• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Ucuz havayolları gözünü ABD'ye dikti

Ucuz havayolları gözünü ABD'ye dikti
Avrupalı ucuz havayolu firmaları gözlerini ABD piyasasına dikti.

Havayolu şirketi kurmaktan ziyade onu sürdürebilmek daha zor. Hele hele kıyasıya rekabetin yaşandığı ABD marketinde bu daha da zor.

Ancak küresel deregülasyonlar, yabancı havayolu şirketlerinin ABD havacılık sektörüne girişinin önünü açtı. Bu fırsat penceresini aralayan üç Avrupalı ucuz havayolu şirketi dünya devlerinin arenası durumundaki ABD havayolu sektörüne girdi.

Time dergisi sıradışı girişimleriyle devleri tedirgin eden WOW Air, LaCompagnie ve Norwagian havayollarını mercek altına aldı.  

Gelişen teknoloji, otomat bilet sistemi havayolu şirketleri üzerindeki yüksek maliyetleri minimalize etti. ABD'deki dev havayolu şirketlerine meydan okuyan WOW Air, LaCompagnie ve Norwagian havayolları filolarında kaliteli uçaklar yer alıyor. Örneğin Boeing Dreamliner müdahili uçaklardan 15 milyon dolar daha az maliyetli bir uçak.

9 bin dolar daha ucuz

Business class ile ekonomi yolcuları arasındaki uçurumu kaldırmak için yola çıktıklarını belirten LaCompagnie havayolunun kurucu ve CEO'su Frantz Yvelin," Diğer havayollarının 5 bin ila 11 bin dolara arasında değişen fiyatlarla uçtuğu New York- Paris arası gidiş-dönüş uçuşunu biz tamamı business class olan 74 koltuk kapasiteli 757s'lerimizle sadece 2 bin dolara sağlıyoruz.

Avrupa ve ABD'de Spirit ve Ryanair havayolu gibi firmalar Ultra Ucuz Havayolları (ULCC) klasmanında yer alıyor.

Atlantik ötesinde bir ilk

İzlanda merkezli WOW Air'i 20112'de kuran eski teknoloji girişimcisi Skuli Mogensen ise şunları söyledi:

" Avrupa ve ABD içinde ultra ucuz  havayolarının yükselişi etkileyici. Ancak transatlantike baktığınızda bunu bir örneği bile yok. Bu çok önemli bir fırsat bizim için. ABD'den Avrupa'ya Atlantik aşırı çok cazip fiyatlarla kaliteli uçuş hizmeti vererek başarıyı yakalayabiliriz. "

ULtra Ucuz Havayolu taşımacılığı modelini uygulayan Norwegian AirShuttle Avrupa piyasasında rüştünü ispat etmiş durumda. Norwegian küresel deregülasyonun sunduğu fırsatı kullanarak uzun mesafeli uçuşlarda da başarıyı yakalamak için koları sıvadı. Filosunda geniş gövdeli 294 koltuklu 787 Dreamlinerslar yer alıyor. II Dreamliners'lar ile uzun menzilli 787-9s'lerin filosuna katılmasıyla  daha da güçleneceklerinin altını çizen Norwegian CEO'su Björn Kjos, " Herkes uzun mesafe uçuşları ve ucuz havayolu şirketinin birbirinden çok farklı kuralları olan oyun olduğunu bilir. Operasyonu nasıl yönettiğiniz çok önemli. "dedi.

Yüzde 87'si devlerin elinde

Transatlantik uçuşlarının yüzde 87'si üç dev havayolu networkünün elinde: OneWorld(American Airlines) ,SkyTeam( Delta), Star Alliance ( United). Kjos," Norwegian'ın felsefesi bu netwörkleri baz alarak uçuş miline göre koltuk başına geliri artırmak. Biletler inanılmaz derecede pahalı."dedi.

İşte WOW Air, LaCompagnie ve Norwagian firmalarını kısa analizleri :

WOW Air

İzlanda merkezli WOW Air en büyük rakibi Spirit Airlines'ı düşük bilet fiyat politikasıyla sektörden silmek istiyor. Müşteriler ucuz uçuşun tadını çıkarırken bagaj ve ekstralar için ücret ödemek zorunda.

Filo:

Denizaşırı uçan havayolu şirketlerinin aksine WOW filosunda dar gövdeli Airbus A 320'ler bulunduruyor. A320'ler kalabalık değil ve daha az yakıt tüketiyor.

Uçuş noktaları:

Mart ayı ile birlikte Bahar sezonunu açacak WOW Air, ABD'dedki Boston-Baltimore'dan İzlanda'nın başkenti Reykjavik kentine ve Avrupa'daki 18 farklı noktaya uçuşlar gerçekleştirecek.

99 dolara Boston-Reykjavik

Wow Air'in oldukça ucuz biletleri hızla satılıyor. Çoğu müşterilerin 99 doların iki katını bile vermeye razı oldukları belirtiliyor.

La Compagnie

La Compagnie'in en önemli stratejisi uçağın önüyle arkası arasındaki uçurumu kapatmak. La Compagnie business class ile normal yolcular arasındaki farkı olabildiğince daraltmaya çalışarak büyüme hedefinde. Firma, daha az ücretle lüks uçuş zevkini müşterilerine sunuyor.

Filo:

La Compagnie havayollarının filosunda  74 koltuk kapasiteli Boeing 757s'ler bulunduruyor.

Uçuş noktaları:

La Compagnie New York-Paris arasında uçuyor. Nisan ayı ile birlikte New York- Londra uçuşları eklenecek.

7 bin dolar ucuza lüks uçuşlar

Major havayolları şirketlerinde 9 bin dolara mal olan New York-Paris arası business class uçuşları La Compagnie ile sadece 2 bin dolar.

Norwegian Havayoları

Ultra ucuz Avrupalı havayolu şirketi Norwegian, ABD piyasasını kendisinin en büyük gelir kaynağı yapmak istiyor.

Filo:

Norveçli havayolu firmasını transatlantik uçuşlarında Boeign 787 Dreamliner'lar kullanırken, Avrupa'daki uçuş noktaları için ise Boeing 737-800s'ler yer alıyor.

Uçuş noktaları:

ABD'nin Orlando, New York ve Los Angeles kentlerinden Londra, Oslo ve Kopenhag kentlerine uçuyor.

Başarılı olabiler mi?

Avrupalı havayolu modeli hiperrekabetin yaşandığı ABD piyasasında başarılı olabilir mi? ABD'li havayolu devleri geçmişte olduğu gibi Avrupalı ucuz havayolu şirketlerinin gözlerini diktikleri yüzde 10'luk payı kaptırmammak için bilet fiyatlarını düşürmek dahil her şeyi yapacaklardır. Hele hele yüzde 80 kapasite ile çalıştıkları şu son günlerde... Öte yandan Norwegian ve Emirates havayollarının hızla büyümesi nedeniyle ABD'li havayolu devleri hükümetten onları dizginlemesi için lobi çalışmalarına hız verdi. Bazı uzmanlar ultra ucuz havayolu şirketlerinin pazarı daha da büyüteceğini düşünüyor. Ucuz bilet daha fazla insanın uçmasına yol açıyor.

WOW'un kurucusu Skuli Mogensen," Daha fazla insanın havayollarını tercih eder hale gelmesi bu model için çok önemli"diyerek ABD piyasasının geleceğinden umutlu.

Örnekleri var

Avrupa'da Ryanair, ABD'de de Spirit ve Allegiant havayolları yolcuların konfor yerine fiyatı tercih ettiğini kanıtladı. Ayrıca JetBlue ve Virgin America'nın başarısı, havayolunu tercih eden müşterilerin yenilikçi ve daha iyi hizmete daha fazla ücret verebileceğini gözler önüne serdi. Görünen o ki  ABD piyasasında geleneksel havayollarının yanında doldurulmayı bekleyen büyük bir alan bulunuyor.

Bu haber toplam 2899 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim