• BIST 9079.97
  • Altın 2324.294
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9376
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C

İnsansız hava aracı Samsun'da üretilecek

İnsansız hava aracı Samsun'da üretilecek
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) ile Eskişehir'de bulunan Tusaş Motor Sanayisi (TEI)...

 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) ile Eskişehir'de bulunan Tusaş Motor Sanayisi (TEI), ''insansız hava aracı'' (İHA) üretmek için çalışma başlattı. 
 
Uzaytem Müdürü Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, OMÜ Ballıca Kampüsü'nde bulunan Uzaytem'de İHA için proje çalışmalarının başladığını söyledi. 
 
OMÜ ve TEI arasında sağlanan protokol kapsamında geliştirilecek projeyle İHA yapımının kendileri için prestij olduğunu belirten Kolbakır, ''Ballıca kampüsümüzde bulunan Uzaytem'de İHA çalışmalarına başladık. Ar-Ge kapsamında hava aracının projelerini hazırlıyoruz. İnsansız hava aracının gövde ve uçuş kumanda sistemlerini biz üreteceğiz, motor kısmını Tusaş Motor Sanayisi yapacak'' dedi.
 
Projeyi çok önemsediklerini vurgulayan Kolbakır, ''Hazırladığımız proje mevcut İHA'lardan daha farklı ve aracın kabiliyet yeteneği fazla olacak. İleri teknoloji kullanılarak yapılacak. 6 metre boyunda ve toplam 150 kilo ağırlığında olacak'' diye konuştu.
 
-İleri teknoloji kullanılacak-
 
Gerçekleştirilecek hava aracının ileri teknoloji kullanılarak yapılacağını anlatan Kolbakır, çalışmanın proje kısmının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
 
Prof Dr. Kolbakır, uzaytem olarak Türkiye'nin havacılık ve deniz araçları bakımından ihtiyaç duyduğu bütün araçları yapmak istediklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
 
''Yapacağımız insansız hava aracı, üstün nitelikli kompozit (karma) malzeme kullanılarak oluşturulacak. Proje kısmının bilimsel araştırma ve mühendislik uygulaması en üst seviyede gerçekleştiriliyor. Proje aşamasından sonra modelin uygulamasına başlanacak. Modelin ilk testlerini Ağustos 2013'te yapacağız. İlk aşamada prototip olarak geliştirilecek. Prototipin kabiliyet yeteneği ve motorunun performansının test edilmesinin ardından seri üretime geçeceğiz. Bu çalışmayla uluslararası nitelikte yer edinebilmek için uluslararası standartlarda çalışma sürdürüyoruz. Ülkemizin küresel rekabet gücünün artması, ekonomik gelişme ve toplumsal refah için bu çalışmayı önemsiyoruz.''
 
Projede bilgisayar, elektrik, elektronik, uçak ve makine mühendisleri ile pilotların yer aldığını bildiren Kolbakır, projenin gerçekleştirilmesinin OMÜ için önemli olduğunu, bu çalışmayla Türkiye'de ve dünyada önemli bir merkez olacaklarını sözlerine ekledi.   
 
Bu haber toplam 1016 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim