• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Sikorsky tipi helikopterler tartışılıyor

Sikorsky tipi helikopterler tartışılıyor
Siirt'in Pervari ilçesinde Sikorsky tipi helikopterin düşmesi ve 17 askerin şehit olması, bir çok soru işaretini de beraberinde getirdi...

 

Düşen helikopter metal yorgunu muydu? Bakımı zamanında yapılmış mıydı? Coğrafi şartlara uygun muydu? yoksa taşıma kapasitesi mi aşılmıştı?... Tüm bu soruları, emekli tümgeneral Armağan Kuloğlu yanıtladı... Siirt'in Pervari ilçesinde helikopterin düşmesi sonucu 17 askerin şehit olması, Sikorsky tipi helikopterleri yeniden gündeme getirdi... Helikopterin metal yorgunu olabileceğinden, uçuş süresinin dolduğuna, taşıma kapasitesinin aşılma ihtimalinden, coğrafi şartlara uygunluğuna kadar bir çok iddia ortaya atıldı...
 
Peki düşen Sikorsky tipi helikopter metal yorgunu muydu? Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu'na göre hava vasıtaları metal yorgunu olmaz...
 
"Normal olarak hava vasıtalarında metal yorgunluğu mevzu bahis olamaz. Çünkü bunların 30 saatlik, 50 saatlik, 100 saatlik, 250 saatlik hatta 500 saatlik bakımları periodik olarak yapılmaktadır"
 
Kuloğlu, uçuş saatlerine göre değişmesi gereken parçaların değiştiğini söyledi ve kontrollerin en üst seviyede yapıldığına da dikkati çekti. 
 
"Halen 1960'lı, 70'li yıllardaki uçak ve helikopter envanterdedir ve bunlar uçmaktadır...Kazada söz konusu helikopter 2000 yılında imal edilmiştir. Dolayısıyla eski de değildir"
 
Bölgede 4 ayda aynı tip 3 helikopterin düşmesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Emekli Tümgeneral, Sikorsky'nin coğrafi şartlara en uygun helikopter tipi olduğunu söyledi. 
 
"Başka bir tip helikopter burada görev yapamaz. Coğrafi şartlara en uygun helikopterdir. Coğrafi şartlar ağırdır ama başka tip helikorterin daha etkili görev yapması mümkün değil"
 
Kuloğlu, her uçuşta kontrollü risk alındığına dikkati çekti ve ekledi. 
 
"Bu uçuşlar esenboğadan kalkıp yeşilköye aletli uçuş gibi seyahat uçuşları değilki... Bunlar muharebe uçuşları ve bu uçuşlarda kontrollü risk alınır"
 
Sikorsky tipi helikopter hakkında teknik bilgi de veren Kuloğlu, helikopterin 20 kişilik kapasiteye sahip olduğunu söyledi. 
 
"20 Kişiye kadar olabilir. tam teçhizatlı 18 kişi olabilir. Ağırlık fazlası, personel fazlası gibi bir durum söz konusu değil" 
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim