• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Türk Hava Yolları Rusya’da hedef büyüttü

Türk Hava Yolları Rusya’da hedef büyüttü
Rusya’nın başkenti Moskova’da Vnukovo Havalimanı’nın yeni A Terminali’nin ikinci bölümü düzenlenen törenle hizmete açıldı. Havalimanı yıllık 30 milyon yolcu kapasitesine ulaşırken, THY’de Rusya’da hedef büyüttü.

 

Türk Hava Yolları’nın (THY) da kullandığı Vnukovo Havalimanı’nın A Terminali’nin açılış törenine Rusya Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği İdari Başkanı Sergey İvanov, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Vnukovo Havalimanı Başkanı Vitali Vantsev, Vnukovo Genel Müdürü Vasili Aleksandrov, THY Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş ve diğer yetkililer katıldı.
 
Açılış konuşmasını yapan İvanov, A Terminali için 44 milyar ruble (1,5 milyar dolar) para harcadıklarını kaydetti. Kremlin üst düzey yetkilisi, “Rusya’nın diğer havalimanları da A Terminali gibi genişletilecek, yolcularımızın huzur ve güvenliği artırılacak. Moskova’nın havayolu kavşağı, kapasite bakımından Avrupa’nın ikincisi. Yılbaşı bayramı öncesi bu terminalin açılışının özel anlamı var.” dedi.
 
Moskova Belediye Başkanı Sobyanin de Vnukovo’ya giden Borovskoye ve Kiyevskoe şosse yol güzergahlarının yeniden onarılacağı müjdesini vererek, “Amacımız havayoluna ulaşımı hızlandırmak ve rahat hale getirmek” şeklinde konuştu. 
 
THY’nin business yolcuları yüzde 50 arttı
 
Türkiye Hava Yolları (THY) Rusya Genel Müdürü Mefail Deribaş Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Vnukovo Havalimanı, Moskova’nın 3 havalimanının en eskilerinden. Fakat son yıllarda biraz geride kalmış gözüküyordu. Daha doğrusu en fazla charter seferleri için kullanılıyordu. Fakat son 5-10 yıldır yaptıkları ataklarla geliştiriliyor. A Terminali bu yıl sonuna kadar hazır olacak. Bugün açılış vesilesiyle buradayız. Bu havalimanı, THY için çok önemli. Biz 9 aydır buradan uçuşlarımızı gerçekleştiriyoruz. Vnukovo, Moskova’nın merkezine en yakın havalimanı. Başkentte daha çok zengin vatandaşların yaşadığı bölgeye yakın bir havalimanı. Özellikle business klass yolculara yakın olmamız açısından çok önemli buluyoruz. Yolcu sayımız da artmaya başladı. Daha da artacağına inanıyoruz. Örneğin 9 ayda business klass yolcu sayımız yüzde 50 arttı. Sadece business değil, ekonomi klass yolcu sayımız da yüzde 35-40 artış sağladık. Rakamlara genel olarak göz atmakta fayda var. Vnukovo Havalimanı’nın yolcu sayısında geçen yıla göre yüzde 25 artış oldu. Yani 10 milyonun üzerine çıkacaklar. THY’nin buradaki katkı payı yaklaşık yarım milyon. Ve bu bağlamda en büyük katkı THY’ye ait.” şeklinde konuştu. 
 
Putin’in Türkiye ziyaretinde sefer sayıları görüşüldü
 
A Terminalinin son derece modern olduğunu ve yolcular için daha raht olacağını ifade eden Deribaş, “THY yolcu sayısı da artacak. Biz Mart ayından itibaren A Terminali’ni kullanıyoruz. Bügün ise terminalin ikinci kısmı açıldı. Dolayısıyla THY müşterilerimiz için daha rahat ve kolay olacak. Rusya’da en büyük engelimiz uçuş izinleri almak. Rusya Devlet Başkanı sayın Vladimir Putin’in son Türkiye ziyaretinde bu konu görüşüldü. Konunun çözüleceğine inanıyoruz. Yeni sefer sayıları başlatırsak, Moskova’daki yıllık 500 bin rakamı 700-800 bine çıkartabiliriz. Şu an Rusya’nın 8 ayrı kentine uçuyoruz, hedef en kısa zamanda bu rakamı 16’ya çıkarmak.” bilgisini verdi.
 
İstanbul transit yolcu merkezi oluyor
 
Rusya’nın THY açısından çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna değinen THY Rusya Genel Müdürü, “Burada 140 milyonluk bir potansiyel var. İstanbul da en yakın aktarma noktası. Ruslar bu aktarmadan memnun, rahat ediyorlar. Vizesiz gelebiliyorlar, İstanbul’da aktarmada biraz geçikme olursa bu durumda ücretsiz İstanbul turu düzenleniyor. Şimdi rakamlardan bahsetmek erken, ama çok yükseklere çıkacağız.” şeklinde konuştu.
 
Vnukova, THY’den memnun
 
Vnukovo Havalimanı Genel Müdürü Vasili Aleksandrov Cihan Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, “THY’nin bizimle işbirliğini çok önemsiyoruz. Neden THY’den memnunuz? Çünkü onlar modern teknoloji ve uçak getirdi havalimanımıza. THY’nin yüksek kaliteli personeli bizi de memnun ediyor. İstikrarlı uçuşların sağlanması açısından. Ayrıca Türkiye’ye tüm uçuşlar Vnukovo’dan yapılıyor. Bu THY için çok verimli. Coğrafi açıdan, bize 3 ayrı yoldan ulaşılıyor. Trafik çilesi yok derecede. Türkiye’ye giden yolcu için bu hususlar da çok önemli. THY uçuşları hiç gecikmiyor.” dedi.
 
Yeni terminalde ibadet ve çocuk mekanları olacak
 
Yeni A Terminali’nde ibadet yerleri oluşturduklarını ifade eden Aleksandrov, “Yerleri tahsis ettik. Tüm dinler için ayrı odalar yapılacak. Bana hatta Rus Ortodoks Kilisesi’nden papazlar da konuyla ilgili başvurdu. Mutlaka kuracağız yakın zamanda. Çocuklar için özel alanlar da kurulacak A Terminali’nde. Velileri kafede oturup dinlenirken, çocukları da yanlarındaki alanlarda oynayacak. 
 
Kar yağışları ve eksi dereceli havalarda pistlerde buzlanma oluyor. Dolayısıyla uçakların hazırlanması süresi, olması gereken 20 dakika değil de 1 saati buluyor. Tabii güvenlik açısından bunu yapmak zorundayız. Tüm teknoloji ve tesisata rağmen biz buzlanmaya yönelik çalışmamızı aksatmamalıyız.” bilgisini verdi.
 
Vnukovo Havalimanı’nın modernize çalışmaları bağlamında 270 metrekarelik A Terminali’nin inşaatı 2006 yılında başlatılmıştı. A Terminal ile birliklte Vnukovo’nun yıllık yolcu sayısının 30 milyona ulaşması hedefleniyor.
 
Bu haber toplam 1436 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim