• BIST 9524.59
  • Altın 2526.576
  • Dolar 32.5695
  • Euro 34.6479
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yarısına talibiz hepsini alabiliriz

Yarısına talibiz hepsini alabiliriz
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özilhan, Migros’un yüzde 40.25 hissesi için teklif vermeleriyle ilgili olarak, “Şimdilik şartlar bu yönde. Gelecekte hisselerin çoğunluğu veya tamamı için görüşme olabilir” dedi
Migros’un yüzde 40.25 hissesi için teklif veren Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özilhan, hakim ortaklık yönünde taleplerinin olup olmadığı konusunda, “Şimdilik şartlar bu yönde. Gelecekte hisselerin çoğunluğu veya tamamı için görüşme olabilir” dedi.
 
Verdikleri teklifle ilgili olarak Milliyet’e konuşan Özilhan, durum tespit süreci dahil müzakere sürecinin bir aydan fazla sürebileceğini belirtti. Perakende sektöründe henüz çok yeni olduklarını ifade eden Özilhan, “Bunu görüp yeni yatırımları değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.
 
Borçlar ne olacak?
Özilhan, Reuters’a yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Migros’u grubumuzu Türkiye ve civar ülkelerde büyütebilecek bir iş olarak görüyoruz, bu girişimimiz yeni bir sektörde büyüme stratejisi olarak okunmalı.
Migros’a ilgimiz, daralan bira pazarında Anadolu Efes için satış kanalı yaratılması amacı taşımıyor; Migros, Efes satışlarında yüzde 4 civarı paya sahip, bunun için bu kadar yüksek meblağ ödenmez.”
Migros’a ortak olacakları için şirketin borçlarının da bir kısmını devralacaklarını belirten Özilhan, “Migros’un borçlarını göz önünde bulundurduğumuzda, alım maliyeti bir miktar yüksek; ancak kontrole ortak olan hisse alıyoruz, bunun değeri borsada alınıp satılan fiyattan farklı olacaktır” dedi.
 
Değeri 4.7 milyar TL
Anadolu Endüstri Holding, perakende devi Migros’un yüzde 40.25 hissesini hisse başına 26 liradan almaya talip oldu. Bu fiyat borsadaki hisse fiyatından yüzde 35 daha primli bir rakama işaret ediyor. Teklif edilen bu rakamla Migros’un değeri 4.7 milyar TL seviyelerini buldu. Bu gelişme sonrası dün Migros hisseleri yüzde 7 oranında değer kazandı.
Migros tarafından yapılan açıklamada, BC Partners ve Anadolu Endüstri Holding’le görüşmeler hatırlatılarak, “Migros Ticaret’in yüzde 40.25 hissesi için, Anadolu Endüstri Holding’in BC Partners’a verdiği bağlayıcı olmayan teklifi akabinde durum tespit süreçleri (due diligence) dahil münhasıran müzakere süreci başlamıştır” ifadeleri yer aldı.
 
4 direkli kalyon örneği
Öte yandan Migros Genel Müdür Özgür Tort, kısa bir süre önce düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin Migros’taki BC Partners hisselerinin satışıyla ilgili soruyu, ilginç bir örnekle yanıtlamıştı.
Özgür Tort. “Migros markasının kuvvet unsurları; verimlilik, penetrasyon, alışveriş deneyimi ve büyüme. Bu kavramlarla biz Migros’u 4 direkli kalyona benzetiyoruz. Mürettebatımız çok kuvvetli. İster fırtına olsun ister hafif bir meltem biz yolumuza istikrarlı bir şekilde devam ederiz” demişti.
 
 
 
Rakamlarla Migros
-  Fortune 500 Listesi’ne göre Migros Türkiye’nin 17. büyük şirketi.
-  Yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere toplam 1.129 mağazaya sahip.
-  2009 cirosu 4.8 milyar TL olan Migros 2013’te 7.1 milyar TL ciro yaptı.
-  2014 ciro hedefi ise 8 milyar TL
-  2014 büyümesi (ocak-eylül) yüzde 13
-  2014 yeni açılan mağaza sayısı 200.
-  21 bin direkt toplam 30 bin çalışanı var.
-  Günde 1.750 bin müşteriye hizmet veriliyor.
-  Migros 20 milyon hanenin 13 milyonuna erişiyor.
 
 
 
Koç Grubu 2008 yılında 2 milyar euro’ya satmıştı
-  Özel girişim sermayesi şirketi BC Partners, MH Perakendecilik üzerinden Migros’ta yüzde 80.51 hissedar konumunda.
-  BC Partners kontrolündeki Moonlight Perakendecilik 2008 yılında Migros’un yüzde 50.83 hissesini Koç Holding’den yaklaşık 2 milyar euroya satın almıştı.
-  Aradan geçen sürede yeni satın almalarla Migros’taki payını yüzde 98’e kadar yükseltmişti.
-  Moonlight Perakendecilik 2009 yılında Migros Türk ile birleşmiş ve süreçte Migros’un ana ortağı MH Perakendecilik olmuştu.
-  MH Perakendecilik 2011 yılında Migros’taki yüzde 17 payı borsada satmıştı.
 
Kaynak: Milliyet
Bu haber toplam 1837 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim