiliyor ve NASA güvenliği garantisi altında seçim merkezine veri olarak transfer ediliyor.
 
ABD’li astronotlar, 1997 yılında kabul edilen bir yasayla Uzay’da oy kullanmaya başladı. Uzay’da ilk oy kullanan astronot, aynı yıl Rusların Mir Uzay İstasyonu’nda bulunan David Wolf oldu.
 
NASA sözcüsü Jay Bolden, Space.com’a yaptığı açıklamada, “Bu tıpkı yabancı bir ülkede oy kullanmak gibi... Wolf oy kullandığı esnada yabancı bir uzay istasyonundaydı” dedi.
 
Wolf, 1997 yılında yerel bir seçimde oy kullandı. Bir başkanlık seçiminde oy kullanan ilk astronot ise Leroy Chiao oldu. Chiao 2004 yılındaki seçimde ISS’nin komutanlığını yapıyordu. Uzay laboratuvarı ISS, ilk görev ekibinin ulaştığı Kasım 2000’de göreve başladı.
 
BU KEZ ERKEN DAVRANDILAR
 
ISS’de görev yapan mevcut ekipte bulunan altı astronottan ikisi ABD’li. 33’üncü Keşif görevinin komutanı Sunita Williams ve uçuş mühendisi Kevin Ford, ellerini çabuk tutarak atmosfer dışına ateşlenmeden önce Dünya’da, Uzay'a gönderilecekleri ateşlemenin gerçekleşeceği Rusya'da oy kullandı.
 
Williams ve Ford, Kazakistan’ın Baykonur Cosmodrome Uzay Üssü’nden sırasıyla Temmuz ve Ekim aylarında Uzay’a gönderildi. Her ikisi de Rusların Soyuz uzay aracıyla uzay istasyonuna ulaştı. Kasım ayında ISS’yi terk edecek Williams’ın ardından, Ford Mart 2013’e kadar ISS’de komutanlık görevinde bulunacak. 
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 950 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim