• BIST 9792.13
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Bakan Yıldırım: Bu sene işi şansa bırakmıyoruz

Bakan Yıldırım: Bu sene işi şansa bırakmıyoruz
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, geçen yıl karayollarında "karla mücadeleden çok, yolda kalan tırlarla mücadele ettiklerini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, geçen yıl karayollarında "karla mücadeleden çok, yolda kalan tırlarla mücadele ettiklerini belirterek, "Bu sene işi şansa bırakmıyoruz. Özellikle yük, eşya taşıyan araçlardan başlamak üzere bu sene kar lastiğini mecbur hale getireceğiz. Bu konuda bir genelge yayınlayacağız" dedi.

 
Bakan Yıldırım, yol kenarı denetim istasyonları için alınan yeni araçların dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, 10 yıldan bu yana ulaşım ve iletişim alanında vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitelerini artırmak için çalıştıklarını söyledi.
 
Karayolu taşımacılığında 50 yıldır yapılmayan reformları hayata geçirdiklerini anlatan Yıldırım, yeni yolların yapımı, mevcut yolların kalitesinin artırılmasının yanı sıra karayolu düzenleme ve denetlemesi, mesleki ve Mali yeterliliklerin devreye alınması, araç muayene istasyonlarına yönelik düzenleme ve uygulamalarla vatandaşların daha kaliteli hizmet almasını sağladıklarını kaydetti.
 
Yıldırım, muayene istasyonlarına bir standart ve kalite getirdiklerini ifade etti. Muayene istasyonlarında önceki dönemde araç dahi görülmeden muayene yapılabildiğini hatırlatan Bakan Yıldırım, o dönemdeki uygulamanın can ve mal güvenliğini hiçe sayan bir uygulama olduğunu söyledi. 200'e yakın muayene istasyonu ile 70 civarında seyyar istasyon kurulduğunu ifade eden Yıldırım, bugüne kadar 20 milyon aracın muayenesinin yapıldığını, bu araçların 3'te birinin, yaklaşık 8,5 milyonunun ilk muayeneden geçemediğini bildirdi. Bakan Yıldırım, "Bu, şu anlama geliyor, biz, yollarda can ve mal güvenliğini tehdit eden 8,5 milyon aracı engelledik. Bunlar ne zaman emniyetli hale geldi, o zaman trafiğe çıkışlarına izin verdik" dedi.
 
-"Ölümlü kazalar yüzde 41 azaldı"-
 
Bunların yanı sıra 1 milyon 760 binin üzerinde sürücüye mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini anlatan Yıldırım, yurt genelinde 200'ün üzerinde kurs açılmasına izin verdiklerini ve bu kurslarda 212 bin vatandaşın eğitim aldığını kaydetti. Kurs alanların ancak yarısının ilk seferde sürücü belgesi alabildiklerini belirten Yıldırım, bu durumun işi ne kadar sıkı tuttuklarının göstergesi olduğunu söyledi.
 
Türkiye genelinde, ana güzergahlar ve geçiş noktalarında, yol kenarında ağırlık kontrolü ve denetimi yapan 24 istasyon bulunduğunu belirten Bakan Yıldırım, 51 istasyon daha kurulduğunu ve teslimi yapılacak kontrol ve denetim araçlarıyla birlikte bu istasyonların da hizmete gireceğini bildirdi. Yıldırım, böylece kontrol denetim istasyonu sayısının 75'e çıkacağını ifade etti.
 
Bu istasyonlar aracılığıyla yapılan denetimlerde başta kendilerine direnç gösterildiğini, "fazla yük taşısak ne olur-" dendiğini ifade eden Yıldırım,
 
"Olacak belli; trafik kazası, kaybedilen hayatlar, sönen Ocaklar, acılar. Maalesef bir anlık tedbirsizlik bir yuvayı söndürüyor. Uymazsan trafik kurallarına, uyarlar hazır olan imama. Kaza en büyük trafik cezasıdır, daha büyük ceza yok" diye konuştu.
 
Yıldırım, 2003 yılından bugüne ölümlü kazaların yüzde 41 azaldığını kaydetti. Kaza sayısının azalmadığını, hatta araç sayısına ve seyahat miktarına paralel olarak 2 katına çıktığını anlatan Yıldırım, " Bırakın yüzde 41 azalmayı eğer bir insanımızın hayatını kurtarmaya vesile olduysa bu hizmetler, bunun bedelini parayla pulla ölçmenin imkanı yok. Bir insanın hayatını kurtarmak, bir cihanı kurtarmak anlamına geliyor" dedi.
 
Tedbirlere rağmen yine de ihlallerin olduğuna dikkati çeken Yıldırım, 2012'de bugüne kadar 10 milyonun üzerinde aracın yol kenarı ağırlık denetimlerinin yapıldığını ve 3,67 milyon liraya ulaşan para cezası kestiklerini kaydetti.
 
Hedeflerinin sıfır ölümlü kaza olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, bunu tek başlarına başaramayacaklarını sürücü ve vatandaşların da üzerlerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
 
-Kış tedbirleri-
 
Bakan Yıldırım, geçen yıl çok çetin bir kış geçirildiğini, karayolları ekiplerinin karla mücadelede çok fedakarca çalışmalar yaptıklarını belirterek,
 
"Ama biz karla mücadeleden ziyade tırla mücadele ettik. Yani tedbirsiz yola çıkan araçların yolu bloke etmesi, kapatması ve diğerlerinin mağdur olmasını bizatihi yolları denetleyerek gördük. Bu sene işi şansa bırakmıyoruz. Özellikle yük, eşya taşıyan araçlardan başlamak üzere bu sene kar lastiğini mecbur hale getireceğiz. Bu konuda bir genelge yayınlayacağız. Bunun tedbirini vatandaşların da almasını istiyoruz" dedi.
Bu haber toplam 1488 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim