• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Esrarengiz uçak yeniden göreve çıkıyor

Esrarengiz uçak yeniden göreve çıkıyor
Mini Uzay Mekiği X-37B, askeri amaçlı gizli hedefler için yeniden uzaya çıkıyor.

 

Amerikan Hava Kuvvetleri'ne ait pilotsuz, 9 metre uzunluğundaki uzay mekiği üçüncü gizli uçuşu için bugün TSI 15:00’ten sonra Florida’daki Cape Canaveral askeri havaalanından uzaya fırlatılacak. 
 
İlk olarak 2010 yılında uzaya fırlatılan araç 224 gün yörüngede kalırken, geçtiğimiz haziran ayında sona eren ikinci görevinde tam 469 gün yörüngeden yeryüzündeki hedeflerini izleyerek istihbarat toplamıştı.
 
Atlas V roketi ile yörüngeye istihbarat amaçlı gönderilecek olan X-37B uzay aracının kimi gözetleyeceği ve görevinin ise tam olarak ne olacağı konusunda hiç bir açıklama yapılmazken, ABD’nin elinde iki adet bulunan bu araçların yörüngedeki düşman uydularını etkisiz hale getirebileceği, hatta yörüngeden, yeryüzündeki hedefleri, nükleer olmayan füzelerle vurabileceği analizleri de yapılıyor. 
 
ABD'nin bu çok gizli, görev ve amacı açıklanmayan X-37B'nin Çin'in uzay laboratuvarını gözetlediği ya da dinlediği yolunda spekülasyonlar yapılmasına rağmen Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) X-37B’nin görevini açıklamamakta ısrar ediyor. 
 
Gökbilim uzmanları ise bu esrarengiz uzay aracının yolu ve yörünge irtifasının neredeyse Çin'in uzay laboratuvarı Tiangong-1 ile aynı olduğunu iddia ederek, son derece hassas sensörlere sahip aracın, Çin'in henüz başlagıç aşamasındaki uzay istasyonunu, ayrıca İran’ın nükleer tesisilerini yakından izliyor olabileceğini de ileri sürmüştü.
 
Boeing firması tarafından askeri proje kapsamında üretilen X-37B’nin en önemli özelliği insansız olması, ayrıca yakıtla çalışan uzay araçlarının aksine güneş enerjisiyle ve lityum-iyon yüklenen aküyle çalışabilme özelliği, gelecekteki uzay uçuşlarının çok daha sık yapılmasını sağlayacağı gibi, maliyettede büyük tasarruf sağlayacak. 
 
Bu haber toplam 941 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim