• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

AnadoluJet iş yaşamının sırrını paylaştı

AnadoluJet iş yaşamının sırrını paylaştı
Ticari faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 96,5’inin KOBİ sınıfına dâhil olduğu Türkiye, hükümetin belirlediği 2023 hedeflerine AnadoluJet ile hazırlanıyor.

 

AnadoluJet öncülüğünde Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Türk Hava Yolları Adana Bölge Müdürlüğü desteğiyle organize edilen “Aile Şirketlerini 6Q ile Yönetme Rehberi” Söyleşisi; 14 Kasım tarihinde çok sayıda sanayici, iş adamı ve yöneticinin katılımıyla Adana’da gerçekleşti. Uluslararası danışman, eğitimci, koç ve yazar Dr. Şaban Kızıldağ’ın anlatımıyla renklenen etkinlikte, KOBİ’lerin yaptığı yönetimsel hataların yanı sıra globalleşen dünyada markalaşmanın, kurumsallaşmanın önemi ve 6Q kavramı konuşuldu…
 
AnadoluJet’in başta KOBİ’ler olmak üzere Anadolu’da faaliyet gösteren tüm aile şirketleri, sanayici, işadamı ve girişimcilere katma değer sağlamayı hedeflediği toplumsal değişim söyleşileri Kayseri’den sonra Adana’da “Aile Şirketlerini 6Q ile Yönetme Rehberi” temasıyla düzenlendi.
 
Adana Sanayi Odası (ADASO) Konferans Salonu’nda 14 Kasım 2012, Çarşamba günü ücretsiz olarak düzenlenen etkinlik, ülkemiz ekonomisi için büyük katma değer niteliği taşıyan Adanalı iş adamlarının ve Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un da katıldığı söyleşi, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök ve Türk Hava Yolları Adana Şatış Müdürü Bahri Yılmaztürk ev sahipliğinde gerçekleşti.
 
Etkinlik öncesinde bir konuşma yapan Sadi Sürenkök, Adana’nın ülkemiz ekonomisi için değerini vurgulayarak, “AnadoluJet öncülüğünde, odamız ve Türk Hava Yolları Adana Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlediğimiz “Aile Şirketlerini 6Q ile Yönetme Rehberi” konulu söyleşiyle; şirketlerin vizyonunun gelişmesini sağlamak, önlerindeki engellerin aşılmasına yardımcı olarak farkındalık oluşturmayı amaçlıyoruz. Uluslararası danışman, eğitimci, koç ve yazar Sn. Dr. Şaban KIZILDAĞ’ın anlatımıyla aslında sorunların ne denli basit yöntemlerle çözülebileceği konusunda aydınlanacağız” dedi. 
 
Türkiye’de çok köklü şirketlerin olmadığının altını çizerek bölgenin gelecek yatırım planlarını anlatan Sürenkök; “Adana sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesiyle 1996 yılında Türkiye’de 9. sırada iken 2011 yılında 16.lığa geriledi. Diğer iller Adana’yı geçti. Bölgenin refahı için yeni yatırımlar gerekiyor. Adana Türkiye ekonomisine yüzde 3,5 ile 30 milyar dolarlık değer katıyor. Çok daha fazlasını yapabilecek durumdayız. Devletin Adana’ya ilgi göstermesi gerekiyor. Yumurtalık Boru Hattı’nın bulunduğu bölgemizde yer alan Serbest Bölge ve ülkenin ilk enerji ihtisas endüstri bölgesi olan 13,5 milyon m² alana kurulu Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, önemli sanayi alanları. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde kamulaştırma çalışmaları hızla devam ederken yerli ve yabancı yatırımcılardan bölgeye yapılacak yatırım taleplerinde artış söz konusudur. Çukurova Bölgesi yakın gelecekte Türkiye’nin enerji üssü konumuna gelecektir. Bölgeye bu kapsamda 1 milyar dolar yatırım bekleniyor. Bu proje ile Marmara bölgesinden sonra ikinci metropol bölge olabiliriz” dedi. 
 
AnadoluJet öncülüğünde Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Türk Hava Yolları Adana Bölge Müdürlüğü desteğiyle hayata geçen “Aile Şirketlerini 6Q ile Yönetme Rehberi” Söyleşisi’nin ana konuşmacısı ise uluslararası danışman, eğitimci, koç ve yazar olarak tanınan Dr. Şaban Kızıldağ idi. Katılımcılara günümüz iş dünyasının değişen dinamikleri, globalleşen dünyada markalaşmanın ve kurumsallaşmanın önemini yer yer mizahi bir dille anlatan Kızıldağ, aile şirketlerinde sık rastlanan yönetim hatalarına da değindi.
 
“Fason üretim yapmak değil marka olmak önemli”
 
Yaklaşık 30 ilde, ortalama 5 bin sanayiciye ulaşmasını hedeflenen bu proje ile mavi yakadan beyaz yakaya kadar her kesimin anlayacağı ortak bir dil ile şirketlere; 2023 vizyonunu baz alarak dünyada yaşanan değişimine ayak uydurabilmesi için yol göstereceklerini anlatan Kızıldağ, “Türkiye şirketlerinin yüzde 98’ini aile şirketleri oluşturuyor. Bu şirketlerin yaklaşık yüzde 96’sı ise maksimum 10 kişilik kadro ile faaliyet gösteriyor. Bahsi geçen yapıların pek çoğunda kurumsallaşma, Ar-Ge eksikliği, profesyonelleşememe (kadrolaşamama) ve değişen ticari koşullara ayak uyduramama gibi problemler görülüyor. Biz bu şartları nasıl değiştirecekleri konusunda onlara yol göstermeye çalışıyoruz” dedi.
 
Adana’nın özellikle sanayi için vizyon bir şehir olduğunu anlatan Kızıldağ, “‘Bir kilo pamuk mu daha ağırdır yoksa bir kilo T –Shirt mü?’ Günümüzde şirketlerin artık marka olması hizmet kalitesini yükseltmesi gerekiyor. Zira, fason üretim para getirmiyor. Düzenlediğimiz söyleşide Çukurovalı girişimcilere ‘Pamuğu markalaştıran ürünler yapalım. Katma değer oluşturalım’ fikrini aşılamaya çalıştık” dedi. 
 
6Q kriterleri ne fayda sağlar?
 
Kızıldağ, “Aile Şirketlerini 6Q ile Yönetme Rehberi” Söyleşileri kapsamında günümüzde şirketleri başarıya götüren çoklu zeka sistemleri ile çalışma prensibini de anlattı. Bir şirketi yöneten kişinin yalnızca IQ (Intelligence Qualification)’sunun yani bilişsel zekâsının yüksek olmasının yetmediğine değinen Kızıldağ, “Artık yöneticilerin çalışanlar ve piyasalarla empati kurması için EQ (Emotional Qualification) yani duygusal zekasının, MQ (Moral Qualification) yani ahlaki zekasının, işe tam odaklanması ve kendi gelişimi için sosyal ve yaşam koşullarının yanı sıra şirket yönetiminde kritik değer taşıyan PQ (Professional Qualification) yani profesyonel zekasının da tam olması gerekiyor” dedi. 
 
Özellikle profesyonel zekânın aile şirketleri için önemine değinen Kızıldağ, “Günümüzde sadece kardeşim ya da çocuğum diye yetkinliği olmayan kişiler yanlış pozisyonlara getiriliyor. Bu noktada yöneticinin profesyonel zekâsını kullanıp doğru insanla doğru pozisyonu eşleştirmek büyük önem taşıyor” dedi. Başarının diğer bir anahtarının da LQ (Life Qualification) yani yaşam kalitesi olduğunun altını çizen Kızıldağ, “Ailevi sorun yaşayan bir kişinin iş verimi düşer. Dostu arkadaşı olmayan bireyler manevi olarak tatmin olamazlar, bu da işe konsantre olmalarını etkiler. Kişinin sosyal çevresiyle kurduğu bağları ve ilişkileri ifade eden SQ (Social Qualification)-Sosyal Zekası yüksek olan kişinin paylaşımı ve dolasıyla üretkenliği de yüksektir. Ahlaki zeka ile karşımıza çıkan ahlak ve dürüstlük ise kurumların başarısında kritik öneme sahip. 6Q prensipleri bir yöneticiyi her anlamda iş yaşamına hazırlayan önemli bir anahtardır” dedi. 
 
Bölgenin fotoğrafını çeken araştırma…
 
Düzenlenen etkinlik kapsamında ayrıca katılımcıların bölgeye ve sanayinin geleceğine nasıl baktığını anlamak amacıyla özel bir anket çalışması da gerçekleştirildi. Katılımcılardan Çukurova bölgesindeki güçlü ve zayıf sektörleri değerlendirmesinin istendiği araştırmada Tarım sektörü yüzde 68,75 ile en güçlü sektör olarak yorumlandı. Araştırmaya göre bölgenin en güçlü üç sektörü; Tarımdan sonra Tekstil, Enerji ve Gıda olarak seçildi. 
 
Katılımcıların yüzde 60’ı 2013 yılında işlerini büyütmek istediklerini belirtirken, yüzde 13’ü bu konuda kararsız olduğunu dile getirdi. Aile şirketlerini 6Q ile yönetme rehberi dahilinde, Q alanında önem sıralaması da yapan Adanalı sanayicilere göre IQ - Bilişsel Zeka: yüzde 43,75 ile Çukurova iş dünyası için en önemli Q oldu. Onu yüzde 37,5 ile MQ - Ahlak Zekası izledi. Diğer Q’lar ise Sosyal Zeka, EQ - Duygusal Zeka, PQ - Profesyonel Zeka ve LQ - Hayat Kalitesi Zekası olarak sıralandı.
 
0.20121115165902.jpg
 
2.20121115165932.jpg
 
3.20121115165949.jpg
 
4.20121115170002.jpg
 
5.20121115170010.jpg
 
6.20121115170022.jpg
 
7.20121115170031.jpg
 
8.20121115170141.jpg
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1343 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim