• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

NASA'daki Türk bilim kadını vefat etti

NASA'daki Türk bilim kadını vefat etti
NASA'da çalışan ilk Türk bilim kadını Prof. Dr. Dilhan Eryurt, 13 Eylül'de evinde geçirdiği kalp krizi sonucu 86 yaşında yaşama gözlerini yumdu.

Eryurt, 1969'da Ay'a iniş projesine katkıları nedeniyle NASA'nın 'Apollo Başarı Ödülü'ne layık görülmüş, Güneş'i ve Güneş Sistemi'ni inceleyerek o dönem yeni başlamakta olan uzay uçuşlarının kapısını aralamıştı. Babası Denizli Milletvekili Abidin Ege olan Dilhan Eryurt, 29 Kasım 1926'da İzmir'de doğdu.

Eryurt'un, lise yıllarında matematiğe karşı özel bir ilgisi vardı. Liseyi bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Yüksek Matematik ve Astronomi Bölümü'ne girdi. Üniversiteyi bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi'nde Astronomi Bölümü'nü açmak üzere görevlendirilen Prof. Dr. Tevfik Oktay Kabakçıoğlu'nun yanına asistan oldu. 1953'te de astrofizik çalışmaları için, ABD'deki Michigan Türkiye'ye dönünce ise Ankara Üniversitesi Astrofizik Anabilim Dalı'nda asistan oldu. Ve o sıralar Türkiye'de bulunan Prof. Dr. A. E. Kreiken'in yanında doktora, daha sonra da doçentlik çalışmalarını tamamladı.
 
BURSLA NASA'YA GİTTİ
 
1959'da Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından verilen bir burs ile iki yıllığına Kanada'ya gönderilen Dilhan Eryurt, bir süre sonra da, 'National Academy of Sciences' bursunu alarak NASA'da, New York'taki Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nde çalışmaya başladı. Goddard Uzay Enstitüsü, içinde insan bulunmayan ilk uzay araçlarının geliştirilmesinden sorumlu kurumlardan biriydi. İşte burada çalışan tek kadın da Eryurt'tu. 
 
Burada kaydadeğer araştırmalara imza attı ve NASA tarafından, 1969 yılında Ay'a ilk iniş için yaptığı katkılar nedeniyle 'Apollo Başarı Ödülü' verildi. 1969-1973 arası NASA'da bilimsel araştırmalarını sürdüren Eryurt, ODTÜ Fizik Bölümü'ne dönerek Astrofizik Anabilim Dalı'nı kurdu. 13 Eylül'de yaşamını yitirdiğinde, geride bilime adanmış bir ömür bıraktı. 
 
www.UlasimOnline.Com

 

Bu haber toplam 2758 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim