• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Havalimanlarında özel güvenlikte sıkı aranacak

Havalimanlarında özel güvenlikte sıkı aranacak
Havalimanlarındaki denetimlerden şikayet eden yolcuların ahı mı tuttu bilinmez ama şimdi de özel güvenlik personeline yönelik daha etkili kontrol gerçekleştirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

Yerli ve yabancı havacılık otoriteleri tarafından denetlenen havalimanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘kamu kurumlarında görevli Özel güvenlik birimlerinin durumunun gözden geçirilmesi ve gerekirse kaldırılması gerektiği’ yönündeki açıklaması sonrası mercek altına alınmıştı. Bu doğrultuda yürütülen çalışmalarla, havalimanlarında çalışan özel güvenlik personeline yönelik denetimlerin, ‘daha kapsamlı ve titiz’ şekilde gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

10 BİNDEN FAZLA GÜVENLİKÇİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın İstanbul Adliye Sarayı’nda şehit edilmesinin ardından yaşanan güvenlik zafiyeti nedeniyle, kamu kurumlarında görevli özel güvenlik birimlerinin, ‘gerekirse kaldırılması gerektiği’ yönünde açıklama yapmıştı. İşte bu açıklama, havalimanlarında çalışan yaklaşık 10 binin üzerindeki özel güvenlik personelinin geleceği ile ilgili tartışma başlattı. Özel güvenlik şirketi yetkilileri ise havalimanlarının kamu alanı şeklinde değerlendirilmediğini belirtiyor. Ancak şirket yetkilileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları dikkate alınarak özel güvenlik birimlerine yönelik gerçekleştirilen denetimlerin daha da artırılacağını dile getiriyor.

CEZA GELECEK

Havalimanları ve özel güvenlik birimleri, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Avrupa Sivil Havacılık Konferansı’nın (ECAC) yanı sıra, Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu (MSHGK) ve Eğitim Araştırma Denetleme Uzmanlar Kurulu (EADUK) tarafından denetleniyor. Bu arada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) de, tarayıcı personellerinin sertifikalandırılması amacıyla havalimanlarında görevli 6800 güvenlik personelinin sertifikalandırılması amacıyla geçen yıl proje başlatmıştı. Proje ile havalimanlarında yolcu kabin bagajı, uçak altı bagajı (x-ray ve EDS), kargo, eşyaların taramasını gerçekleştiren ve x-ray ile tarama yapan personel, 2014 sonuna kadar sertifikalandırılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ardından da, EADUK’e bağlı Eğitim Araştırma Denetleme Birimi tarafından yapılan denetimlerin çeşitlendirilerek daha sıkı bir şekilde yapılması kararlaştırıldı. Denetimlerde başarısız olan şirketlere, para cezasının yanı sıra yeni müeyyidelerin uygulanacağı ifade ediliyor.

ÖZEL GÜVENLİK HER YERDE

Havalimanları, uluslararası kullanım yönünden yasa dışı eylemlere açık olması ve böyle bir eylemin dünya çapında büyük yankı uyandıracağı gerekçesiyle tüm ülkelerin hassas tesisleri arasında yer alıyor. Bu yüzden, havalimanları asker ve emniyet birimlerinin yanı sıra özel güvenlik birimleriyle de sıkı şekilde korunuyor. Özel güvenlik birimleri havalimanlarında, terminal (dış hatlar, iç hatlar, kargo ve genel havacılık terminali-özel jetlere hizmet sunulan bölge) giriş kontrol noktalarında yapılan yolcu ve bagaj taraması ile uçağa alınan yolcuların arındırılmış sahaya giriş kontrol noktalarında da yolcu ve kabin bagajlarının taranması faaliyetini yürütüyor. (Mustafa Gün)

Bu haber toplam 1576 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim