• BIST 9803.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Havacılık ekonominin 3 katı daha hızlı büyüyor

Havacılık ekonominin 3 katı daha hızlı büyüyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, havacılık sektörünün Türkiye ekonomisinden 3 katı daha hızlı büyüdüğünü, Türk Hava Yolları’nın da bu büyümeye liderlik ettiğini ifade etti.

 

THY’nin Avrupa’da şu anda 3. sırada olduğunu dile getiren Şimşek, “Bizim de hedefimiz ekonomimizi Avrupa’da ilk 3’e sokabilmek. THY bunu çoktan başarmış. Türkiye’nin büyüme hikayesini, THY daha güçlü şekilde yaşıyor.” dedi.
 
THY, 200’üncü uçağının tanıtımı için Atatürk Havalimanı’ndaki THY Teknik A.Ş.’nin yeni hangarında tören düzenledi. Törende konuşan Maliye Bakanı Şimşek, son yıllarda havacılık sektörünün büyük bir hızla geliştiğini söyledi. Bu gelişmenin ana motorunun THY olduğunu ifade eden Şimşek, “Rakamlar ortada, gerçekten 10 yıl öncesiyle bugünü karşılaştırdığımızda muazzam bir başarı görülüyor. 10 yıl önce havayolu iç hatlarda tekeldi. Bugün rekabete açılmış, piyasa yapı yüzde 50’lere kadar inmiş, sektörün önü açılmıştır. Fakat THY başarıdan başarıya koşmuştur. Son 10 yılda kar etmiştir. Küresel kriz döneminde bu sektördeki birçok firma küçülmek zorunda kalmıştır. THY ise büyüyerek bu krizi aştı. Kriz öncesi seviyenin çok çok öncesine geldi. Nasıl ki Türkiye bugün kriz öncesi seviyenin yüzde 15 üzerindeyse, THY de büyümesini gelişmesini sürdürdü.” diye konuştu.
 
Türkiye’de ilk defa 10 milyon kişinin uçakla tanıştığını aktaran Şimşek, 2003 yılında 34 milyon olan havayolu yolcusunun bu sene 131 milyon kişiye çıktığını hatırlattı. Şimşek, “Muazzam bir çıkış. Gerçekten dile kolay. Bakın havaalanlarındaki kapasite ciddi şekilde arttı. Havacılık sektörü ciddi şekilde arttı. Uçak sayısı, yolcu kapasitesi arttı. Yolcu kapasitesi 70 milyondan 183 milyona kadar çıktı. Ekonomiye muazzam bir katma değer katıyor havacılık sektörü. 2002 yılında havacılık sektörünün cirosu 2.2 milyar dolardı, bu sene 15 milyar doları aşıyor. Türkiye ekonomisinin 3 katı daha hızlı büyüyor havacılık sektörü. THY’de bu sektörde büyümenin lideri, sadece Türkiye’de değil dünyada da lider. THY çalışan sayısını 10 binden 30 bine çıkarmış sektörün çalışan sayısı da benzer şekilde 65 binden 150 binin üzerine çıkmıştır. Sektör muazzam bir istihdam yaratıyor. Tabi son yıllara şöyle bir baktığımız zaman, küresel krizle birlikte bazı bölgelerle rekabetin arttığını bir çok firmanın küçülme sürecine girdiğini, hatta iflas ettiğini görüyorsunuz. THY hızla büyüyor. Bugün 205 noktaya uçan bir havayolumuz var.” ifadesini kullandı.
 
THY’nin Avrupa’da çok hızlı bir büyümeye geçtiğini aktaran Şimşek, Avrupa’da şu anda 3. sırada ifade ederek, Türkiye olarak da hedeflerinin ekonomiyi Avrupa’da ilk 3’e sokabilmek olduğunu belirtti. Şu anda 6. konumda olduklarını söyleyen Şimşek, “En azından yakın dönemde ilk 3’e girebilmek hedefindeyiz. THY bunu çoktan başarmış. Türkiye’nin büyüme hikayesini daha güçlü şekilde THY yaşıyor. THY’nin büyümesi ülkemize katkıda bulunuyor. Herkesin aklına turizm geliyor ama olaya sadece turizm açısından bakmamak lazım. Rakamlar açık net şekilde gösteriyor ki THY bir ülkeye uçtuğunda o ülkeyle ticaret muazzam şekilde gelişiyor. THY bir anlamda bu köprüleri bu diyalogları güçlendiriyor, ticaretimizi ekonomimizin büyümesine katkı sağlıyor.” şekilde konuştu.
 
THY’nin bu başarısından dolayı büyük gurur duyduklarını dile getiren Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yükseliş trendi güçlü şekilde devam edecek. Biz hükümet olarak katkıda bulunmuyoruz, önlerini açıyoruz. Hatta bir özeleştiri yapalım; zaman zaman önlerini açmakta bile zorlandığımızı söyleyebilirim. Hava alanında hızlı büyümenin getirdiği sıkıntılar var. Bu tabi THY’ye yansıyor. Bunun farkındayız. Biz iş alemine, yürü önünüzü açacağız, diyoruz. Burada da THY’nin önünü 3. havalimanıyla açacağız. Bu arada da bu havaalanının 200. uçak sadece THY’nin 200. uçağı, bir sürü havayolu da buraya uçuyor. Havalimanının tamamında 198 park yeri var. Milli Savunma Bakanlığı’yla biran önce şu atıl duran yerin en azından park yeri olarak havalimanına kazandırılması konusunda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Ülkemizin gelişmesi için hakikaten bu çok önemli bir adım olacak. O konuda inşallah yakında noktaya varmış oluruz.”
 
THY'nin 200'üncü uçağını incelediğini, uçağın çok konforlu olduğunu söyleyen Şimşek, THY'nin konfora, rahatlığa, lükse yeni bir tanım getirdiğini ifade etti. THY'nin 200 koltuklu uçağı 150 koltuğa indirildiğini ifade eden Şimşek, böylece muazzam şekilde rahat uçuşun ortamının sağlandığını sözlerine ekledi.
 
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise THY’nin 2015 yılındaki hedeflerine 2010 yılında ulaştığını söyledi. Krizde büyümeyi seçtiklerini söyleyen Topçu, “Türkiye’yi yönetenlere inanıyorduk. Türkiye’nin potansiyeli var. Potansiyeli olan bir ülkeyi kriz etkilemez. Bunun için biz de yatırım yaptık.” dedi.
 
200 uçaklık filoyla dünyada en fazla uçan havayolu şirketi olduklarını hatırlatan Topçu, “THY ailesi 10 bin kişiden 30 bin kişiye çıkmıştır. 2011 yılında THY en fazla sigorta primi ödeyen şirket oldu. Geldiğimiz uluslar arası başarıları Avrupa’da en iyi havayolu şirketi, ikramda en iyi havayolu şirketi olduk. Biz uluslararasında başka şirketlerle yarışmayı bıraktık. Kendimizle yarışıyoruz.” diye konuştu.
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1135 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim