• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

SHGM, HAVELSAN ile işbirliği yaptı

SHGM, HAVELSAN ile işbirliği yaptı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş eğitimleri için büyük önem taşıyan simülatörlerin sertifikalandırma denetimlerinde işbirliği yapmak üzere HAVELSAN ile protokol imzaladı.

Pilotluk eğitimlerinde hem uçuş okullarında (FTO) hem de tip yetkisi eğitim merkezlerinde (TRTO) her türlü uçuş şartlarını temsil eden simülatörlerde uçuş eğitimleri yapılmakta ve bu uçuşlar gerçek uçuş yerine sayılmaktadır. Simülatörlerin kullanımı, eğitimlerin etkinliğini çok büyük oranda arttırmakla birlikte gerçek uçuş trafiğinden etkilenmeme, acil durum eğitimlerini rahatlıkla uygulayabilme, yapılan uçuşun detaylı kaydını tutma, akaryakıt yerine elektrik kullanma ve zaman tasarrufu gibi birçok fayda sağlamaktadır..

Simülatörde yapılan eğitimlerin gerçek uçuş yerine sayılabilmesi için, bu cihazların gerçek uçuşu temsil edip etmediklerinin ve niteliklerini korumaya devam edip etmediklerinin periyodik olarak sertifikasyon işlemlerinin tekrarlanması gerekmektedir.
 
İmzalan bu protokol ile başlatılacak yeni uygulama kapsamında SHGM, simülatörlerin sertifikasyon işlemlerini yaparken Türkiye'de Simülatör üretimi konusunda tek olma özelliğine sahip Havelsan’ın teknik bilgi birikiminden ve uzman personelinden yararlanacaktır. Böylelikle ülkemize simülatörlerin sertikasyonu kabiliyeti kazandırılmasının yanı sıra,  simülatör işletmelerinin ve uçuş eğitim organizasyonlarının halihazırda Avrupa Sivil Havacılık Emniyeti Ajansı EASA’nın üyesi olan ülkelere yaptırmış oldukları simülatör sertifikasyonunda  harcadıkları kaynağın ülke içinde kalması amaçlanmaktadır. 
 
Ülkemizde kullanılan simülatörler nitelikleri bakımından ikiye ayrılmaktadır. Birincisi, belirli bir tipte uçağı tam olarak yansıtmakta olan Tam Uçuş Simülatörleridir (FFS). İkincisi ise, belirli bir tipi değil jenerik bir uçağı yansıtan, aletli uçuş eğitimi (IR) ve Çoklu Mürettebat İşbirliği Eğitimi (MCC) için kullanılmakta olan Uçuş ve Seyrüsefer Usulleri Eğitim simülatörleridir (FNPT-II). Ülkemizde Antalya’da 1, İstanbul’da 11 tane olmak üzere 12 adet Tam Uçuş Simülatörü, 9 adet de Uçuş ve Seyrüsefer Usulleri Eğitim simülatörü olmak üzere toplam 21 adet simülatör bulunmaktadır. 
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1515 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim