• BIST 9524.59
  • Altın 2492.167
  • Dolar 32.5463
  • Euro 34.7257
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

3. Havalimanını yabancılar askıya aldı

3. Havalimanını yabancılar askıya aldı
İstanbul’a yapılması planlanan yeni havalimanı için yerli şirketler harekete geçerken, yabancılar “Noel” sonrasını beklemeye başladı.

Sabancı, Limak, Kolin ve TAV şimdiden ihalede yer alacaklarını açıklarken, talep gösteren yabancı şirketler için ise ‘Noel’ tatilinin bitmesinin beklendiği açıklandı.

Üçüncü  havalimanın yapımı ve işletmesi için yerli bir çok şirket şimdiden sıraya girerken, ihaleye yabancı şirketlerin girebilmesi için ‘Noel’ tatilinin bitmesi bekleniyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlğı Altyapılar Genel Müdürü Metin Tahan, Sabancı, Limak, Kolin, Alarko, IC ve TAV’ın ilgilendiğini açıkladığı 3’üncü  havalimanı ihale sürecinin bu yıl sonuna kadar netleşmesini planladıklarını söyledi. Tahan, “Yerli ve yabancı büyük firmaların ihaleye olan ilgileri açık. Her geçen gün artan ilgiyi görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
 
YURTDIŞINDAN İLGİ VAR
 
Yurdışıdan ilgilen de bir çok şirketin olduğunu söyleyen Tahan şunları söyledi: “Üçüncü havalimanı gibi büyük bir projede dünyanın her bölgesinden ilgilenen şirketler var. Avrupa, Asya ve Amerikalılar yakından ilgileniyor. Yap İşlet Devret (YİD) modeli ile yapılması özellikle yabancıların ilgisini çeken bir model. Türkiye bu modelin dünyadaki öncülerinden ve iyi uygulayıcılarından bir ülke. Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) ihale için gerekli başvurular yapıldı. Yıl bitmeden ihaleye çıkılacağını düşünüyoruz.”
 
3 MİLYONDAN 150 MİLYONA
 
Atatürk Havalimanı’nın artan kapasite karşısında yetersiz kalmasıyla inşasına karar verilen üçüncü havalimanın yaklaşık 6.5 milyar dolara mal olması bekleniyor. Üçüncü havalimanın işletmeye açılmasıyla birlikte Atatürk Havalimanı’nın uçuşlara kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin tartışmalar ise sürüyor. Üçüncü havalimanının yıllık 150 milyon yolcu kapasiteyle yapılması planlanıyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, yerli firmaların yanı sıra birçok yabancı firmanında ilgilendiği ihale için, “Yıl bitmeden ihale ilanına çıkmak istiyoruz. Yabancı şirketler için noel tatilini de göz önünde bulunduruyoruz. Öncesine yetişmeyebilir ama hemen sonrasında yapmayı planlıyoruz” bilgisini verdiler.
 
Kolin ve Limak da ilgileniyor
 
LİMAK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’de yaptığı açıklamalada ihaleyle ilgilendiklerini açıkladı. Üçüncü havalimanı ihlesiyle ilginen bir diğer yerli firma ise Limak ile birçok ortaklığa imza atan Kolin İnşaat oldu. İhaleyle ilgilenen diğer firmalar arasında ise Alarko Holding ve IC Holding yer alıyor.
 
Sabancı: Yakından takip ediyoruz
 
SABANCI Holding CEO’su Zafer Kurtul, yeni projelerde yabancıların yanı sıra Türk şirketleriyle de ortaklık yapabileceklerini, üçüncü havalimanı ile yakından ilgilendiklerini ve inşaat ve işletme işine yerli ortakla girebeleceklerini açıklamasının ardından bir çok firmada ihaleyle ilgilendiğini açıkladı.
 
TAV: İhaleyi kaçırmayız
 
TAV Grubu CEO’su Sani Şener, “TAV’ın ana üssü İstanbul’dur. Hiçbir şekilde 3. havalimanı ihalesini kaçırmak aklımızdan geçmiyor” dedi. Dünyadaki birçok olumsuzluğa rağmen havacılığın Türkiye’de sürekli büyüdüğünü, 2000 yılında 33 milyon olan yolcu sayısının 140 milyona ulaştığını belirten Şener, “Bu ihale bizim için çok önemli. TAV’ın ana üssü İstanbul’dur. Hiçbir şekilde 3. havalimanı ihalesini kaçırmak aklımızdan geçmiyor. Ama nihayetinde bir ihaledir. Gireceğiz, inşallah almaya çalışacağız. Alırsak hem Türkiye hem bizim açımızdan çok faydası olur.”
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1462 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim