• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

Trafikte devrim!

Trafikte devrim!
Araçlara kara kutu geliyor, yollar akıllı sistemle yönetilecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karayolları Akıllı Ulaşım Sistemleri'ne yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi. 2016'ya kadar devam edecek stratejik bir eylem planı hazırladıklarını belirten Elvan, sistemin sürücülere ve vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlayacaklarını belirtti. 

Elvan, sistem sayesinde araçlara kara kutu geleceğini, kurulan karayolları yönetim merkezleri sayesinde de yolların ve trafik lambalarının da akıllı sistemle yönetileceğini kaydetti.

Elvan, Afyonkarahisar'da Özdilek kavşağında düzenlenen bir törenle Dinar- Dazkırı, Sandıklı, Keçiborlu ve Afyonkarahisar- Kütahya bölünmüş yollarının açılışını yaptı. Elvan, açılış sonrasında gazetecilerin sorularını cevapladı. Akıllı Ulaşım Sistemlerine yönelik eylem planı çerçevesinde Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı trafik yönetim merkezi kurduklarını belirten Elvan, şu ana kadar 5 merkezi tamamladıklarını, bunların sayısını 17'ye ulaştıracaklarını söyledi. 

Bu trafik yönetim merkezlerinin doğrudan vatandaşlara karayollarındaki gelişmeleri, bilgileri attıracaklarını ifade eden Elvan, “Yolun durumu yolda herhangi bir kaza var mı, yolda herhangi bir tıkanma söz konusu mu bunlarla ilgili bilgiler aktaracaklar. Diğer taraftan yollarımızı akıllı hale getiriyoruz fiber kablolarla bütün yollarımızı baştan aşağı donatacağız ve akıllı ulaşım sistemleri ile karayollarında yaşanan herhangi bir sıkıntının söz konusu olması halinde bunlar doğrudan merkez aktarılacak ve merkezlerimizde sürücülerimize gerekli uyarılar yapılacaktır. Akıllı ulaşım sistemi konusunda 4 yıldır Türkiye'de bir eğitim programımız yok. Bununla ilgili olarak YÖK ile görüşmelerimiz devam ediyor. Akıllı Ulaşım Sistemi’nde bölümler açmayı düşünüyoruz.” dedi.

"Trafik lambaları akıllanacak"

Bakan Elvan, bu çerçevede teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı ulaşım sistemlerinin önemli bir mühendislik alanı olduğunu düşündüklerini bu alanda da nitelikli vasıflı elemanların yetişmesi gerektiğini düşündüklerini anlattı. Elvan, “Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor bir başka akıllı ulaşım sistemine yönelik bir başka husus özellikle kentlerimize yöneliktir. Kentlerimizde çok sayıda trafik lambası var bu trafik lambalarının akıllı hale getiren sistemler geliştiriyoruz. Örneğin zaman zaman trafik yoğunluğu hemen hemen önemli ölçüde azalıyor, artıyor. Dolayısıyla kırmızı sarı yeşil ışık sistemleri daha da akıllı hale getiren modeller üzerinde şu anda çalışmalar devam ediyor. Yine kentlerimize yönelik bir başka çalışmamız ise tek ödeme sistemini getirmeyi planlıyoruz. Pilot bazı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesinde bu çalışmayı gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili çalışmalara başladık örneğin Ankara'da herhangi bir metro kartına sahip olan bir vatandaşımız Konya’ya gittiğinde veya Eskişehir'e gittiğinde aynı kartı kullanma imkanı getiriyoruz. Dolayısıyla mahsuplaşma sistemi ile biz bunu tüm illere yaygınlaştırmak istiyoruz.” diye konuştu. 

Akıllı Ulaşım Sistemlerine yönelik diğer bir çalışmanın da araçlara yönelik olduğunu ifade eden Elvan, araçların içine yerleştirilecek bir cihazla herhangi bir kaza anında o aracın hızı, koordinatları, nerede bulunduğunu bunlara ait bilgilerin doğrudan trafik yönetim merkezlerine aktarılması imkanı sağlayacaklarını kaydetti.

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 3816 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim