• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Bir dev yatırım daha Türkiye'ye geliyor

Bir dev yatırım daha Türkiye'ye geliyor
Hükümetin açıkladığı yeni teşvik sistemi, bir dev yatırımı daha çekti. Türkiye’de yatırım fırsatlarını değerlendiren ABD’li iş makineleri devi Caterpillar (Tırtıl), nihai kararını verdi.

Müjde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’den geldi: “Caterpillar, bir süre önce başlattığı değerlendirmeyi tamamladı ve Türkiye’de yatırım yapma kararını bize iletti. Yatırım yeri ve yerli ortak için arayışlara başladı. Caterpillar, Türkiye’de üretilmeyen paletli iş makinesi üretecek.” ABD’li şirketin yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırıma imza atması bekleniyor.

ABD’li iş makinesi devi Caterpillar (Tırtıl) kararını verdi. Uzun süreli bir değerlendirme döneminin ardından firma yeni üretim üssünü Türkiye’de kurmak yönünde karar alarak, yatırım yeriyle ilgili arayışa başladı. Caterpillar ayrıca yatırım için bir Türk ortak da arıyor. Caterpillar, kararını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e bildirdi.

Gelişmeyle ilgili VATAN’a bilgi veren Bakan Nihat Ergün, “Caterpillar, bir süre önce başlattığı değerlendirmeyi tamamladı. Türkiye’de yatırım yapma kararını bize iletti. Şu anda yatırım yeri ve yerli ortak için arayış başlattı. Artık paletli vinç dediğimiz araçlar da Türkiye’de üretilecek. Yatırım büyüklüğünü bilmiyoruz ama çok büyük bir yatırım olacak. Şu anda firmanın ortaklık yapabileceği 3 Türk firma var” dedi.

Bir süre önce Türkiye’ye gelerek Bakan Nihat Ergün ile görüşen firma yöneticileri Türkiye’deki teşvik sistemine ilişkin bilgiler almış ve Türkiye’de yeni bir yatırımla ilgili değerlendirme yaptıklarını iletmişlerdi. Bu kapsamda firmanın nihai kararını büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını belirten Bakan Ergün, firma için Türkiye’nin uzak pazarlara ulaşmakta büyük önem taşıdığını söyledi. Bakan Ergün, şöyle konuştu:

“Firma kararını bildirdiğinde son derece memnun olduk. Daha önce de söylemiştim. Paletli iş makineleri hep bizim için Cat’ti. Paletli makine alınacağı zaman iş makinesi yerine ‘Cat alacağız’ derdik. Türkiye’ye yatırım için şimdi doğru zaman. Şimdi yeni teşvik sistemi, iş makineleri yatırımına bir çok imkan sunuyor. Yatırım, OSB’lerde yapılırsa teşvik edilecek unsur artıyor. Büyük yatırımlarda lojistik de çok önemli. Birçok OSB’nin demir yolu ya içinden geçiyor ya da OSB’ler demiryoluna yakın. Türkiye’de Ar-Ge alanında da çok önemli teşvik ve destekler var... Caterpillar olarak bir Ar-Ge merkezi kurabilirler. Nasıl sanayi için teşviklerimiz varsa Ar-Ge içinde teşviklerimiz var. Bakanlık olarak Ar-Ge merkezi ve yatırım yeri konusunda yardımcı olabiliriz. Biz onlara da söyledik, Caterpillar gibi uluslararası yatırımcılara kapılarımız her zaman açık. Her konuda yardıma hazırız. Nitekim şu anda yatırım yeri arıyorlar. Ayrıca Türk ortak arıyorlar. Bu konuda elimizden ne gelirse yapacağız. Yatırımın büyüklüğüne ilişkin bir rakam telaffuz edilmedi şimdilik. Ama elbette işin doğası gereği büyük bir yatırım olacak.”

Paletlisi üretilmiyordu

Bakan Nihat Ergün, Türkiye’nin sadece kendi içinde değil, çevre ülkelerde de ciddi fırsatlar ve dönüşümler yarattığını belirtti. Ergün, “Firma da bunu görmüş durumda. Türkiye’de olmak, çevre ülkelere de ulaşmak için de çok büyük bir şans olacak firma için. Türkiye’de tüm bu coğrafyaya hitap edecek üretim gücü ve kabiliyeti var, insan kaynakları da buna müsait. Türkiye büyük yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. Türkiye’de sanayileşme kültürü var. Ayrıca şirketin Türkiye’de ortaklık kurabileceği firmaların da bulunması durumu Cat için son derece cazip bir hale getiriyor” diye konuştu. Ergün, Cat’in Türkiye’de üretmeyi planladığı iş makinalarının bir örneğini göstererek, “Bakın biz bunu Türkiye’de üretemiyoruz. Cat’le birlikte bunu da üretmeye başlayacağız” dedi.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 994 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim